İlkokul mezunları kamuda işçi olabilir mi?

İlkokul mezunları kamuda işçi olabilir mi?

İlkokul mezunuyum. Geçen gün ilkokul mezunlarının KPSS sınavına giremeyeceğini yazmıştınız. Peki, ilkokul mezunları ne yapacak? İşçi olmam mümkün mü? İlkokul mezunu olarak ben, kamudaki işçi alımlarına başvurabilir miyim?

Kamu kurum ve kuruluşlarından bazıları sınırlı da olsa ilköğretim mezunlarına yönelik iş ilanlarına yer vermekte. Kamu Kurum Ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe göre; kamu kurum ve kuruluşlarınca, ilköğretim ve daha alt eğitim düzeyinde istihdam edilecek işçilerle ilgili listeler, başvuranlar arasından çekilecek kura ile belirlenmekte. Kura çekimi iş ilanında belirtilen gün, saat ve adreste noter huzurunda yapılmakta. Dolayısıyla ilkokul mezunlarının işçi olabilmeleri mümkün. Hemen ikametgahınızın olduğu yerdeki Türkiye İş Kurumu müdürlüklerine kaydınızı yaptırmalısınız.

KAMUDA İŞ OLANAKLARI

Nevşehir'de bulunan Ahiler Kalkınma Ajansı'na 39 uzman personel, 1 iç denetçi, 8 destek personeli alınacak. Uzman personeli için hukuk, iktisat, maliye, işletme, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, istatistik, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, matematik, sosyoloji, mimarlık, şehir ve bölge planlama ile mühendislik dallarından mezun olmak şartı aranıyor. Başvurularda son tarih 19 Mart 2010.

Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan Güney Ege Kalkınma Ajansı'na tekstil, ziraat, çevre, makine, jeoloji, elektrikelektronik, endüstri mühendisi/ işletme ve deniz ulaştırma işletme mühendisleri, şehir ve bölge planlama, matematik-istatistik, hukuk, işletme, iktisat-maliye, ekonometri, dış ticaret, sosyoloji mezunlarından 23 adet uzman personel ile 6 adet destek personeli alınacak. Başvurular 3 Mart 2010 ile 12 Mart 2010 tarihleri arasında yapılacak.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

6.2.1976 doğumluyum, SSK girişim 22.6.1998. Askerlik borçlanmam var mı? Ne zaman emekli olurum?

SSK girişinize göre 25 yıl, 57 yaş ve 5900 prim gün şartlarına tabisiniz. Prim gün sayınızı yazmamışsınız. 25 yıl şartınız 2023'te, yaş şartınız 2033 yılında dolacak. Bu durumda emekli olacağınız tarih 06.02.2033'dür. 1 yıl, 1 aylık (390 gün eder) askerlik borçlanması yapıp ödemeniz halinde 25 yıl, 56 yaş ve 5825 prim gün şartlarına tabi olursunuz. Bu durumda da, prim gün sayınızı doldurarak 56 yaşınızın tamamlanacağı 06.02.2032 tarihinde emekli olabilirsiniz.

15.8.1967 doğumluyum. Askerlikten önce, 1985'te sigorta başlangıcım var. Askerlik de sayılıyor mu, yoksa ödememiz mi gerekiyor? 2500 günüm var. Primim yeter mi? Ne zaman emekli olabilirim?

SSK girişiniz 23.05.1985 tarihinden önce ise 25 yıl, 48 yaş, 5225 prim gün şartlarına, bu tarihten sonra ise 25 yıl, 49 yaş, 5300 prim gün şartlarına tabi oluyorsunuz. Emekli olabilmeniz için saydığımız 3 koşulun da oluşması gerekiyor. SSK girişiniz askerlikten önce veya sonra olsa da askerliği borçlanıp ödemezseniz sigortalılık süresinden sayılmaz. Askerliğinizin sigortalılık süresinden sayılması için ödemeniz gerekir. Sizin SSK girişiniz askerlik tarihinizden önce olduğundan borçlanıp ödemeniz halinde emeklilik yaşınızı geriye çekmez, sadece prim gün sayınıza eklenir.

Ali Şerbetçi

Takvim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.