İşsizlik maaşı artıyor

İşsizlik maaşı artıyor

Hükümet, işsizlik maaşı üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Ulusal İstihdam Stratejisi'ne göre, maaş alma şartları hafifletilecek, aylık artırılacak, süre uzatılacak

Ulusal İstihdam Stratejisi'ndehemişsizlik sigortasındanyararlanmayı kolaylaştıracak,hem de iş aranmasını özendirecekdüzenlemeler var. İşsizlik maaşınınüst sınırının artırılması ve ödemesüresinin değişmesi ile ilgiliçalışmalar devam ediyor. Aylıködemeler yüksekten başlayıpdüşerek devam edecek ve kişininiş aramaya yönlendirilmesisağlanacak. Eğer çalışmalaryasaya dönüştürülürse şu andaasgari ücretin yüzde 80'ine kadarolan üst sınırın 2 bin lira ile 2bin 500 lira arasında bir rakamolması bekleniyor. Yine en fazla10 ay olan ödeme süresininde 12-14 ay arasında bir süreyeçıkartılacağı konuşuluyor.İşsizlik maaşıalmanınşartlarınındahafifletilmesigündemde.Şu anda son 3yılda 600 günprimi olmayanve son 4 aydaprim ödememişolan birisi işsizlikmaaşı alamıyor.Özellikle son 4 ay şartı hasta olanya da başka sebeplerleişten kısa süreliayrı kalanlarınmaaş almasınızorlaştırıyor.Bu şartlardakisürelerin deazaltılmasıgündemde.Öteyandankendiisteğiylehiçbirgerekçesiolmadanişten ayrılanlar, yani istifaedenler işsizlik maaşınabaşvuramıyor. Ancak İşKanunu'nda 'haklı fesih' tanımınagiren durumlarda çalışanınişsizlik maaşı alma hakkı var.Haklı fesihle istifa edenler, haklıolduklarını ispatlarsa işsizlikmaaşına başvurabiliyor. Maaşınödenmemesi, gerçek ücretinsaklanması, mobbing, iyi niyetve ahlak kurallarına uyulmaması,sağlık gerekçeleri haklı fesihkapsamına giriyor. İşsizlik maaşınaayrıldıktan sonra 1 ay içindebaşvurmak gerekiyor. Süreyigeçirenin maaş süresi de azalıyor.

ESNAF DA FAYDALANACAK

Artık esnaf da işsizlik maaşı alabilecek. 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek düzenlemeyle, Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak. Sandık primi, sigortalının prime esas günlük kazançlarından, yüzde 2 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı olarak ödenecek. Son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan; son 3 yılda 600 gün sandık primi ödeyenlere 180, 900 gün ödeyenlere 240, bin 80 gün ödeyenlere 300 gün süreyle maaş verilecek. Ödeneğin günlük tutarı, ortalama kazancın yüzde 40'ı kadar olacak. (Takvim)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.