Kadrosuz usta öğreticilerin sorunlarına çözüm bulunmalıdır

Kadrosuz usta öğreticilerin sorunlarına çözüm bulunmalıdır

Meslek Eğitimcileri Usta Öğreticiler Federasyonu Başkanı Dilek Bayındır ve Türkiye’nin muhtelif illerinden gelen federasyon üyesi dernek başkanları Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi ile görüşerek, sorunlarının çözümü için destek istediler.

Meslek Eğitimcileri Usta Öğreticiler Federasyonu Başkanı Dilek Bayındır ve Türkiye’nin muhtelif illerinden gelen federasyon üyesi dernek başkanları Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi ile görüşerek, sorunlarının çözümü için destek istediler.

Latif Selvi, hayat boyu öğrenme faaliyetlerine verilen önemin, bu alanda yapılan faaliyet sayısını da artırdığını belirterek, “Açılan kurslar ve verilen eğitim sayısında ciddi artışlar görülmüştür. Millî Eğitim Bakanlığı, bünyesindeki yüzlerce Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla birçok yaygın eğitim modülünde kurslar açmakta, bu kurslarda görev yapacak yeterli öğretmen bulunmadığı için bu açık kadrosuz usta öğreticilerle kapatılmaktadır” dedi.


 

Çalışma şartlarıyla ilgili ciddi sorunlar bulunan kadrosuz usta öğreticilerin iş güvencesi ve kadrolu istihdam olmaksızın ücretli izin hakkından yoksun olarak çalıştıklarını, doğum, hastalık ve yakınlarının ölümünde bile ücretli izin kullanamadıklarını kaydeden Selvi, “Sigortaları 30 iş günü üzerinden yatırılmasına rağmen, ücretleri 20 ila 23 iş günü üzerinden ek ders esasları kapsamında ödenmektedir. Ek ders ücreti üzerinden geçici çalışma ilişkisi nedeniyle asgari ücretin altında ücret alan kadrosuz usta öğreticiler, bir yandan da kurs için yer temini, temizlik ve ısınma dâhil bütün problemleri kendi imkânlarıyla çözmeye çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın yaygın öğretim faaliyetlerinin büyük bir bölümünde yararlandığı insan kaynağı olarak kadrosuz usta öğreticilerin kamu hizmeti yürütüyor olmaların rağmen kadrolu olarak istihdam edilmeleri gerekirken, uzun yıllardır hem iş güvencesinden mahrum olmaları hem de istihdam statülerine ilişkin belirsizlik nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını dile getiren Selvi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Anayasada kamu hizmetlerinin kamu görevlileri eliyle yürütülmesi yönündeki açık hükme rağmen kadrosuz usta öğreticiler belirsiz bir statüde ve temel haklarından mahrum bir şekilde çalıştırılmaktadır. Yargıtay’ın kadrosuz usta öğreticilerin statü hukukuna tabi olduklarına ilişkin hükmüne karşın, Millî Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere, kamu kurumları nezdinde bu kesime yönelik statü belirsizliği sürmektedir. Kadrosuz usta öğreticiler, çalışma hukukundan kaynaklanan haklarını alamadıkları gibi birçok ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunla da baş başa bırakılmışlardır. Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda yaklaşık 30 yıldır çalıştırılan kadrosuz usta öğreticiler, statülerinin belirlenmesi ve iyileştirilmesi yönünde herhangi bir gelişme olmaması nedeniyle ciddi hak kayıpları yaşamaktadır.”

Selvi, kadrosuz usta öğreticilerin sorunlarına bir an evvel çözüm bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.