Kamuda çift maaş alan memurların sayısı arttı mı?

Kamuda çift maaş alan memurların sayısı arttı mı?

Emekli olduktan sonra çalışmaya başlayan devlet memurlarının emekli maaşı istisnai durumlar hariç kesilmektedir. Bu yazımızda tekrar çalışmaya başlayan emeklilerin hem emekli maaşını hem de görev maaşını alıp alamayacağını ve kimlerin çalışmaya başlaması

Çift maaş almanın kanuni dayanağı nedir?

Kanunla verilen bir hak konusunda kimsenin ayıplanması veya kötü bir şey yapılıyormuş gibi algı oluşturulması doğru değildir. Dolayısıyla kanunların verdiği haklardan yararlanmaktan daha doğal bir durum olamaz.

5335 sayılı Kanun'un 30'uncu maddesine baktığımızda kimlere çifte maaş yani hem emekli maaşı hem de normal maaş ödemesi yapılacağı ile emekli olduktan sonra hangi hallerde tekrar göreve dönülebileceğini görmekteyiz. 657 sayılı Kanun'da emeklilerin tekrar memuriyete döneceği belirtilmişse de her memurun emekli olduktan sonra tekrar eski görevine dönemeyeceğine ilişkin bu özel düzenlemeyi görüyoruz. Buna göre emekli maaşı kesilmeden memur maaşı, kamu görevi maaşı veya özel sektörden maaş alacaklar şunlardır:

1- Cumhurbaşkanlığına seçilenler.

2- Cumhurbaşkanı yardımcılığı veya bakanlığa atananlar.

3- Yasama Organı üyeliğine seçilenler.

4- Mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar.

5- Sadece toplantı veya huzur ücreti ya da hakkı ödenen görevleri yürütenler ile yönetim ve denetim kurulu üyeliği ücreti karşılığında görevlendirilenler.

6- Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler (üniversitelerde ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.).

7-Vakıf üniversitelerinde görev alanlar.

8- Özel kanunlarında veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin çalıştırılma veya görev yapma hakkı verilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından atanan veya görevlendirilenler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce yapılan seçimler sonucunda görev verilenler.

9- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 60'ıncı maddesinin (a) fıkrası uyarınca Yasama Organı üyeliğinin bitiminden sonra öğretim üyesi olarak atanmış olanlar.

İşte bu saydıklarımızın tekrar kamu kurumlarında veya özel sektörde çalışmaları halinde emekli maaşları kesilmemektedir.

10- 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun ek 36'ncı maddesi kapsamında istihdam edilen ihtiyat pilotlar ile Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı birimlerinde personel ve askeri öğrenci temin faaliyetine yönelik hizmetlerin yürütülmesi için görevlendirilen emekli subay ve astsubaylar.

11- 442 sayılı Köy Kanunu'nun 74'üncü maddesine göre görevlendirilen güvenlik korucuları.

12- Bakan yardımcıları (Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile eklenmiştir)

Bunların dışında emekli olanlardan tekrar çalışanların emekli maaşı kesilir

5335 sayılı Kanun'un 30'uncu maddesi emekli olanlardan tekrar göreve dönenlerin istisnalar haricinde emekli maaşlarının kesileceği açıkça belirtmiştir. Ayrıca, bunların göreve başlamasından sonra Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na bildirimde bulunulmaktadır. Kaldı ki bunların tekrar çalışmaya başlaması halinde maaşımı kesin veya kesmeyin deme zorunluluğu da bulunmamaktadır.

Yazılım desteğiyle emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlayıp da emekli maaşı kesilmesi gerekenlerin emekli maaşı kesilecek ya da bunlardan temsil ve görev tazminatı kesilenlerin talebine dahi gerek kalmadan bu kesintileri yapılacaktı. Ayrıca da emekli maaşından hiçbir kesinti yapılmayanların emekli maaşına dokunulmayacaktı. Ümit ederiz ki bundan sonra yeni bir kanun değişikliğine gerek kalmaksızın gerekli tedbirler alınır.

Çift maaş alanlardan hangilerinin temsil ve görev tazminatı kesilir?

Hem emekli hem de görev maaşı alanlardan bazılarının emekli maaşlarından temsil ve görev tazminatları kesilmektedir.

Bu konuyla ilgili olarak, 5434 sayılı Kanun'un ek 68'inci maddesinde kimlerin temsil ve görev tazminatının kesileceği açıkça belirtilmiştir. Buna göre; temsil ve görev tazminatları; yönetim ve denetim kurulu üyelikleri dahil olmak üzere kamu kesiminde her ne suretle olursa olsun aylık veya ücret alıp almadıklarına bakılmaksızın görev alanlara bu durumları devam ettiği sürece ödenmez. Tazminattan yararlanırken, yararlanma şartlarını kaybedenler en geç bir ay içinde durumu Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne bildirirler. Bu durumun ortaya çıktığı tarihi takip eden aybaşından itibaren tazminat ödenmesine son verilir. Zamanında bildirimde bulunmayanlara ödenen tazminat kanuni faizi ile birlikte geri alınır.

Dikkat edileceği üzere, bunların emekli maaşlarının içerisindeki temsil ve görev tazminatları kesilmektedir. Görev maaşları arasında yer alan temsil ve görev tazminatları kesilmemektedir. Bildirim zorunluluğu da emekli maaşı alanlar tarafından yapılmalıdır. Ancak, bunlar yüksek düzeyli memur statüsünde oldukları için bildirim işi daha çok personel birimlerine düşmektedir.

Çift maaş alanlardan hangilerinin temsil ve görev tazminatı kesilmez?

Şunların temsil ve görev tazminatı kesilmez;

1- Eğitim veya bilimsel araştırma kurum ve birimlerinde emekli aylıkları kesilmeksizin çalıştırılanlar.

2- Her derece ve türdeki eğitim kurumları veya eğitim birimlerinde ders ücreti karşılığında ders görevi verilenler.

3- Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler ile mahiyeti itibariyle hizmetin görülmesi mücbir bir sebebe dayandığı ve özel bir ihtisası gerektirdiği ilgili Bakanlığın teklifi ve Maliye Bakanlığının mütalaası alınmak suretiyle Bakanlar Kurulu kararı ile belirtilen yerlere tayin edileceklerin emekli aylıkları kesilmemektedir.

4- Profesör unvanına sahip olanlardan 2992 sayılı Kanunun (Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun) 34 üncü maddesine göre görevlendirilenler.

5- 5434 sayılı Kanun'un ek 68 inci maddesinde olmamakla birlikte emekli milletvekillerinin aldıkları emekli maaşlarından temsil ve görev tazminatları kesilmez. Çünkü, bunların emekli maaşları içerisinde temsil ve görev tazminatı yoktur. 2011 yılında 5510 sayılı Kanun'da 6270 sayılı Kanun'la yapılan değişiklikle milletvekillerinin emekli maaş hesaplamasından köklü bir değişiklik yapılmıştır.

Okuyucularımızdan keşke biz de bu durumda olsak diye hayıflananları duyar gibiyiz. Biz de "nazar etme ne olur çalış senin de olur" diyeceğimiz günleri niyaz etmekten başka çare olmadığını ifade etmek isteriz.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.