Kaya: Helal, Tüm Yaşamı Kuşatan Fıtri Bir Kavram

Kaya: Helal, Tüm Yaşamı Kuşatan Fıtri Bir Kavram

‘9. Uluslararası Helal ve Tayyib ürünler Konferansı” İstanbul’da gerçekleştirildi. Programa, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Günay Kaya da katılarak, “helal gıda ve önemi” konulu bir konuşma gerçekleştirdi.

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) ile Dünya Helal Vakfı tarafından düzenlenen “9. Uluslararası Helal ve Tayyib Ürünler Konferansı” İstanbul’da gerçekleştirildi. Konferansa Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya’nın yanı sıra, 44 ülke temsilcisi katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, kainatın ruhunun hayat olduğunu dile getiren Kaya, “Eczacılıktan tutun, kozmetik ürünlerine, gıda katkı maddelerinden giyim kuşama kadar bütün ihtiyaç maddelerinin de helali önemseniyor. Bu yüzden yaşamın tamamının helal dairesi içerisinde olması gerekiyor. Önce gıda ihtiyaç maddelerinin tamamı ve yaşamın tümünü kapsayacak bir helal dairesini genişletmek için buradayız” dedi.

Helal kavramının yaşamın doğasına uygun olduğu için önemli olduğunu belirten Kaya, “Helal fıtri olandır. Fıtri olmayan haramdır. Dolayısıyla insan için; onun kamilliği için, fizyolojisi için psikolojisi için gereklidir. Helal ve haram kavramı, Allah tarafından konulan bir sınırdır. O yüzden canlıları fıtri olarak kuşatan bir kavramdır”

Helal kavramına dünyanın da ilgi gösterdiğini ve bu konuda yürütülen çalışmaların olduğunu vurgulayan Kaya, “Helal şüphesiz ilmi, multidisipliner bir konu. Burada biyolojinin konusunu tartışacağız, zoolojinin, botaniğin konusunu, onlarca meslek grubunun çalışmalarını da tartışacağız. Bugün dünya piyasalarına baktığımız zaman trilyonlarca dolar cirosu olan ve batı kültürüne mensup olanların da standardı olan helal ürünleri tercih etmesiyle konu iktisadi bir terminoloji haline geliyor. Bugün Kanada’nın Japonya’nın, Amerika’nın ve İslam’ı benimsememiş pek çok ülke binlerce akademisyen profesörle helal gıda üzerine çalışıp tüketicilere bir albeni oluşturmak için ortaya koydukları ürünlere baktığımız zaman bizim de bu çalışmalara hız vermemiz gerektiğini gösteriyor.

Üzülerek belirtmeliyim ki Hristiyan dünyasının İslam dünyasından çok daha hassas olduğunu görüyoruz. Kanada’nın 5500 profesörle açtığı enstitüsü bu bakımından iyi bir örnektir. Gaye dünya piyasalarında her gün artan trilyon dolardan daha çok pay almaktır. O bakımından konu bir yanıyla iktisadidir, ekonomik pay almaktır”

Kaya, çalışmalarından ötürü GİMDES’e teşekkür ederek önemli bir görevin ifa edildiğini belirtti. “Hüseyin Kamil Büyüközer Bey, GİMDES’in mütevazı imkanları ile helal meselesini gündeme taşıma çabası takdire şayandır. Kendisine ve ekibine teşekkür ediyorum. GİMDES’E ve Helal Gıda Vakfına, 44 ülkenin temsilcisine teşekkür ediyor, Memur-Sen adına ülkemize hoş geldiniz diyorum”

Büyüközer: Büyük Bir Hizmete Talibiz

Düzenledikleri bu konferanslar çerçevesinde helal gıda ve tayyib ürünlerle ilgili tüm çalışmaları, dünyadaki Müslümanlara ileteceklerini belirten GİMDES Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer ise “Zengin olmak için bugün burada toplanmadık, amacımız sadece ticaret yapmak para kazanmak değil, sevabını kazanacağımız büyük bir hizmete talip olmaktır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.