KDK’dan İstifa Eden Öğretmenin Açıktan Atanma Talebine İlişkin Karar

KDK’dan İstifa Eden Öğretmenin Açıktan Atanma Talebine İlişkin Karar

Kamu Denetçiliği Kurumu, 2013 yılında istifa eden özel eğitim öğretmeninin açıktan atanma talebini reddetti. KDK, yeniden atamanın idarenin takdir yetkisi kapsamında olduğunu belirtti.

Kamu Denetçiliği Kurumu, 2013 yılında özel eğitim öğretmeni olarak görev yaparken istifa eden bir öğretmenin yeniden açıktan atanma talebine ilişkin başvuruyu karara bağladı. Başvuruda, yaklaşık 10 yıl kamu hizmeti bulunan ve özel eğitim alanında deneyim kazanan öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından talebinin “açıktan öğretmen ataması yapılmadığı” gerekçesiyle reddedildiğini belirterek konunun hakkaniyet, eşitlik ve gerekçeli işlem ilkeleri yönünden incelenmesini istedi.

Öğretmen mesleğine geri dönmek istedi

Başvuran öğretmen, 2013 yılında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında özel eğitim öğretmeni olarak görev yaparken kişisel sebeplerle istifa ettiğini belirtti.

İstifa sürecinde hakkında herhangi bir disiplin soruşturması, ceza ya da olumsuz sicil kaydı bulunmadığını ifade eden öğretmen, özel eğitim gibi kritik bir alanda deneyim sahibi olduğunu ve yeniden mesleğine dönmek istediğini bildirdi.

Başvuruda, Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne birden fazla kez müracaat edildiği, ancak talebin olumlu sonuçlanmadığı aktarıldı.

MEB, yeniden atamanın takdir yetkisinde olduğunu bildirdi

İdarenin Kamu Denetçiliği Kurumuna sunduğu açıklamada, başvuranın 2013 yılında görevinden çekildiği belirtildi. MEB, 657 sayılı Kanun’un 92’nci maddesine göre memurluktan kendi isteğiyle ayrılanların yeniden atanmasının idarenin takdir yetkisi kapsamında olduğunu ifade etti.

Bakanlık, mevzuatta yer alan “atanabilirler” ifadesinin idareye zorunlu atama yükümlülüğü getirmediğini bildirdi.

Ayrıca öğretmenlerin yeniden atama işlemlerinin, Bakanlığa tahsis edilen toplam atama izni kontenjanı ile sınırlı olduğu ve belirli dönemlerde yayımlanan duyurular doğrultusunda yapıldığı kaydedildi.

Yeniden atamalarda kontenjan ve hizmet süresi esas alınıyor

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ne göre yeniden atama ve kurumlar arası yeniden atama başvuruları, belirlenen kontenjan dahilinde değerlendiriliyor.

Bu atamalarda öğretmenlikte geçen hizmet süresi fazla olan adaylara öncelik veriliyor. Hizmet süresinin eşit olması halinde diğer kamu hizmetleri dikkate alınıyor, eşitlik devam ederse atama bilgisayar kurasıyla yapılıyor.

KDK kararında, yeniden atama işlemlerinin bireysel ve dönem dışı talepler üzerinden zorunlu olarak yapılmasına ilişkin bir hüküm bulunmadığı vurgulandı.

“Atanabilirler” ifadesi mutlak hak doğurmuyor

Kamu Denetçiliği Kurumu, kararında 657 sayılı Kanun’un 92’nci maddesindeki “atanabilirler” ifadesine dikkat çekti. Kuruma göre bu ifade, memurluktan kendi isteğiyle ayrılanlara doğrudan ve mutlak bir atanma hakkı vermiyor.

KDK, söz konusu düzenlemenin idareye takdir yetkisi tanıdığını, yeniden atama taleplerinin kamu yararı, hizmet gerekleri, kontenjan durumu ve mevcut istihdam politikaları çerçevesinde değerlendirilebileceğini belirtti.

Öğretmen istihdam sistemindeki değişiklikler dikkate alındı

Kararda, öğretmen istihdamına ilişkin son yıllarda uygulanan politikalara da yer verildi. MEB tarafından öğretmen alımlarının ağırlıklı olarak 657 sayılı Kanun’un 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmenlik statüsünde yapıldığı hatırlatıldı.

Ayrıca yeni düzenlemelerle öğretmen istihdam sürecinin farklı usul ve esaslara bağlandığı, bu nedenle eski kadrolu görevinden ayrılan bir kişinin bireysel talep doğrultusunda doğrudan açıktan atanmasının zorunlu olmadığı ifade edildi.

KDK başvuruyu reddetti

Kamu Denetçiliği Kurumu, başvuranın mesleki deneyimi, hizmet süresi ve disiplin cezası bulunmaması gibi hususları dikkate almakla birlikte, kamu hizmetine yeniden alınmada yalnızca bireysel durumların esas alınamayacağını belirtti.

Kararda, kamu yararı, hizmet gerekleri, kontenjan sınırlamaları ve mevcut atama sistemi birlikte değerlendirildiğinde, MEB’in başvuruyu reddetmesinde hukuka ve hakkaniyete aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşıldı.

Bu kapsamda KDK, öğretmenin açıktan atanma talebine ilişkin başvurunun reddine karar verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.