Kıl Dönmesi Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Kıl Dönmesi Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Kıl dönmesi, kuyruk kemiğine yakın kalça kıvrımında meydana gelen, kronik bir cilt enfeksiyonudur.

Kıl dönmesi, kuyruk kemiğine yakın kalça kıvrımında meydana gelen, kronik bir cilt enfeksiyonudur. Erkeklerde, kadınlara göre daha yaygın görülür. Çoğu zaman, ergenlik ile 40 yaş aralığındaki kişilerde görülür. Obezite, oturarak çalışma ve sert, kalın vücut kılları, kişileri kıl dönmesine daha yatkın hale getirmektedir.

Kıl Dönmesi Nedenleri

Kalçalar arasındaki yarıkta bulunan kıl köklerinde iltihaplanma meydana gelebilir. Bu durumda, burada bir apse oluşur. Bu apselerin içine kıl çekildiği durumlarda, sorun daha da kötüleşebilir.

Kıl Dönmesi Belirtileri

Kıl dönmesi belirtileri, bazı kişilerde çok hafif ve bazı kişilerde şiddetli olabilir. Genel olarak belirtiler şunları içerir:

  • Büyük ve ağrılı kitle
  • Etkilenen bölgede bulanık ya da kanlı sıvı birikmesi
  • Enfekte olması durumunda, alanın kızarması ve hassaslaşması
  • Kötü irin kokusu
  • Enfekte olduğu durumlarda ateş yükselmesi, mide bulantısı ve hasta hissetme

Neredeyse tüm hastalarda akut apse meydana gelir. Yani,bölge şişer ve hassaslaşır. Apse, kendiliğinden ya da drenaj ile boşaltıldıktan sonra, birçok hastada kıl dönmesi gelişir. Bazı kıl dönmeleri kendiliğinden düzelebilir, ancak çoğu hastada, çıkarmak için küçük bir cerrahiye ihtiyaç vardır.

Kıl Dönmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Kıl dönmesi teşhisi, kalça bölgesini incelen bir doktor tarafından konur.

Kıl Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Kıl dönmesi tedavisi, hastalık modeline bağlıdır. Akut bir apse söz konusu ise, ilk olarak drenaj işlemi uygulanır. Bunun için; irini boşaltmak, iltihabı ve ağrıyı azaltmak için öncelikle bir kesi yapılır. Bu prosedür, genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir.

Kıl Dönmesi Tedavisi Ameliyatı

Daha karmaşık durumlarda ya da tekrarlayan enfeksiyonlar söz konusu olduğunda, kıl dönmesi tedavisi cerrahi olarak gerçekleştirilir. Cerrahi; sinüsün çatısının kaldırılmasını, apsenin açılmasını ve kesilmesini içerir.

İyileşme daha uzun sürse de, açık operasyonlar ile kıl dönmesi tedavisinde genellikle daha iyi sonuçlar elde edilir. Doktorunuz, tüm seçenekleri değerlendirecek ve en uygun ameliyat seçeneği hakkında size bilgi verecektir.

Ameliyat Sonrası

Yara kapatıldığında, cilt tamamen iyileşene kadar alan temiz ve kuru tutulmalıdır. Yara açık bırakılırsa, bölgenin aşağıdan yukarıya iyileşmesini sağlamak için pansuman ve tampon uygulanır.

Yara iyileştikten sonra, kalça kıvrımındaki cilt temiz ve tüysüz tutulmalıdır. Her 2-3 haftada bir tıraş olmak ya da diğer epilasyon yöntemlerini uygulamak gerekir. 30 yaşından sonraki hastalarda, kıllar biraz daha incelip yumuşadığı için, popo yarığının derinliği de azalmaktadır.

Kıl dönmesi, kronik ve tekrarlayan bir durum olabilir. Bu nedenle, doktorunuzun ameliyat sonrası bakım talimatlarına uymanız önemlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.