Konut piyasasında köklü değişim geliyor: Evin fiyatını devlet belirleyecek

Konut piyasasında köklü değişim geliyor: Evin fiyatını devlet belirleyecek

Konut piyasasında yaşanan fahiş fiyat artışlarına yönelik, ev fiyatlarının devlet tarafından belirleneceği bir sisteme geçilecek. Bu kapsamda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde bir Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi'nin kurulacak.

Konut sektörü, özellikle son beş yıl içinde yaşanan fiyat artışları ile adeta rekor kırıyor. Artışlar, vatandaşların ev alım güçlerini önemli ölçüde etkilemiş durumda. Söz konusu duruma çözüm olarak hükümet, konut fiyatlarının devlet tarafından belirleneceği yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde Yeni Birim: Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde yeni bir Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi birimi kurulak. 2024 ve 2028 yılları arasında planlanan bu düzenleme ile, Türkiye'nin hızla büyüyen gayrimenkul sektörünü daha düzenli ve ekonomik bir hale getirilmesi hedefleniyor.

Ev Fiyatlarının Belirlenme Süreci

Yeni düzenleme ile ev fiyatlarının belirlenmesi için tapu, kadastro, imar hakları ve mimari projeler gibi detaylı bilgiler kullanılacak. Fiyat değer verileri bir araya getirilerek, evin konumu, büyüklüğü ve diğer değişkenlere göre bir fiyat belirlenecek.

Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi

Kurulacak Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine entegre edilerek, Türkiye'ye uygun toplu değerleme modelini geliştirecek ve taşınmaz değer haritaları oluşturacak. Evin alım-satım değerinin belirlenmesi, vergilendirme sistemlerindeki harç ve vergilerin gerçek değerler üzerinden alınmasını sağlayacak. Böylece, vergi kayıplarının önüne geçilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.