Mahkemeden "Üniversitelerde Disiplin Kurullarında Sendika Yer alır" Kararı

Mahkemeden "Üniversitelerde Disiplin Kurullarında Sendika Yer alır" Kararı

Toplu sözleşmelerde hukuki düzenleme yapılmasına rağmen Üniversitelerde yüksek disiplin kurullarına sendika temsilcilerinin alınmaması nedeniyle YÖK’e sendikamız tarafından bir başvuru yapılmıştı.

Söz konusu başvurumuz YÖK Kanununda böyle bir düzenleme olmadığı ve Danıştay’ın 2017 yılındaki kararına atıf yapılarak reddedilmişti. 

Söz konu red işlemi ile ilgili açtığımız davayı görüşen Ankara 1. İdare Mahkemesi verdiği kararda, Anayasada memurların ve diğer kamu görevlilerinin hakları ve yükümlülüklerinin kanunla düzenleneceği, ancak malî ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümlerinin saklı olduğu belirtilmek suretiyle memurların ve diğer kamu görevlilerinin malî ve sosyal haklarının toplu sözleşme ile düzenlenebileceği belirtildiğine vurgu yaptı. 

Sendika temsilcilerinin Yüksek öğretim kurumlarındaki disiplin kurullarında yer almaları yönünde toplu sözleşmede bir hüküm olduğuna atıfta bulunarak Yüksek Öğretim Kanununda yer almasa bile yükseköğretim kurumları disiplin ve yüksek disiplin kurullarında sendika temsilcisinin bulunması gerektiğine dikkat çekti. 

Aksi  yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığına karar vererek işlemi iptal etti. (Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.