Maliye: 1 derece, 15 Ocak'tan itibaren yansıtılmalıydı

Maliye: 1 derece, 15 Ocak'tan itibaren yansıtılmalıydı

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü, bir derecenin 15 Ocak'tan itibaren maaşlara yansıtılmasını istedi.

Muhasebat Genel Müdürlüğü, toplu sözleşmede yer alan hüküm gereğince, 1 derecenin 15 Şubat'tan itibaren maaşlara yansıtılmasının yanlış bir işlem olduğunu açıkladı. Genel Müdürlük 'ün duyurusuna göre 1 derecenin 15 Ocak'tan itibaren maaşlara yansıtılması gerekmektedir.

Uygulamada genel olarak kamu kurumları, 657 sayılı Kanunun 167. maddesi gereğince, görevin niteliğinde bir değişiklik olmadığı için, 1 dereceyi 15 Şubat'tan itibaren maaşlara yansıtmıştı.

Aşağıda yer verdiğimiz duyuru gereğince, 1 dereceyi 15 Ocak'tan itibaren maaşlara yansıtmayan kamu kurumlarının eksik ödemeler için fark bordrosu düzenlemesi gerekecektir.

İŞTE MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAZISI

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Muhasebat Genel Müdürlüğü

SAYI : 2016/4 15/02/2016
KONU : KBS (say2000i) Duyurusu

PERSONEL ÖDEMELERİ İLE İLGİLİ KBS DUYURUSU 
SIRA NO: (4)

1. İlave Derece Verilmesi

Bilindiği üzere, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmenin İlave Derece Verilmesi başlıklı 28 inci maddesinde;

"457 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek geçici madde, 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen mülga ek geçici madde ve 459 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa eklenen ek geçici madde hükümleri; anılan ek geçici maddeler kapsamında belirtilen (sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar dahil) ve bu ek geçici maddeler ile 2/2/2005 tarihli ve 5289 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmamış olanlardan 15/1/2016 tarihinde görevde bulunanlar (aylıksız izinde bulunanlar dahil) ile bunlardan anılan tarihten önce emekli, adi malüllük, vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da uygulanır."
hükmüne yer verilmiştir.

04.01.2016 tarihli ve 82 sayılı Mali ve Sosyal Haklar konulu Maliye Bakanlığı (Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün) Genelgesinin "A Toplu Sözleşmede Yer Alan Hükümler" başlığı altında 2 nci maddesinin (ç) bendinde de düzenleme ile ilgili açıklamalara yer verilmiş ve söz konusu ilave derecenin mali haklara 15/01/2016 tarihinden itibaren yansıtılmak suretiyle verileceği belirtilmiştir.

Söz konusu hükümde "15/01/2016 tarihinde görevde bulunanlar (aylıksız izinde bulunanlar dahil) ile bunlardan anılan tarihten önce emekli, adi malüllük, vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da uygulanır." hükmü bulunmasına karşın, bu haktan yararlanacak personele verilecek 1 derecenin hangi tarihten itibaren verileceğine ilişkin tereddütler yaşandığı için merkeze çok sayıda çağrı açıldığı, personelin bazı birimlerce farklı tarihlerden itibaren yararlandırıldığı ve onaylar alındığı görülmüştür.
Yaşanılan tereddütlerin giderilmesi bakımından aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur:
Anılan hüküm uyarınca bu haktan yararlanacak personele 1 derece 15 ocak tarihinden itibaren verilecek olup; KBS- Kamu Personel Harcamaları Yönetim Sisteminde 1 derece verilmesine ilişkin işlem yapılırken Maaş Bilgi Girişi Formu/Diğer Tazminat Bilgi Girişi Formunda bulunan ilgili alanlarda herhangi bir değişiklik yapılmadan, "7- Terfi" işlem kodu seçilerek, Terfi Formunda gerekli bilgiler girilip, Terfi Ay Alanına :1 ve Terfi Yıl Alanına : 2016 yazılarak işlem yapılmalıdır. Ayrıca, harcama birimleri ile muhasebe birimleri tarafından anılan madde hükmü uyarınca 1 derece verilmesine ilişkin yapılan terfi işlemlerinin kontrol edilmesi, fazla ya da eksik ödeme söz konusu ise mevzuat hükümlerine göre gereğinin yapılması gerekmektedir.

2. Emniyet Hizmetleri Sınıfındaki Personelin Ek Göstergeleri ve Emniyet Hizmetleri Tazminatı oranlarının Artırılması

Bilindiği üzere, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan 6663 sayılı Kanun 10/02/2016 tarihli ve 29620 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Söz konusu Kanunun 8 inci maddesi emniyet hizmetleri tazminatı, 9 uncu maddesi ise emniyet hizmetleri sınıfındaki personelin ek göstergelerinin yükseltilmesine ilişkin hükümleri içermektedir. 6663 sayılı Kanunun yürürlüğe ilişkin hükümlerini düzenleyen 35 inci maddesinde Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerinin "yayımını izleyen ayın onbeşinde" yürürlüğe gireceği belirtilmiştir. Buna göre, ek gösterge ve emniyet hizmetleri tazminatının yükseltilmesine ilişkin düzenlemelerin yürürlüğe gireceği tarih, Kanunun yayımlandığı ay olan Şubat ayını izleyen Mart ayının onbeşi, yani 15 Mart 2016 olup, konuyla ilgili ayrıca KBS duyurusu yapılacaktır.

Ayrıca, emniyet hizmetleri tazminatına ilişkin Kanundaki oranlarda yapılan artışın uygulanabilmesi için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 nci maddesi uyarınca 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararda değişiklik yapılması, bunun için de yeni bir Bakanlar Kurulu Kararı alınması gerekmektedir.

Bilgilerini ve ilgili harcama birimlerinin konu hakkında ivedilikle bilgilendirilmesi hususunda gereğini önemle rica ederim.

Ertan ERÜZ
Bakan a.
Genel Müdür V.

 
Memurlar.Net

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.