MEB ve Savunma Sanayii Başkanlığı Arasında Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü
Millî Eğitim Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında, savunma sanayisindeki yerli ve milli üretim hedeflerini kapsamlı bir şekilde insan kaynağının yetiştirilmesi ile teknik eğitimin sürdürülmesine yönelik...
Programa katılan Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in konuşmasına, dün Mersin'in Silifke ilçesindeki kamplarda denizde boğularak hayatlarını kaybeden iki öğrenciye Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.
Dünyada birçok alanda paradigmaların oyunun sonuçlarının ortaya çıktığını, çok hızlı güncellenmesi gereken gelişmelerin ortaya çıktığını söyleyen Tekin, eğitimin başında geldiğini söyledi. Bu yeteneği, bu yılın eğitim öğretiminin başlangıcında "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla yeni gelişmelere ayak uyduracak, beceri odaklı bir eğitim programının oluşturulduklarını anımsatan Tekin, model okul öncesinde 1, 5 ve 9'uncu sınıflarda uygulamaya başladıklarını ifade etti.
Yeni programın 1980 ve 1990'lı yıllarda kurgulandığı, yegâne bilgi sunma merkezinin okul ve ders kitaplarının olduğu dünyadan uzaklaşmaklarını dile getirdiğini kaydeden Tekin, şunları kaydetti:
"Çocuklarımız artık okuyabiliyorde bizim kuşağa göre çok daha farklı yerdeler. Bir dönem boyunca başarılarımız boyunca büyümek artık çok hızlı birkaç dakika içerisinde erişiyorlar. Hal böyleyken hala bilgi vermek eğitim sistemimizi yoluyla eğitim yanlış olurdu, biz de süreci buna göre revize edildi ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile daha çok hayattane dönüştürülebilecekleri bu tür türde geliştirebilecekleri bir eğitim inşa ettik."
"Başlattığımız projeksiyon sonuç işlemleri doğru ilerliyor"
Bakan Tekin, meslek liselerinde de benzer süreçleri yürüttüklerini, özellikle 2014'ten itibaren proje okul sistemi mevzuata eklemeleriyle bu liselerde ayrı bir süreç yürütmelerini söyledi.
Meslek liselerinde, sektör ve temsilcilerle birlikte yeniden gözden geçirilenleri bir dönem başlatılanklarının yetersiz olduğunu çizen Tekin, şöyle konuştu:
"Biz, 2014'te proje okul mantığıyla dedik ki meslek liselerimizin tamamını alan ve dal bakımından yeniden gözden geçirelim. Artık istekte kalanlar yeni hizmetler alanlarıyla dönüştürülelim. Böyle bir süreci başlattık. Bunu yaparken şu şekilde bir adım daha attık. Dedik ki meslek liselerimizde bu yaparken, bunu yapmakla birlikte çalışıyoruz, sektörü de kullanabilirsiniz. Bu sadece meslek liseleri için değil, diğer okullarımız için de böyle. Gerçekten güzel sanatlar ya da müzik liselerimiz için müzik, güzel sanatlarla birlikte çalışmak üzere Spor branşlarımız için işte Voleybol Lisesi örneği, Futbol Lisesi örnek olarak sektörle birlikte kullanılabilir. Proje mantığı okulla meslek liselerimiz gerçekten çok farklı bir üreme doğru evrildi. Şu anda çok sayıda meslek lisemiz var ve bunlar bizi gerçekten mutlu ediyor.
Bakan Tekin, 10 Ağustos 2024'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eğitim'in imzasıyla Mesleki ve Teknik Politika Belgesi'ni yayımladıklarını anımsatarak, orada da bu büyüme aşamalarını daha iyi güçlendirdiklerini vurguladı.
"Atölye ve laboratuvarları yeniden düzenlemek istiyoruz"
Meslek liselerindeki atölye ve laboratuvar imkanlarına da değinen Tekin, 1950'li ve 1960'lı yıllardaki atölye ve laboratuvar mantığıyla hareketin doğru olmadığını söyledi.
Bu yılki bütçenin içinde yaklaşık 8,5 milyar liralık hem Dünya Bankasından hem de genel bütçeden ödeme aktarıldıklarını hatırlatan Tekin, meslek liselerindeki bütün atölye ve laboratuvarların sürdürülmesi süresince devam edecek şekilde yeniden düzenlendiği dile getirildi.
Bu ders kitaplarının arka kapaklarına SSB'nin ürünlerine, daha bilgili olması için logolarına, maketlerine ve resimlerine yer verdiklerini aktaran Tekin, "Çocuklarımızın çok ilgisini çekiyor, bu sektör bizim için çok önemli. Bu 13 pilot meslek lisesinin yakın zamanda takip ettiği sanat gücünü ve izlediği bir teveccüh tarafından görüldü." dedi.
"Bütün ülkelerdeki büyüme için bunun olumlu ve olumlu katkılarının hızlı alınabileceğine ulaşılabilir"
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ise konuşmasında, savunma sanayisi sektöründeki insan kaynağının oluşturulmasının önemine dikkat çekti.
Söz konusu üretimin yalnızca üretim ve teknoloji geliştirme değil, bu genişleyen kapsamlı iş gücüyle de güçlendiğini vurgulayan Görgün, şunları kaydetti:
"İçerik üretimi, yeni teknolojilerin sahaya adaptasyonu, yetişmiş insan kaynağının bu teknolojilere sağladığı uyum, gelişmiş teknolojilerle sahadaki askerinunu operasyon kolaylaştırıcı, daha az ekipmanla daha etkin sonuçlar alabileceği ve üretim süreçlerinden kalifikasyon, tasarımlara kadar başlangıçtan sona çok hızlı dinamiklerin hızlandığı bir dönemden geçiyoruz."
Görgün, uluslararası muhatapların Türkiye'nin savunma sanayisindeki gelişimini mutlaka isteyen dileyerek, "Biz de onların gururla bu başarılarının, meslek liselerimizden üniversitelere, Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyona kadar uzanan bir ekosistemle mümkün olduğunu anlatıyoruz." diye konuştu.
SSB ile MEB'in işbirliğinde yürütülecek ELMAS Programı'na da değinen Görgün, "Tasarısı, kopyalanır, çıktılarını zaman içinde hep birlikte değerlendireceğimiz, izleyeceğimiz, önem arz edecek bir program. 13 tane pilot okul üzerinde olacak. tasarruf kullanıldı.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında "Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü" imzalandı.
Pilot çalışma, 13 ildeki 13 mesleki ve teknik Anadolu lisesini kapsıyor
MEB ve SSB arasındaki protokol, mesleki ve teknik ortaöğretim kurallarının değerlendirilmesi ve oluşturma bölümlerle entegre hale getirilmesini özetleyen bir "eğitim-sektör entegrasyon modeli" kapsıyor.
Protokol ile mesleki ve teknik Anadolu liseleri aracılığıyla savunma sanayine yönelik iş gücü yetiştirme, "ELMAS Programı" ile teknik süreçlerinin gerçekleştirildiği, Türkiye'nin "milli teknolojik üretimin katkısı sunacak insan kaynağının" gençlik ve okulların fiziki ve beşeri bölümlerinin sektörle içinde iyileştirilmesi amaçlanıyor.
Protokol kapsamında başlatılacak pilot çalışma, 13 ilde 13 mesleki ve teknik Anadolu lisesinde uygulanacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.