MEB'den Öğretmenlere 30 Nisana Kadar Yeni Görev: Evde Takip Sistemi!

MEB'den Öğretmenlere 30 Nisana Kadar Yeni Görev: Evde Takip Sistemi!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Koronavirüs tedbirleri nedeniyle 30 Nisan 2020 tarihine kadar eğitimin "uzaktan eğitim" şeklinde devam etmesine karar verilmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Koronavirüs tedbirleri nedeniyle 30 Nisan 2020 tarihine kadar eğitimin "uzaktan eğitim" şeklinde devam etmesine karar verilmişti. 

Geçtiğimiz gün Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan bilgilere göre, yeni dönemde 30 Nisan'a kadar yapılacak olan uzaktan eğitimin daha etkili ve nitelikli yapılacağı ifade edilmişti.

Bu etkin çalışmalara Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından start verildi. 

Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Turan AKPINAR, “Ülkemizde öğrencilerimiz ilk defa okuldan uzak kalmanın hüznünü yaşadılar. Okulun ve öğretmenin önemi, öğrencilerimizin okulda almış oldukları eğitim ve öğretimin niteliği ve verimliliği bir kez daha görülmüştür.”dedi.

Akpınar, yapılacak çalışmaları şöyle duyurdu: 

FAALİYETİN ADI: EVDE KAL-ÖĞRETMENİN YANINDA

AMAÇ VE GEREKÇE:

Evde Kal-Öğretmenin Yanında Faaliyeti, Koronavirüs (COVİD-19) salgını sebebiyle evlerinde bulunan ve uzaktan eğitim desteği alan öğrencilerin akademik gelişimlerinin yanında sosyal ve duygusal durumlarının takibini amaçlamaktadır. Zorlu yaşam olayları karşısında çocukların stres ve kaygı tepkileri göstermesi beklendik bir durumdur. Özellikle tüm dünyada yaşanan Koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle çocuk ve ergenlerin kendileri, aileleri, arkadaşları, sevdikleri ve yakınları için endişe, kaygı, panik ve korku yaşaması oldukça olağandır. İlk defa, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ne kadar süreceğini bilmediğimiz bir sokağa çıkamama/sınırlı çıkma durumu ile karşı karşıyayız. Bu çalışma ile farklı gelişim dönemlerindeki öğrencilerin öğretmenleri tarafından telefon ve internet imkanları ile aranması yoluyla bu süreçteki duygu durumları (korku, kaygı, mutluluk v.b.), öğrenme imkanlarına aktif katılım durumları, akademik, duygusal ve sosyal destek ihtiyaçları, evde zamanlarını nasıl planlayıp nasıl değerlendirdikleri, aile içi iletişimleri gibi boyutların takip edilmesi ve desteklenmesi sağlanabilecektir. Öğrencilerin sağlıklı gelişimi için aile, okul ve toplum iletişiminin ve işbirliğinin devam etmesi son derece önemlidir. Böyle bir dönemde eğitimciler, proaktif davranarak öğrencilerin ihtiyaçlarını evinden de takip ederek bugün ve gelecekte ortaya çıkabilecek sorunların önlenmesinde rol alabilir.

Bu çalışma ile öğrencilerin aileleri ile de dolaylı olarak iletişim sağlanmış olacaktır. Bu sayede ailenin ihtiyaçları, çocukların veya ebeveynlerinin yaşadığı korku, kaygı vb. duygularının çocuklar üzerindeki etkileri gözlemlenebilecek, takip edilebilecek ve gerekli destek için yönlendirmeler yapılabilecektir. Bununla birlikte, öğrenciler ve aileleri okullarıyla ve öğretmenleriyle iletişimde oldukları için kendilerini değerli ve güvende hissedeceklerdir. Ayrıca evinde kalan öğretmenlerimiz, on-line çalışma becerilerini kullanarak meslek yaşamının en önemli boyutu olan öğrencileri ile iletişimine devam edebileceklerdir.

FAALİYETİN KAPSAMI:

Bu proje, Koronavirüs (COVİD-19) salgını sebebiyle uygulanan uzaktan eğitim süresince Ankara’da bulunan tüm resmi anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim gören öğrenciler ve aynı okullarda görev yapan yönetici, okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni, şube rehber öğretmeni ve sınıf rehber öğretmenlerini kapsamaktadır.

YÖNTEM VE ALT FAALİYETLER:

  1. Bu çalışmada okullardaki okul öncesi öğretmenlerinin, sınıf öğretmenlerinin (ilkokullar için), şube rehber öğretmeninin (ortaokullar için) veya sınıf rehber öğretmenlerinin (liseler için) (ücretli öğretmenler dahil) kendi sınıflarındaki öğrencilerle uzaktan iletişim(telefon, internet, EBA yardımı ile) kurmaları beklenmektedir.
  2. Yapılan görüşmelerde Ek-1 de yer aldığı şekilde önceden hazırlanmış soruların sorulması önerilmektedir. Sorularda okula, okulun bulunduğu bölgeye, eğitim kademesine, öğrencilerin gelişim dönemi ihtiyaçlarına göre değişiklik gerçekleştirilebilir.
  3. Sorulara alınan yanıtlara ve açıklamalara göre öğrencilere destekleyici ve güçlendirici yönlendirme ve bilgilendirmeler yapılması önerilmektedir.
  4. Öğretmenler imkânları ölçüsünde bir öğrenciyi haftada en az bir kez arayacakları şekilde planlama yapabileceklerdir.
  5. Yapılan görüşmelerin tarih ve saatlerinin öğretmenler tarafından kaydedilmesi ve dikkate alınması gerektiği düşünülen notların alınması sonraki görüşmeler için fayda sağlayacaktır.
  6. Gizlilik ilkesine dikkat edilecektir.
  7. Yapılan görüşmeler sonrası öğretmenler rehberlik servisi desteğine ihtiyaç duydukları takdirde okul rehber öğretmeninden bilgi, rehberlik veya doğrudan destek alabileceklerdir.
  8. Okul yönetimi bu çalışmalar öncesinde bilgilendirmeyi, süresince koordinasyonu ve sonucunda da değerlendirmeyi sağlayacaktır.
  9. Görüşmenin sonunda öğrencilerinize okulda tekrar bir araya gelene kadar onlarla bu şekilde görüşmeye devam etmek istediğiniz, her zaman yanlarında ve yakınlarında olduğunuz gibi ifadelere yer vermeniz bu süreçte onlara psiko-sosyal destek sağlayacaktır.
  10. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Salgın Hastalık Dönemlerinde Psikolojik Sağlamlığımızı Korumak-Aileler İçin Çocuklara Yardım Rehberi” ve “Salgın Hastalık Dönemlerinde Psikolojik Sağlamlığımızı Korumak-Yetişkinler İçin Bilgilendirme Rehberi”ni incelemeniz bu çalışmanıza katkı sunacaktır.
  11. Tüm öğretmenlerimiz iki hafta sonunda yaptığı çalışmaları ara rapor olarak ve uzaktan eğitim süreci sonunda genel rapor olarak okul müdürlüğüne sunacaktır. Her okul aynı zamanlarda okul raporlarını ilçe milli eğitim müdürlüklerine, ilçe milli eğitim müdürlükleri ise raporlarını İl Milli Eğitim Müdürlüğüne göndereceklerdir.

 

 

Ek-1

Örnek Sorular

Aşağıda yer alan sorularda okula, okulun bulunduğu bölgeye, eğitim kademesine, öğrencilerin gelişim dönemi ihtiyaçlarına göre değişiklik gerçekleştirilebilir.

SORULAR

 

Nasılsın?

Evde günlerin nasıl geçiyor?

EBA' dan ya da TRT'den ders takibi yapıyor musun? EBA TV (  )    EBA (  )  DİĞER (  )

Neler yapıyorsun? (Kitap okuyor musun? Oyun oynuyor musun? Sanat ya da sporla da ilgilenebilir musun?)

Bu sıralar hepimiz evde ailelerimizle daha çok vakit geçiriyoruz. Birlikte neler yapıyorsunuz?

Uyku ve beslenme düzeninde değişiklik var mı? Bana anlatabilir misin?

Sana destek olmamı istediğin herhangi bir konu var mı?

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum