MEB’in 2014 İcraatlarından Akılda Kalanlar

 

  1. Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği-Standatlar Yönergesi’ndeki değişikliklerle dershanelerin dönüşümüne yönelik düzenlemeler yapıldı.  Temel Lise adında bir okul türü oluşturuldu.
  2. Çocuğunu özel okula gönderecek velilere eğitim desteği verilmeye başlandı. 
  3. Aynı binada farklı düzeyde (ilkokul, ortaokul, lise) birden fazla özel okul açılmasının önü kapatıldı.
  4.  Aynı kurumda 4 yılını dolduran okul müdürlerinin görevlerine son verildi. Veli, öğrenci, öğretmen ve şube müdürlerinin etkin olduğu yeni bir değerlendirme sistemi  getirilerek 75 puan ve üstü alan müdürlerin görevlerine devamı sağlandı. Alamayanların görevlerine son verildi. Müdür yardımcılarını müdürlerin seçmesine yönelik düzenleme yapıldı.
  5. Norm Kadro Yönetmeliği’nde Müdür  yardımcısı ve başyardımcılığı kadrosu sayısına ilişkin kriterler değiştirildi. Anaokullarından rehber öğretmen kadrosu alındı.
  6. Okul öncesi ve ilköğretim kurumları yönetmeliği birleştirildi. Seçmeli derslere not verilmeye başlandı. İlkokullarda performans ve proje görevi kaldırıldı. Ortaokullarda ise performans görevi kaldırıldı.
  7. Resmi anaokullarında tam gün eğitim iptal edildi, yarım güne geçildi.
  8. Anasınıflarındaki ücretli kulüp çalışmaları ilkokullara da getirildi.
  9. Ortaokul, imam hatip ortaokulları, ortaöğretim kurumlarındaki öğrenciler ile mezun durumda olanlara yönelik yetiştirme kursları getirildi.
  10. Ortaöğretime geçişte yeni sisteme göre ilk kez yerleştirme yapıldı.
  11. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişlikler yapıldı. Özürsüz devamsızlık 10 güne indirildi. Liselere kayıtta eylül ayı boyunca her hafta nakil yapılması yoluyla okul kontenjanlarının tam kullanılmasına yönelik düzeleme yapıldı. Özel eğitim gerektiren öğrencilere Fen ve Sosyal Bilimler liseleri dışındaki okullara her şubede en fazla 2 öğrenci olacak şekilde kayıt hakkı verildi.
  12. Bakanlık müfettişleri ile eğitim denetmenleri maarif müfettişi unvanıyla birleştirildi. Bakanlığın merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatının tamamını denetlemekle görevlendirildiler. Ancak il müdürüne bağlı olarak çalışmaya devam edecekler. Aynı unvanla aynı görevi yaptıkları halde aralarındaki maaş farkı da devam edecek. Bu nedenle denetimde sistem oturmadı. Öğretmenlerin ders denetimi sona erdi. Müfettişler sadece kurum denetimi yapmaya başladılar.
  13. Ortaokul ve bazı liselerdeki haftalık ders saatleri yeniden düzenlendi ortaokul ve bazı lise türlerindeki sınıflara göre haftalık 35,36,37 saat olan farklılık giderildi ve 35 olarak düzeltildi.
  14. Kız öğrencilere İmam Hatip  ortaokul ve liselerinde başı açık olma zorunluluğu kaldırıldı. Seçmeli Kur’an-ı Kerim dersinde ise isteyenlere başını örtebilme hakkı verildi. Ardından Bakanlar Kurulu Kararı ile tüm ortaokul ve liselerde başörtüsü takmak isteyenlere serbestlik getirilmesi kararı alındı ve başörtüsü serbest oldu.
  15. MTSK Yönetmeliği ve Sınav Yönergesi: Sınav yönergesinde yapılan değişiklikle ,sınav esnasında  araç kalkış, geri gitme, rampada araç kaldırma ve geri park etme yerlerinde müfettişler tarafından sürekli denetim yapılmaya başlandı.
  16. Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı yöneticilerinin yüzlercesi eğitim uzmanı kadrosuyla kızağa alındı. Bir kısmına görevlendirme şeklinde yöneticilik verildi.

Burada sayamadığım daha birçok değişiklik var. Ya da değişikliğin değişikliği… Çünkü Bakanlık üzerinde çok düşünülmeden yaptığı icraatlarının olumsuz sonuçlarını görüp değişiklik üzerine değişiklik yapmayı alışkanlık haline getirdi.   Eğitim sisteminde gelişme sağlanabilmesi için tutarlı bir eğitim politikası oluşturulmalıdır. Bakanların kendilerine ait değil devlete ait bir politika. Bakan hatta hükümet değişse bile devam edecek bir politika. Bakanlıkta, değişime yönelik kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin ve eylem planlarının ortaya konduğu, herkesin önünü görebileceği bir çalışma yapılmalıdır. Birbiriyle çelişen, bakanların kişisel kanaatlerine göre yapılan değişim çalışmaları artık karmaşa boyutuna ulaşmıştır. Şu anda ne veli, ne öğretmenler ne de okul  yöneticileri, yarının kendilerine ne getireceğini tahmin bile edememektedirler. Eğitim müfettişlerine 5 yılda 4 kez farklı unvan verilmesi çarpıcı bir örnektir. Mesleğinin adı bile konulamayan bir müfettişin geleceğe güvenle bakması ve verimli çalışması beklenilemez. Eğitim sisteminde artık taşlar yerine oturmalıdır.

Doğan Ceylan
Yönetim Bilimi Uzmanı/Eğitimci

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum