MEB'in Sorunları Kurum İdari Kurulu'nda Masaya Yatırıldı

MEB'in Sorunları Kurum İdari Kurulu'nda Masaya Yatırıldı

Millî Eğitim Bakanlığı Kurum İdari Kurulu (KİK) Ekim 2018 toplantısı yapıldı. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla; Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, Personel Genel Müdürü Hamza Aydoğdu...

Millî Eğitim Bakanlığı Kurum İdari Kurulu (KİK) Ekim 2018 toplantısı yapıldı. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla; Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, Personel Genel Müdürü Hamza Aydoğdu ve Ortaöğretim Genel Müdürü Cevdet Vural’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, eğitim çalışanlarının sorunları ve talepleri görüşüldü.

Toplantının açılışında kısa bir konuşma yapan Latif Selvi, eğitim çalışanlarının sorunlarını çözüme kavuşturmak, çalışma şartlarını iyileştirmek için bu tür platformların önemine dikkat çekerek, “Beklentimiz, kurulun gündemine taşıdığımız taleplerin bir an evvel değerlendirilmesi, çözümü istenen sorunlar üzerinde çalışma yapılarak bunun ivedilikle karara bağlanmasıdır” dedi.

Toplantının ve tüm görüşmelerin çözüm odaklı olmasını, talepler doğrultusundaki düzenlemelerin en kısa sürede gerçekleştirilmesini isteyen Selvi, “Çalışma Raporu için sunduğumuz öneriler, eğitim çalışanlarının bütün sorunlarını içermemektedir. Güncel ve acil sorunlardan oluşan bu taleplerin tamamının kabulü mümkündür. Somut ve uygulanabilir önerilerimizin göz önünde bulundurularak çözüme yönelik adım atılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kurum İdari Kurulu’nun gündemine taşıyarak Çalışma Raporu’na alınmasını istediğimiz talepler şu şekildedir:

-Eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına karşı caydırıcılık sağlamak üzere;

(a) eğitim ve öğretim hizmeti sunumu esnasında veya verilen eğitim ve öğretim hizmetinden kaynaklanan nedenlerle eğitim çalışanlarına karşı cebir, şiddet veya tehdit kullanan kişilere hapis cezası verilmesi,

(b) eğitim kurumlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçunun tutuklama nedeni varsayılan suçlardan sayılması,

(c) eğitim ve öğretim hizmetinin sunumu sırasında veya bu görevlerden dolayı eğitim kurumlarında çalışan personele karşı işlenen suçlar sebebiyle ceza hukuku kapsamında yürütülmekte olan işlemler ve davalarda personelin talebi üzerine Bakanlıkça hukukî yardım yapılması ya da bu konularda 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nde yer alan Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında düzenleme yapılması için adım atılmalıdır.

-Bakanlıkça veya verilen yetki uyarınca valiliklerce yurt içinde düzenlenen ve öğretmenlerin katılımının zorunlu tutulduğu her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminer hafta içi ve mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilmelidir.

-Sözleşmeli öğretmenlerin aile bütünlüğü ve sağlık durumuna bağlı yer değişikliği haklarının kadrolu öğretmenlerle aynı esaslar dâhilinde tanınması için ilgili yönetmelikte değişiklik yapılmalıdır.

-Temel eğitim kurumlarında engelli çocuğu bulunan öğretmenlerin haftalık ders programları ile nöbetlerinin belirlenmesinde gün ve saat tercihlerine öncelik verilmesi noktasında düzenleme yapılmalıdır.

-Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik’in 6. maddesinde yatılı veya pansiyonlu okullar için öngörülen müdür başyardımcılığı normu, yine bu eğitim kurumlarına münhasır ilave müdür yardımcılığı normuna dönüştürülmelidir.

-Hafta sonlarında mesleki çalışma (seminer) yapılması hâlinde bu çalışmaların yürütüldüğü eğitim kurumlarında görevli yöneticilere ek ders ücreti ödenmesi noktasında düzenleme yapılmalıdır.

-Disiplin soruşturmalarında (son) savunma istemi sürecinde ilgililerin savunma hakkını etkin bir biçimde kullanabilmeleri açısından 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde haklarındaki soruşturma dosyasının bir örneğini almaları konusunda genel bir düzenleme yapılmalıdır.

-Sözleşmeli öğretmenlerden görev yeri değişenlere 6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 10. maddesi gereği sürekli görev yolluğu ödenmesi için taşra teşkilatına genel bir yazı gönderilmelidir.

-Öğretmenliğe ilk defa atanacaklarda 40 yaş şartının arandığı dönem zarfında bu durumda olup da mahkeme kararına bağlı olarak öğretmen olarak atanmalarına rağmen aleyhine kesinleşen yargı kararı sonrası öğretmenlikle ilişiği kesilenlerin mağduriyetleri giderilmelidir.

-Eğitim kurumu müdürlerinin muhakkik olarak görevlendirilmesi hâlinde, görevlendirme başına ek ders ücreti ödenmeli ve bu görevle ilgili idari giderler karşılanmalıdır.

-Meslekî eğitim veren ortaöğretim kurumları, öğretmenevleri, akşam sanat okulu ve mesleki eğitim merkezleri müdürlükleri ile okul aile birliklerinin işveren sıfatıyla Sosyal Güvenlik Kurumu başta olmak üzere, kurum ve kuruluşlara yönelik bildirim, beyan, ceza ve ödemelerin ilçe/il millî eğitim müdürlükleri eliyle gerçekleştirilmesi ile iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı çerçevesinde eğitim kurumu yöneticilerinin işveren vekili/işveren olarak sorumlu tutul(a)mamaları sağlanmalıdır.

-Zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamladığı hâlde zorunlu hizmet alanlarına kendi istekleriyle atanmış olanların hizmet puanları, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin “Hizmet Puanları” başlıklı 40. maddesinin altıncı fıkrası hükmü çerçevesinde hesaplanmalıdır.

-İkili öğretim yapılan okullarda görev yapanlar başta olmak üzere, günlük ve haftalık çalışma süresinin üzerinde çalışma yapan hizmetlilerden, yeterli personel bulunmaması sebebiyle fazla çalışma karşılığı izin hakkı verilmeyenlere, isteğe bağlı olarak fazla çalışma ücreti ya da izin hakkı verilmesi sağlanmalıdır.

-Görev tanımlarında nöbet görevi bulunan ve/veya ilgili mevzuatı gereği nöbet görevi bulunan eğitim kurumlarında görevli personele, nöbet görevi karşılığı ek ders ücreti ödenmelidir.

-Bakanlık merkez teşkilatı ile bağlı birimlerinde görev yapan personelin okul öncesi yaş grubundaki çocukları için kurum hizmet binalarında kreş ve gündüz bakımevleri açılmalıdır.

-Millî Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik çerçevesinde bölge hizmetine bağlı yer değişikliği kaldırılmalıdır.

-4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 23. maddesi çerçevesinde belirlenmiş işyeri sendika temsilcileri ile sendika işyeri temsilcilerinin işyerleri haklı bir gerekçe olmaksızın değiştirilmemeli ve bu kişiler yönünden idari soruşturmaya bağlı yer değişikliği tekliflerinin hangi hallerde getirilebileceği ve uygulanabileceği açık ve net şartlara bağlanmalıdır.

-Millî Eğitim Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatı ile Bakanlığa bağlı tüm kurum ve kuruluşlarda çalışan erkek kamu çalışanları, mesai saatleri içinde ve resmi görevlerinin ifasında kamu hizmetinin gerektirdiği ciddiyet dâhilinde kılık ve kıyafetlerini serbestçe seçebilmelidirler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.