MEB'in Yeni Sistemi: ABİDE mi? PERİDE mi?

MEB'in Yeni Sistemi: ABİDE mi? PERİDE mi?

Milli Eğitim Bakanlığı, kuracağı “ölçme değerlendirme merkezleri” ile PISA ve TIMSS benzeri bir “ABİDE-Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi” çalışmasını yürüteceğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, kuracağı “ölçme değerlendirme merkezleri” ile PISA ve TIMSS benzeri  bir “ABİDE-Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi” çalışmasını yürüteceğini açıkladı.

Öğrencilerin il bazında gelişimlerini takip edecek sistemde çalışmalar  örneklem üzerinden değil, tüm öğrencilere yönelik olarak uygulanacakmış.  Kurulacak  ölçme değerlendirme merkezleri  her okul için bir değerlendirme raporu çıkartarak, okul bazlı izleme yapılacakmış.

81 ilde kuracağı ölçme değerlendirme merkezleri ile öğrencilerin akademik gelişimlerinin izleyip öğrenme eksikliklerinin tespit ederek  öğrenci, veli ve eğitimcilere geri bildirim sağlayacağını açıklayan MEB, bu yıl 25 ilde açılacak olan ölçme değerlendirme merkezinin , 2019´a kadar diğer illerde de kurulacağını  ilan etti.

MEB, ABİDE ile  temel eğitim alan öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgileri günlük yaşamda kullanma becerilerini de ölçüleceğini ve  üst düzey zihinsel becerilere sahip olan öğrencileri tespit edileceğini  söylüyor.  

ABİDE, il düzeyinde öğrenme çıktılarını, bu çıktıları etkileyen faktörleri, bu faktörlerin öğrenmeyi etkileme düzeylerini ortaya çıkaracakmış. Ölçme değerlendirme merkezleri, illerin eğitim gelişimleri ve  var olan sorunların giderilme düzeylerini  tespit ederek eğitim programlarında yer alan  kazanımların etkinliği konusunda veri toplayacakmış. Çalışma ile her öğrenciye kazanımları edinme düzeyi, eksik öğrenmeleri ve ihtiyaç duydukları tamamlayıcı eğitimlere yönelik karneler verilecekmiş.

Bu açılamadan benim anladığım iki şey var.  MEB, ADİBE ile sadece öğrencilerin akademik becerilerini izleyip değerlendirme niyetinde değil.  Ölçme değerlendirme merkezlerinin elde edeceği veriler  aynı zamanda  okulların, eğitim yöneticilerinin ve öğretmenlerin performans verileridir.   

Milli Eğitim Bakanlığı  bir taşla iki kuş  mu vuruyor? Yoksa ABİDE bir performans değerlendirme sistemi mi? Öğretmen Performans İzleme ve Değerlendirme (PERİDE)

Oğuz Eminoğlu

turkiyeegitim.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.