Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu Sona Erdi

Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu Sona Erdi

Eğitim-Bir-Sen’in Arnavutluk’un başkenti Tiran’da ALSAR Vakfı ile birlikte düzenlediği “Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu” verilen akşam yemeğiyle sona erdi.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, düzenledikleri “Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu”nun başarılı bir şekilde tamamlandığını söyledi.

Eğitim-Bir-Sen’in Arnavutluk’un başkenti Tiran’da ALSAR Vakfı ile birlikte düzenlediği “Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu” verilen akşam yemeğiyle sona erdi.

Yemeğe, Eğitim-Bir-Sen Onursal Başkanı, TBMM İdare Amiri ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, milletvekilleri, Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, TİKA Arnavutluk Koordinatörü Birol Çetin, ALSAR Vakfı Başkanı Mehdi Gurra, sempozyumda bildiri sunan akademisyen ve yazarlar ile Balkan ülkelerinin eğitim sendikalarının temsilcileri katıldı.

Genel Başkan Ali Yalçın, sempozyumu başarıyla tamamlamanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Aydınların, akademisyenlerin çok önemli sunumlar gerçekleştirdiklerini belirten Yalçın, “Sempozyumun sunumları kitaplaştırılacak ve daha sonra Arnavutça’ya çevrilerek, yine paydaşımız olan eğitim sendikaları aracılığıyla dağıtımı sağlanacak. İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Arnavut kökenli oluşu vesilesiyle onu İstiklal Marşı’nın kabulünün 95. yılında ata yurdunda anmak, uluslararası sempozyumla Arnavutluk’ta ve Balkan coğrafyasında daha iyi tanınmasını sağlamak,  ölümsüz eseri Safahat’ı Arnavutçaya çevirerek, bu bölgedeki eğitimcilere dağıtmak, Arnavutluk’ta ilk olan böyle bir kültürel çalışmayı gerçekleştirmek bize nasip oldu” dedi.

Gündoğdu: Bayrak emin ellerde

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, Eğitim-Bir-Sen’in ilklerin sendikası olduğunu ifade ederek, “Çok verimli bir sempozyum oldu. Mehmet Akif’in sendikası Mehmet Akif Ersoy sempozyumu gerçekleştirdi. Eğitim-Bir-Sen her zaman ilklerin sendikasıdır. Tüm bu çalışmalar bayrağın emin ellerde olduğunu gösteriyor. Bu sempozyum vesilesiyle geldiğimiz Arnavutluk’ta diplomatik temaslar, TİKA, Yunus Emre gibi kültür elçilerimizi ziyaret ettik. Bu program bizim açımızdan da ayrıca bir fayda sağladı” şeklinde konuştu.

Gurra: Amacımız Akif insanlara anlatmaktı

ALSAR Vakfı Başkanı Mehdi Gurra ise, sempozyumun amacının Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve eserleri hakkında insanları aydınlatmak olduğunu dile getirerek bunda başarılı olduklarını kaydetti.

Konuşmaların sonunda, Genel Başkan Ali Yalçın, Büyükelçi Hidayet Bayraktar’a, TİKA Tiran Koordinatörü Birol Çetin’e ve ALSAR Vakfı Başkanı Mehdi Gurra’ya plaket takdim etti.

Arnavutluk Eğitim ve Bilim Sendikası Başkanı Nevrus Kaptelli ise, böyle bir sempozyumun Tiran’da düzenlenmiş olmasının kendilerini memnun ettiğini dile getirerek, Eğitim-Bir-Sen yöneticilerine teşekkür etti.


 

Sempozyumda beş oturum yapıldı

İki gün süren sempozyumda beş oturum yapıldı. Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, düşünceleri ve eserlerinin katılımcılara aktarıldığı sempozyum kapsamında Türk, Arnavut, Bosna-Hersek başta olmak üzere, çok sayıda akademisyen ve yazar sunum gerçekleştirdi.

“Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı ve Zamanı” başlıklı birinci oturumda Yrd. Doç. Dr. Necmettin Turinay “Türkiye’nin ve Balkanların Ortak Değeri Mehmet Akif”, Mehmet Kurtoğlu “Çelik İradeli Şair Mehmet Akif Ersoy”, Metin Önal Mengüşoğlu “Akif, Tek Başına Bir Ümmet”, Nuredin Ahmeti “Mehmet Akif Ersoy’un Kosova’daki Şahsiyeti” konularında; “Mehmet Akif Ersoy’un Fikir Dünyası ve Medeniyet Tasavvuru” başlıklı ikinci oturumda Prof. Dr. Ejder Okumuş “Kişiliği ve Fikir Dünyasıyla Mehmet Akif”, Prof. Dr. Metin İzzeti “Mehmet Akif Ersoy’un Şiirinde Estetik Pragmatizm”, Prof. Dr. Mulazim Krasniqi “Mehmet Akif Ersoy Safahatında Dünya Bakışı”, Yusuf Kaplan “Mehmet Akif ve Medeniyet Fikri” konularında; “Mehmet Akif Ersoy ve Balkan Coğrafyası” başlıklı üçüncü oturumda Prof. Dr. İsmail Bardhi “Arnavut Kimliğinin Oluşmasında Mehmet Akif Ersoy’un Düşüncelerinin Etkisi”, Prof. Dr. Mevlut Dudi? “Mehmet Akif Ersoy ve Boşnaklar”, Doç. Dr. Rıdvan Canım “Mehmet Akif Ersoy’un Şiir Coğrafyası”, Doç. Dr. Turgay Anar “Sebilürreşad ve Safahat’a Yansıyan Yönleriyle Mehmet Akif Ersoy’un Anavatanına Dair Görüşleri”, Yusuf Turan Günaydın “Mehmet Akif’in Safahatında Balkan Coğrafyası” konularında sunum yaptılar.

“Mehmet Akif Ersoy’un Şiiri, Sanatı ve Estetik Anlayışı” başlıklı dördüncü oturumda Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç “Eskiyle Yeni Arasında Mehmet Akif’in Şiiri”, Prof. Dr. Hasan Akay “Mehmet Akif’in Bülbül ile Hasbihali”, Prof. Dr. Zyhdi Dervishi “Mehmet Akif Ersoy’un Arnavut Toplumu ile Alakalı Şiirsel Vizyonunun Değerleri, İdealleri ve Fedakârlıkları”, Prof. Dr. Hysen Matoshi “Mehmet Akif Ersoy’un Şiir Özellikleri”ni anlatırken; “Mehmet Akif Ersoy’da Eğitim, Gençlik ve Modernleşme” başlıklı beşinci oturumda ise Prof. Dr. Ramazan Kaplan “Safahat’ta Aydın Tipi”, Prof. Dr. Musa Kraja “Mehmet Akif’te Pedagojik Eğitim Metotları”, Dr. Zekeriya İbrahimi “Mehmet Akif Ersoy’un Safları”, Mustafa Özçelik “Akif’in Bir Genç Yahut Asım Olarak Portresi” ile ilgili görüşlerini dile getirdiler. 





Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.