Memur-Sen, BRICS Sendikalar Forumu'na Katıldı

Memur-Sen, BRICS Sendikalar Forumu'na Katıldı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Durban'da gerçekleştirilen BRICS Sendikalar Forumu toplantısına katıldı.

Bu yıl 6'ncısı düzenlenen BRICS Sendikalar Formu, Güney Afrika'nın Durban kentinde üye ülkelerin katılımı ve dünya ülkelerinden Türkiye'den özel davetli Memur-Sen'in iştirakiyle 27-28-29 Temmuz günlerinde gerçekleştirildi. Bu yılki foruma COSATU, FEDUSA, NACTU ve NEDLAC tarafından temsil edilen Güney Afrika Sendikal Hareketi ev sahipliği yaptı. Temsil önümüzdeki yıl ise Brezilya'ya geçecek.

Foruma katılan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, 27-28-29 günlerinde gerçekleştirilen panelleri takip etti. Forumun ilk gününde, "İnsana Yakışır İş ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kapsayıcı BRICS" konuları işlendi.bircs1_1Programın ardından akşam Genel Başkan Ali Yalçın ve Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Güney Afrika'nın başkenti Johannesburg'ta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye-Güney Afrika Networking yemeğine katıldı.

Burada Yalçın, emek dünyasının gündemine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir süre sohbet etti.erdoganbircs1BRICS Sendikalar Formu'nun ikinci gününde ise; emek dünyasında yaşanan sorunlara çözüm önerileri üzerine konuşuldu ve katılımcılar bu konuya ilişkin örneklerle açıklamalarda bulundu.bircs3Forumun son gününde ise sonuç bildirgesinin hazırlanmasına yönelik çeşitli toplantılar gerçekleştirildi.

Genel Başkan Ali Yalçın Güney Afrika Sendikaları Federasyonu Genel Sekreteri Denis George ile de görüşerek, Türkiye-Güney Afrika sendikal işbirliği ve çeşitli tecrübe paylaşımları konularında da istişare gerçekleştirdi.birsc2BRICS Nedir?

BRICS tanımlaması ilk olarak 2001 yılında Goldman Sachs Yönetim Kurulu Başkanı, ekonomist Jim ONeill tarafından kullanılmıştır. Dünyanın Ekonomik Olarak Daha İyi BRIC’lere İhtiyacı Var (The World Needs Better Economic BRICs) adlı rapor yayınlanmış ve dünyanın ekonomik olarak en hızlı büyüyen gelişmekte olan dört ülkesinin İngilizce baş harflerinin oluşturduğu bu grubun (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) adı duyurulmuştur.

Nüfus büyüklüğü, demografik temettü ve küreselleşme oranı gibi özelliklere değinerek, Goldman Sachs (GS), bu dört ülkenin pazar büyüklüğü açısından Avrupa Birliği ekonomisini geçme potansiyeline sahip olduğunu ileri sürmüştür. Bu dört ülke ilk olarak 2009 yılında ilk toplantıları gerçekleştirmiştir. Önceleri Dörtler Grubu, Big Four veya dünya ekonomisinin Kare Ası şeklinde de isimlendirilen bu gruba, 2010 Güney Afrika Cumhuriyeti’nin de girmesiyle gruba üye olan ülke sayısı beşe çıkmıştır.erdoganbircsGenel olarak BRICS’in kuruluşunun temel amacı ekonomik güç yanında siyasi olarak da güçlenerek uluslararası politikada söz sahibi olmak, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finansal kuruluşlarda gelişmekte olan ülkelerin temsilini artırmak ve dünyadaki finansal ekonomik düzen içerisinde yapısal değişiklikler ve reformlar talep etmekti. Bu açıdan, BRICS batı merkezli küresel finans yönetimi konusunda alternatif bir söylem sunmuştur. BRICS tarafından atılan en önemli adım IMF’nin karşında New Development Bank (NDB)’ı kurarak dünya üzerinde hala etkisini sürdüren Bretton Woods sistemininde değişiklikler talep etmek olmuştur.

BRICS ülkeleri dünya nüfusunun ve küresel gelirin önemli bir oranını temsil etmektedir. Dünya nüfusunun yaklaşık olarak %40’ına ve ekonomisinin %25'ine sahip olan bu beş ülke hızla gelişmekte olan ülkeler olmaları ile öne çıkmaktadır. Bu beş ülkenin kendi bölgelerinde ve dünyada çeşitli alanlarda öne çıkan ülkeler olması grubun önemini artırmaktadır. BRICS’in küresel gayrisafi milli hâsıladaki payının 2025'te % 20'ye, dünya ekonomik büyümesine katkısının ise % 40'a çıkacağı; 2050 yılına kadar dünyanın başat güçleri arasına gireceği öngörülmektedir.bircs1BRICS Sendikalar Forumu

Aralık 2012'de Moskova'da düzenlenen İnsana Yaraşır İş Konferansı sırasında BRICS Sendika Forumu Bildirisi'nin imzalanmasıyla forum kurulmuştur.

Dünya nüfusunun% 30'unu barındıran ülkelerdeki en büyük ulusal federasyonları birleştiren ve dünya GSYİH'sının yaklaşık dörtte birini üreten yeni bir küresel sendika yapısının oluşturulması, halklar arasında diyaloğu ve işbirliğini teşvik etmesi bu forumun temel amaçlarından birini oluşturmaktadır. Üstelik böyle bir adım, BRICS bünyesinde halihazırda oluşturulmuş işbirliği biçimlerinin genişletilmesine yardımcı olmaktadır.bircs4BRICS Sendikalar Forumu, BRICS zirvelerine müteakiben her yıl düzenlenmektedir. Sendika delegeleri, hükümetlerarası niteliktekiler de dahil olmak üzere BRICS belgelerinin taslaklarını tartışır ve ortak gündemin en önemli konular hakkında fikir alışverişinde bulunurlar. Forumlarda kabul edilen bildiriler daha sonra işçilerin durumu iletmek üzere BRICS devlet başkanlarına teslim edilir. Forum’un sonunda ise Sonuç Bildirgesi’nin imzalanması ile toplantılar sona erer.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.