Memur-Sen: Kamu Yönetimi ve Kalkınma Kongresi Başladı

Memur-Sen: Kamu Yönetimi ve Kalkınma Kongresi Başladı

Memur-Sen ve OSTİM Teknik Üniversitesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen ve “Yeni Bir Güç Birliği Arayışı” başlığı ile düzenlenen Kamu Yönetimi ve Kalkınma Kongresi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra

Memur-Sen ve OSTİM Teknik Üniversitesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen ve “Yeni Bir Güç Birliği Arayışı” başlığı ile düzenlenen Kamu Yönetimi ve Kalkınma Kongresi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek ve Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Aydın’ın yaptığı konuşmalarla başladı.

Pandemi nedeniyle online olarak video konferans ile gerçekleştirilecek ve kalkınmanın üç temel ayağı olan kamu, özel sektör ve akademi arasındaki iş birliğinin bugünü ve yarınını ele alınacağı, daha güçlü ve etkili yeni iş birliği yöntemleri müzakere edileceği ve 2 gün sürecek olan kongre protokol konuşmaları ile başladı.zehrazümrüt

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk: Ekonomik Kalkınma, Sosyal Kalkınma ve İnsani Gelişme İle Birlikte Daha Anlamlı Hale Geliyor

Kongrenin açılış oturumunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kalkınma yolunda güçlü işbirliğinin önemini gösteren bir kongreyi düzenledikleri için Memur-Sen ve OSTİM Teknik Üniversitesi’ne teşekkür ederek başladığı konuşmasında “Bugün ülkemizin kalkınması ve kalkınmasında kamu yönetimin rolüne dair önemli bir kongreyi gerçekleştiriyoruz. Memur-Sen ve OSTİM Teknik Üniversitesi’ne ülkemizin kalkınma yolunda attıkları bu güzel adım için teşekkür ediyor kongrenin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Daha güçlü bir Türkiye için daha çok çalışmak daha çok istihdam yaratmak ve daha çok üretmek gerektiğini söyleyen Bakan Selçuk, “Ekonomik kalkınmanın tek başına yeterli olmadığını bugün biliyoruz. Ekonomik kalkınma ancak sosyal kalkınma eşlik ederse, insani gelişme onunla entegre bir şekilde büyürse bir anlamı oluyor. BM raporları da bize bunu söylüyor. Ülkemizde de çok yönlü kalkınma perspektifi ile her alanda gelişmişlik seviyemizi 18 yıl boyunca arttırdık” diye konuştu.

Türkiye’nin kalkınma geçmişinde kalkınma planlarının önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Selçuk, “Beşer yıllık dönemleri kapsayan kalkınma planları uygulanıyordu. Bu planların önemi aslında yüzlerce uzman akademisyen birçok sosyal tarafın birikimini birleştiriyor. Bu kongre de bu birikimin birleştiği organizasyonlar birisi olması nedeniyle önemli” şeklinde konuştu.

Covid salgınının ekonomik kalkınma ile sosyal kalkınma bağının kuvvetlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Selçuk, kalkınma hedeflerinin çok yönlü bir işbirliği ile gerçekleştirilebileceğinin de altını çizdi.

Kalkınma hedeflerinin konuşulduğu bir dönemde yeni iş arayışları ve istihdam türlerinin de ortaya çıkacağını söyleyen Selçuk, “Bu noktada işin geleceğini de konuşmamız gerekiyor. Kamu yönetiminde de çok önemli bir konu bu. Ülkemiz de teknolojik değişim anlamında en çok etkilenen ve bu dönüşümü hızlı bir şekilde sağlaması gereken ülkelerin başında geliyoruz. Bu nedenle çocuklarımıza yeni beceriler kazandırarak geleceğe hazırlamak durumundayız. Mesleki eğitim nitelikli iş gücü yaratmak konusunda hızlı adım atmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. mustafavarank

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Türkiye’nin Kalkınmasında Kamu, Özel Sektör ve Akademinin Birlikte Hareket Etmesi Önemli Rol Oynuyor

Kongrenin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise Memur-Sen ve OSTİM Teknik Üniversitesi ile giriştiği bu vizyoner adımın yeni perspektifler kazandıracağına yürekten inandığını söyleyerek “Türkiye’nin topyekun kalkınmasında kamu özel sektör ve akademinin birlikte hareket etmesi çok önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle kongrenin sonuçlarını dikkatli bir şekilde inceleyeceğiz” diye konuştu.

Kalkınma farklılıklarının gelir ve servet dağılımda ciddi farklar yarattığını söyleyen Bakan Varank, Dünyada insanların ciddi bölümü açlık ve yoksullukla mücadele ettiğini belirterek “En zenginle en fakir arasındaki gelir makası günden güne açılıyor. Dünyadaki en zengin 26 kişinin serveti dünyadaki nüfusun neredeyse yarısının gelirine eşit. Bu durumun temel nedenlerinde baktığımızda; birimin, teknolojinin ve yenilik yapma kabiliyetinin birkaç ülke veya şirketin elinde toplanması; yetişmiş insan kaynağı, güçlü sermaye birikimi ve kurumsal kapasitenin birikmişliği gibi faktörler ilk başta sayabileceğimiz nedenlerdir” dedi.

Kalkınma kavramının çok yönlü olduğunu vurgulayan Varank, kalkınmanın yalnızca ekonomik yönden değil sosyolojik hatta psikolojik olarak ele alınması gerektiğini söyleyerek “Bu nedenle sürdürülebilir kalkınma hedefleri pek çok alanı aynı çatı altında birleştiriyor. Tabi bu geniş perspektif beraberinde kalkınma paydaşlarının çeşitliliğini de getiriyor. Kamu kurumları kadar özel sektör üniversiteler ve sivil toplum da bu kalkınmanın paydaşları arasında. Paydaşları doğru yönlendirmek kamu otoritesinin iradesindedir. Bu üç yapının ortak çalışması kalkınmanın kalitesini oluşturur” şeklinde konuştu.

Kalkınmada insana kaynağı ve girişimciliğin üstlendiği görevin farkında olduklarını belirten Varan, özellikle gençlerdeki teknoloji üretme becerilerini desteklediklerini ifade ederek kalkınma programlarına ilişkin atılan adımları anlattı.

aliyalçın

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: Kalkınmış Bir Türkiye’nin Yolu Üçlü İşbirliğini Güçlendirmekten Geçiyoruz

Kalkınmada yönetişim, satın alma politikaları, dijital dönüşüm, insan kaynaklarının rolünün de tartışılacağı ve konuyla ilgili sunumların gerçekleştirileceği Kongre’nin açılışında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kongrenin Türkiye’nin kalkınmasında önemli etkisi olan bir perspektifi ele alması nedeniyle önemsediğini belirterek kongrenin hayırlı olmasını temenni etti.

Türkiye’nin çok yönlü kalkınma hedeflerinde tüm kesimlere görev düştüğünü vurgulayan Yalçın, Türkiye’nin önündeki kalkınma hedeflerini tutturacak ve inovatif kalkınmayı sağlayacak ekosistemin üç bileşeninin bilimsel bilginin üretildiği üniversiteler, üretilen bilgiyi teknolojiye ve ürüne dönüştüren               özel sektör ve düzenleyici, teşvik edici, kolaylaştırıcı rolüyle kamu olduğunu söyledi.

Memur-Sen ve Ostim Teknik Üniversitesi olarak; bu iş ve güç birliği mekanizmasına katkı sağlamak, mevcut durumu masaya yatırıp iş birliğini daha ileriye taşıyacak fikirleri bir araya getirmek için düzenledikleri kongrenin kalkınma hedeflerinde önemli etkisi olacağını belirtti.yalcinostim

Yalçın, özellikle milli bir sanayinin pandemi döneminde daha da önemli hale geldiğini ifade ederek, “Pandeminin ilk zamanlarında tıbbi cihaz ve malzeme konusunda dünyanın yaşadığı sıkıntılara karşın biz büyük bir toplumsal dayanışma ile atlattık. Özel sektör ve kamu işbirliğiyle ürettiğimiz solunum cihazları sadece bize değil bütün dünyaya nefes oldu. Teknolojiyi elinde tutan ve bu avantajı diğer ülkelere baskı ve şantaj nesnesine dönüştüren emperyal akla karşı, hammaddeden fikre, teknolojik alt yapıdan mamul ürüne kadar çok yönlü, bağımsız ve kesintisiz bir stratejik üretimi geliştirmek zorundayız” diye konuştu.

Dünyanın mücadele etmekle uğraştığı salgının önemli göstergeleri olduğunu ve yeni fırsatlar doğurduğunun altını çizen Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, “Yaşadığımız zorlu şartlar gösteriyor ki; hayati önemdeki stratejik ürünlerin başka bir ülkeye bağımlı olmadan üretilebilmesi, stratejik alanlarda temelin sağlam olması, teknolojik ve sınai bağımsızlık bir beka meselesidir. Bunu başarmanın birinci koşulu ise; çok katmanlı istişareler yapmaktan, başarılı planlamalar hazırlamaktan, bütün kesimlerle iş ve güç birliği tesis etmekten geçiyor” şeklinde konuştu.

Sürdürülebilir kalkınmada kamu görevlileri her aşamada kritik görevler üstlendiğinin altını çizen Yalçın, uzun vadede master planlar yapacak, stratejik hedefleri belirleyebilecek yegâne organizasyonun kamu olduğunu söyledi.

Kamu görevlilerinin katkısının ve verimliliğinin artması için, kamu görevlilerinin yük olan değil, yük alan kalkınmanın temel yapıtaşı olarak görülmesi gerektiğini belirten Yalçın; inisiyatif alabilen, fikir üretmekten çekinmeyen, fikri ve katkısı ödüllendirilen, iş güvencesi ve geçim kaygısı taşımayan, ehliyet-liyakat-kariyer konusunda mutmain bir kamu görevlisinin verimliliğinin bunların olmadığı bir vasata göre çok daha yüksek ve çok daha inovatif olacağını belitti.

Yalçın buna karşın Türkiye 2023 Sanayi Strateji Belgesi’nde kamu görevlilerinin aktif rolü, özel misyonları ve birikimlerinin üniversite-özel sektör-kamu işbirliğinde oynayacağı rol bağlamında yeterince somutlaştırılmamış olmasının eksiklik olduğunu belirterek planlamalarda bu hususların gözetilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Kalkınmış, gelişmiş ve daha müreffeh bir Türkiye’nin yolu, üçlü işbirliğini güçlendirmekten, kamu görevlilerinin mevcut sorunlarını çözmekten, niteliğini, yaşam standardını, şevkini artırmaktan geçmektedir” diyen Yalçın, güçlü memurun güçlü Türkiye olduğunu söyleyerek sözlerini noktaladı.orhanaydın

OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Aydın: Kamu, Özel Sektör ve Akademi İşbirliği Gelişen Ülkelerin İşlettiği Bir Mekanizma

Açılış oturumunda konuşan OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Aydın, kongrenin kalkınmaya dair önemli perspektifler sunacağını belirterek “Ülkemizin kalkınması ile ilgili olarak Memur-Sen ile yapılan çalışmanın bu iklimde çok değerli olduğunu düşünüyorum. Bir üretim merkezi olarak uzun yıllardır kafa yorduğumuz, ahilik değerleriyle buluşan akademi sanayi ve kamunun ortak çalışmalarının hayata geçiyor olması bizim için çok değerli” ifadelerini kullandı.

Kongrenin işbirliği konusunda hem farkındalık yaratacağını hem de işbirliğini güçlendireceğini söyleyen Aydın, “Biz bu üçgeni çok önemsiyoruz bu sadece bizim bir temennimiz değil aslında gelişen ülkelerin işlettiği bir mekanizma. Aslında bu bizim medeniyetimizde, geçmişte ahilik olarak konumlanan bir yapı bunu yeniden hayata geçirmenin çabası içindeyiz. Bugün bunun bir üniversite ile bir memur sendikasının oluşturduğu bir kongrede bunu konuşuyoruz bu bize bir yol gösterecektir” şeklinde konuştu.muratyülek

Yülek: Devlet Kalkınmada Her Zaman Öncü Rol Oynamıştır

OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek ise Memur-Sen ve OSTİM Teknik Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen kongrenin kalkınma ve kamu ilişkisini ele alacağını belirterek, “Bir sanayi üniversitesi ile dünyanın en büyük memur konfederasyonlarından biri olan Memur-Sen ile bu işbirliğini yapmak büyük bir mutluluk ve gurur vesilesi” şeklinde konuştu.

Yülek, işbirliğinde niteliği arttıran tarafların bu kongre sayesinde bir araya gelerek kalkınmayı ele alacaklarını ifade ederek, “Çok çeşitli tecrübelere sahip akademisyenler, özel sektör ve bürokrasiden isimlerle önemli bir konuyu ele alacağız. Kongrenin konusu kalkınmayı ele almakla birlikte kalkınmada kamu çalışanları hangi rolü oynayabilir bunu çeşitli defalar aramızda tartıştık ve bugünkü kongrenin tohumları atılmış oldu” diye konuştu.

Yülek, kamunun kalkınmada oynadığı role dikkat çekerek “Dünyada hangi örneğe bakarsak bakalım kalkınmada devlet her zaman öncü rol oynamıştır. Türkiye cumhuriyeti tarihinde de Osmanlı’da da bunun örneğini görüyoruz. Diğer bazı ülkelerde de bunun örneğini görmek mümkün. Bu kongrede tüm bunları ele alacağımız için önemli bir işe imza atmış oluyoruz. Memur-Sen’e ve üniversitemiz bünyesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

faikyavuz1

Faik Yavuz: Kalkınmanın Veri Yönetimi Olduğu Yeni Bir Çağdayız

Kongrenin açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz, “Kamu Yönetimi ve Kalkınma Kongresi’ni düzenleyen Memur-Sen ve OSTİM Teknik üniversitesini tebrik ediyorum” diyerek başladığı konuşmasında “Kalkınmanın üç temel ayağı olan kamu özel sektör ve üniversiteler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi son derece önemlidir. Kalkınmanın veri yönetimi olduğu yeni çağdayız. Sanayi ile hizmetler sektörü arasındaki ilişki daha da derinleşiyor. Veri işleme ve derlemeyi hayatımızın merkezine koyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünyanın yeni bir yola girdiğini vurgulayan Yavuz “Önümüzdeki dönemde ülkeler ikiye ayrılacak gibi geliyor. Birinci grupta veri üreten verileri işleten tüm bunlar için gerekli altyapıyı tesis eden ülkeler olacaktır. İkinci grupta ise daha verinin ne olduğunun farkında olmayan ülkeler yer alacak. İkinci gruptakiler ne olduğunu anlayana kadar ilk gruptaki ülkeler çoktan yol almış olacaktır” dedi.

Veri analizinin ve veri üretimin yeni bir kalkınma faktörü olduğunu belirten Yavuz, “Kalkınma denildiğinde bir zamanlar bizim gibi ülkelerin sermayeye ihtiyacı olduğu söylenirdi bize. Uluslararası sermaye akışı gerçekleşti, sermaye sınırları aşarak akmaya başladı ama gelişmiş ülkeler ile aramızdaki mesafeler hiç kapanmadı. Sonra kalkınma iktisadında teknoloji erişim önemlidir demeye başladık. Yeni teknolojiler dünyanın en ücra yerlerine kadar ulaşmaya başladı. Akıllı telefonlar geldi ama fark yine devam etti. Sonra kalkınma bir organizasyon kabiliyetidir denildi. Kurumsal altyapı ve örgütlenebilme kabiliyeti öne çıktı. Şimdi öyle anlaşılıyor ki kalkınmanın veri yönetimi olduğu yeni bir çağdayız” şeklinde konuştu.

Online Kamu Yönetimi ve Kalkınma Kongresi açılış oturumunun ardından akademisyen, bürokrat, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerinin yer aldığı panellerle devam edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.