Memura Gelir Vergisi Oyunu - Verilen Zam Vergilerle Geri Alınıyor

Memura Gelir Vergisi Oyunu - Verilen Zam Vergilerle Geri Alınıyor

Eskiden maaşla geçinenler ikinci vergi dilimine yılın ikinci yarısında girerdi. Özellikle son beş yıldır vergi matrahı çok cüzi bir şekilde artırıldığı için üçüncü vergi dilimini de görmeye başladık.

Eskiden maaşla geçinenler ikinci vergi dilimine yılın ikinci yarısında girerdi. Özellikle son beş yıldır vergi matrahı çok cüzi bir şekilde artırıldığı için üçüncü vergi dilimini de görmeye başladık. Kısaca çalışan kesim nisan / mayısta ikinci vergi dilimine, kasım / aralıkta da üçüncü vergi dilimine geçmiş oluyor. Bu durum, maaş artışlarını âdeta amlamsızlaştırıyor.

Meseleye rakamlar üzerinden bakacak olursak manzara şöyle: 2012 yılında çalışanlar 10 bin TL'ye kadar birinci vergi dilimine tabi iken, beş yıl sonra 2016 yılında 12 bin 600 TL'ye kadar birinci vergi dilimine tâbidir. Matrah 12.600 TL'yi geçer geçmez ikinci vergi dilimine yani % 20 vergiye geçiliyor. Matrahtaki bu artış hem enflasyonun hem de maaş artışlarının çok altındadır. Verilen zam, vergilerle geri alınmış oluyor.

Son beş yılda enflasyon baz alınmış olsaydı, bu yıl ilk dilim 16 bin TL'nin üzerinde olurdu. Korkarız ki devletin bu politikası ile çalışanların çoğunluğu Mart ayı ile birlikte yeni vergi dilimine girer hale gelecek. Doğrusu devlete uyanık esnaf mantığı hiç mi hiç yakışmıyor.

Seçim vaatlerini bir bir hayata geçiren hükümetin gelir vergisi oyunu anlaşılır gibi değil. Henüz senenin başındayız. Hükümet yaptığı yanlışı son beş yılı telâfi edecek şekilde düzeltmelidir. 

Birinci vergi diliminin 20 bin TL'ye yükseltilmesi, gayet yerinde bir adım olur. Hükümeti, bu adımı atmaya davet ediyoruz.

Erol Ermiş 
Eğitim-Bir-Sen 
İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum