Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

TCMB'nin yeni başkanı Fatih Karahan liderliğinde yapılan "Enflasyon Raporu 2024-I" sunumunda, yıl sonu enflasyon tahminlerinin sabit tutulduğu belirtildi. 2024 yılı sonu için %36, 2025 yılı sonu için ise %14 enflasyon beklentisi korundu.

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Karahan, enflasyonla mücadelenin sürdürüleceğini ve orta vadede enflasyonun %5 hedefine yakınsayarak istikrar kazanacağını ve Merkez Bankası'nın, fiyat istikrarı sağlanana kadar para politikasında sıkı duruşunu koruyacağını belirtti. Ayrıca, küresel parasal sıkılığın da önümüzdeki dönemde korunacağını da söyledi.

İthalat ve Hizmet Enflasyonu

TCMB, ithalat eğiliminin zayıfladığını ve otomobil ithalatının artışının hız kestiğini belirterek, dış ticaret dengesinde iyileşme beklentisini paylaştı. Hizmet enflasyonunda ise, özellikle kiralardaki katılığın enflasyon üzerindeki baskıyı sürdürdüğüne işaret edildi.

Riskler ve Politika Duruşu

Merkez Bankası, enflasyon beklentilerindeki iyileşmeye rağmen, ücret ve fiyat ayarlamalarının enflasyon üzerindeki etkisine dikkat çekti. Enflasyonun ana eğilimi üzerindeki risklere karşı uygulamalara devam edileceği belirtildi.

TL Mevduat ve KKM Politikaları

TL mevduatın payının artırılması ve KKM'den TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla yapılan düzenlemelerin parasal aktarımı güçlendirmesi hedefleniyor. TCMB, politika faizinin mevcut seviyede kalacağını ve likidite yönetimine proaktif yaklaşımını sürdüreceğini ifade etti.

Enflasyon Tahminleri ve Hedefler

TCMB, 2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon tahminlerini koruyarak, enflasyonun 2026 yılında tek haneli seviyelere gerileyerek %9 ile tamamlanmasını ve orta vadede %5 hedefine ulaşılmasını bekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.