Milli Eğitimde teftişin yapısı değişti. Bakanlık Maarif Müfetişliği geldi

Milli Eğitimde teftişin yapısı değişti. Bakanlık Maarif Müfetişliği geldi

Milli Eğitim Bakanlığı, 2014 yılında geçtiği teftiş sistemini bugün itibariyle yeniden değiştirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, teftiş ve denetim sistemini, 9 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6764 sayılı Kanununla yeniden değiştirdi.

SORUŞTURMALARI, BAKANLIK MERKEZDEKİ MÜFETTİŞLER YAPABİLECEK

Önceki düzenlemede, tüm maarif müfettişleri soruşturma yetkisine sahipti. Yine önceki düzenlemede, Bakanlık merkez teşkilatında görevlendirme ile çalışan Maarif Müfettişleri bulunmakta, geri kalan müfettişler ise illerde oluşturulan Maarif Müfettişleri Başkanlığında çalışmaktaydı.

Yeni yapı şu şekilde kurulmuştur:

- Bakanlık merkez teşkilatında 250'si yardımcı, toplam 750 kişilik Bakanlık Maarif Müfetişi ve yardımcısı istihdam edilecektir. Bakanlık merkez teşkilatında çalışacak olanlar, illere çalışmak üzere görevlendirilebilecektir. İllerdeki Maarif Müfettişleri Başkanlıkları kaldırılmıştır.

- Bakanlık merkez teşkilatı dışında kalan maarif müfettişlerinin soruşturma yetkisi olmayacaktır. Taşrada unvanları kaldırılmayan ve Maarif Müfettişi olarak isimlendirilen bu müfettişler, il müdürüne bağlı olarak inceleme, araştırma rehberlik hizmetlerini yapacaklardır.

İLAHİYAT VE FEN FAKÜLTESİ MEZUNLARI BAKANLIK MAARİF MÜFETTİŞİ OLMAYACAK

Daha önceki düzenlemeye göre, eğitim, fen-edebiyat, hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, ilahiyat fakültesi mezunları Maarif Müfetişi olabiliyordu.

Yeni düzenlemeye göre, sadece "hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve işletme fakülteleri" mezunları Bakanlık Maarif Müfettişi olabilecektir. Eğitim, fen edebiyat, ilahiyat fakültesi mezunlarının Maarif Müfetişi olma hakkı kaldırılmıştır.

KİMLER BAKANLIK MAARİF MÜFETTİŞİ OLABİLECEK?

Bakanlık maarif müfetişliğine;

- Maarif Müfettişi, Eğitim Müfettişi, Milli Eğitim Denetçisi ve İl Eğitim Denetmeni unvanlarını ihraz etmiş olup halen Bakanlık teşkilatında görevli olanlar,
- Bakanlık teşkilatında şube müdürü ve üstü kadrolarda fiilen çalışanlar,
- Milli eğitim uzmanı ile milli eğitim uzman yardımcılarından yönetmelikte belirlenen yabancı dil ve tez şartını karşılayanlar,
arasından yapılacak mülakatta başarılı olanlar atanabilecektir.

Bakanlık teşkilatında halen şube müdürü ve üstü kadrolarda çalışanlar ile milli eğitim uzmanı ve milli eğitim uzman yardımcıları arasından yapılacak atamaların sayısı, ihdas edilen Bakanlık Maarif Müfettişi kadro sayısının yüzde beşini geçemeyecektir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum