Müdür Yardımcısı Görevlendirmesinde Çözüm

Müdür Yardımcısı Görevlendirmesinde Çözüm

Malumunuz üzerine okullarımızda, son yönetmelikte müdür yardımcıları dört yıllığına sınav esaslı olarak görevlendirilecek, bir önceki yönetmelikte de okul müdürünün inhası üzerine görevlendirme yapılmıştı.

Malumunuz üzerine okullarımızda, son yönetmelikte müdür yardımcıları dört yıllığına sınav esaslı olarak görevlendirilecek, bir önceki yönetmelikte de okul müdürünün inhası üzerine görevlendirme yapılmıştı.

            Bende müdür yardımcılığı ile ilgili âcizane çözüm olarak gördüğüm düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

  1. Daha önceden müdür yardımcısı olarak veya okul müdürü olarak görev yapmış kişilerin tekrardan müdür yardımcılığı sınavına girmesine gerek olmamalı. Çünkü daha önceden bu hakkı kazanmış elde etmiş olarak düşünülebilir.
  2. Daha önceden müdür yardımcısı veya okul müdürü olarak görev yapmamış olan öğretmenler için Sınav şartı getirilmelidir. Buradan hareketle idareciliğe geçiş sınav odaklı olacaktır.
  3. Sınava girebilme şartı olarak aday öğretmeliği kaldırıldıktan sonra en az üç yıl öğretmen olarak çalışmış olmak şartı getirilebilir.
  4. Okul Müdür yardımcıları Beş yıllığına görevlendirilmelidir. Okul müdürünün teklifi ile bir beş yıl daha uzatılabilmelidir.
  5. Görevlendirileceği kurum itibari ile maaş karşılığı gireceği ders yükü olması yeterli görülebilir. Bu madde okul müdürlüğü görevlendirmelerinde de geçerli olmalıdır.
  6. Müdür yardımcılığına görevlendirilme kriterleri olarak, sınavı kazanmış olmak veya daha önceden en az bir yıl müdür yardımcısı veya okul müdürü olarak çalışmış kişiler arasından okul müdürünün inhası ile Valilik tarafından görevlendirilir.

Buradan müdür inhası ile ilgili eleştiri gelebilir. Kurumlarımızda ekip çalışması ve kurum kültürü kuşkusuz çok önemlidir. Okul müdürüne kendi ekibini kurma şansı verilmeli diye düşünüyorum. Kendi ekibini kuran bir müdürün de mazeret üretme şansı kalmayacaktır. Kendi ekibini kuran müdür aynı kurumda sekiz yıl olarak görev yapmalı. Çünkü bir okula görevlendirilen okul müdürünün ilk yılında başarı beklenemez. Kurumu, personeli ve çevreyi tanıması en az 5-6 ayını alacaktır. Sekiz yılını dolduran okul müdürlerine rotasyon, yani zorunlu yer değiştirme uygulanmalıdır diye düşünüyorum,

En derin saygı ve muhabbetlerimle…

 

                                                                                                        Mustafa YILDIRIM

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum