O Memurlara Ek Gösterge Müjdesi

O Memurlara Ek Gösterge Müjdesi

O Memurlara Ek Gösterge Müjdesi

Emekli Sandığı iştirakçisi olup da ek göstergeli veya daha yüksek ek göstergeli bir göreve atanan ve bu görevdeyken emekli olanlardan bazılarının, yüksek olan ek göstergeyi emeklilik bakımından hakedebilmek için 6 ay çalışmasına gerek bulunmuyor.

Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı iştirakçisi olan kamu görevlilerine; emekli aylığı, malullük aylığı, emekli ikramiyesi ödenmesinde veya toptan ödeme yapılmasında, hak etmiş oldukları ek gösterge ödeme miktarını etkilemektedir.

Bulundukları görevlerden emekli olanların, bu göreve ait ek göstergeyi(önceki görevlerine göre daha yüksek ise) emeklilik bakımından hak edebilmeleri için ise, bu göreve başladıkları tarihten itibaren en az altı ay süreyle kesenek ve karşılık ödemiş olmaları gerekiyor. Ancak bu şart, kamu görevlilerinin bazılarında aranmıyor.

1 Ekim 2008 tarihinden önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak görev yapmış olanların,ek göstergeye emeklilik bakımından nasıl hak kazanacakları 5434 sayılı Kanunun ek maddelerinde (67, 73) belirlenmiştir. Ancak, mülga olan bu düzenlemelerin uygulanmasına 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi gereğince devam edilmektedir.

Bu yazımızda memurunyeri.com olarak, atanmış oldukları ek göstergeli veya yüksek ek göstergeli görevdeyken emekli olanların bu ek göstergeyi hak edebilmek için ne kadar çalışmaları gerekeceğinden söz edilecektir. Daha düşük ek göstergeli bir göreve atananların önceki görevlerine ait yüksek ek göstergeye hak kazanmaları konusuna ise burada değinilmeyecektir.

**Ek göstergeyi emeklilik bakımından hak edebilmek için 6 maaş çalışma şartı

5434 sayılı Kanunun (mülga) Ek 73 üncü maddesine göre, Emekli Sandığı iştirakçilerinden ek göstergeli veya daha yüksek ek göstergeli bir göreve atananlara;(başka bir göreve atanmadan) atandıkları görevin ek göstergesi üzerinden emekli aylığı, malullük aylığı bağlanması ve emekli ikramiyesi ödenebilmesi veya toptan ödeme yapılabilmesi için, atandıkları görevin ek göstergesi üzerindenen az 6 ay süreyle emekli kesenek ve kurum karşılığı ödenmiş olması şarttır.

Altı ay kesenek ve karşılık ödenmemiş olanlar hakkında ise emeklilik bakımından, bu göreve atanmadan önce emekli keseneğine esas alınan ek gösterge rakamı üzerinden işlem yapılır.

Buradaki 6 aylık süre, ilgili ek göstergeli görevde çalışılması gereken süre değil, o ek gösterge üzerinden kesenek ve kurum karşılığı ödenmiş olan ay (maaş yani kesenek) sayısıdır. Bazı durumlarda 5 ay 1 gün süreyle bir görevde bulunmuş olmak o görevin ek göstergesini hak etmek için gerekli olan 6 aylık sürenin tamamlanmasına yetebiliyor.

**Ek göstergeyi emeklilik bakımından hak edebilmek için 1  maaş çalışma şartı

5434 sayılı Kanunun (mülga) Ek 73 üncü maddesine göre, Emekli Sandığı iştirakçilerinden, önceki görevlerine göre daha yüksek ek göstergeli olan bazı görevlere (aşağıda belirtilen görevlere) atananların, atandıkları görevin ek göstergesi üzerinden emekli aylığı, malullük aylığı ve emekli ikramiyesi veya toptan ödeme alabilmeleri için, atandıkları son görevlerde 6 ay (altı maaş) bulunmaları gerekmiyor.Bu görevlerdeyken emekli olanlar, son görevlerinin ek göstergesiyle 1 defa maaş almış olsalar bile, bu ek göstergeye göre emeklilik işlemleri yürütülür.

Bu kapsamda olanlar şunlar:

-Bakanlar Kurulu Kararıyla atananalar.

-Ortak kararnameyle atananlar.

-Kariyer meslek personeli(ilgili mevzuatı uyarınca mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlilik sınavı sonunda atanılan görevlerde bulunanlar).

-Emniyet Hizmetleri Sınıfı personeli.

-Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununa tabi olanlar.

-Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi olanlar.

-Askeri Hakimler Kanununa tabi olanlar.

-Uzman Jandarma Kanununa tabi olanlar.

-Uzman Erbaş Kanununa tabi olanlar.

-Yaş haddi, vazife malullüğü veya ölüm nedeniyle görevlerinde altı aylık süreyi tamamlayamayanlar.

Öte yandan, atamaları ne şekilde yapılmış olursa olsun, herhangi bir müşavirlik görevine atanmış olanlar ise bu kapsamda yer almamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum