Öğretmen ataması sadece Şubat'ta olursa ne olur?

Öğretmen ataması sadece Şubat'ta olursa ne olur?

Öğretmen atamalarının sadece Şubat'ta olması halinde özür durumundan boşalan yerlere ilk defa öğretmen atama süreci tam bir yıl sarkacaktır.

MEB öğretmen atama sisteminde değişikliğe gitmiştir. Yeni sisteme göre Şubat ayında atanan öğretmenler ancak Eylül ayında öğrencilerinin başında olacaklar.

Bakan Avcı bu sisteme devam edileceğini ve bundan böyle Ağustos'ta atama yapmayabileceklerini ve sadece Şubat ayında atama yapmayı düşündüklerini açıklamıştır.

Yeni sistemdeki oryantasyon ve yetiştirme döneminin doğru olup olmadığı ayrı bir tartışma konusu olabilir. Kaldı ki mutlaka faydası olacaktır ama ne derecede olacağını zaman gösterecektir. En büyük handikaplardan birisi ise okullarda belki de ön lisans mezunu, formasyonu dahi olmayan kişiler ücretli öğretmen olarak çalışırken devletin kadrolu öğretmenlerinin sınıfta olmamasıdır.

Yeni sistemle ortaya çıkan bir başka mağduriyet de yer değiştirmelerden kaynaklı olacaktır.

Örneğin Ocak ayında özür grubu yer değiştirme işlemleri yapılmıştır. Bu yer değişikliğinden sonra bir çok okulumuzda öğretmen açığı oluşmuştur. Yer değiştirmede her ne kadar da sistem içinde değişiklik oluyorsa da çok büyük bir oranda az istek olan bölge ya da okullardan çok istek olan bölge ya da okullara sirkülasyon olmaktadır. Böylece bir bakıma mağdur kurumlar yeniden mağdur olmaktadırlar. Yeni sistemle Şubat'ta atanan öğretmenlerin önemli bir kısmı bu kurumlara atanmışlarsa da göreve başlamadıklarından bu kurumlarda oluşan boşluğu ikinci dönem ücretli öğretmenlerle dolduracaklardır.

İlk atamada Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Matematik ve Türkçe alanında toplam 5688 atama yapıldığını ve binlerce kadronun özür grubunda boşaldığı halde doldurulamadığını birlikte değerlendirdiğimizde mağduriyetin büyüklüğünü daha iyi anlarız. Bu dersler bilindiği üzere TEOG'da öğrencilerin karşılaştığı en temel derslerdir. Tabii ki diğer dersleri ve liselerde YGS, LYS sürecini de düşünürsek konu daha anlaşılır hale gelecektir.

Bu durum sayın Bakanın Ağustos'ta atama yapmayacağız sadece Şubat'ta atama olacak ısrarı sürdüğü sürece de devam edecektir. Bunun en önemli etkenlerinde biri de öğretmeni yetiştirme sürecidir.

Yine yaz aylarına girilirken il içi ve il dışı yer değiştirmeler gerçekleştirilmektedir. Bu yer değiştirmelerde de, zorunlu bölgelerde boşalmalar olacaktır. Bu açıkları kapatmak için de önümüzde ilk atama olmayacaktır. Çünkü bakanlık sadece Şubat'ta atama yapabileceğini ve atanan öğretmenleri eğiteceğini belirtmektedir.

Yine yaz aylarında emekli olacak öğretmenlerin yerlerini de doldurmak Şubat'ta mümkün olsa da göreve başlamaları bir sonraki yıla kalacaktır.

Ve atama bekleyen öğretmenler bu yıl öncelikle KPSS sınavının Mayıs ayı sonuna alınması ile şok yaşamışlar bunun üstüne bir de atamaların Şubat'ta yapılacağı kara haberini almışlardır. Haklı olarak sormaktadırlar: Madem ki atamalar Şubat 2017'de yapılacak KPSS sınavı neden Mayıs ayına çekilmiş ve iki ayağımız bir pabuca sokulmuştur?

MEB yaptığı bu stratejik ve anlık karara bağlı hatalarla kurşunu adeta kendi ayağına sıkmaktadır. Daha önce ücretli öğretmenler en azından Şubat dönemine hatta Haziran dönemine kadar çalışmakta iken sınavın öne çekilmesi ile telaşa kapılarak sınav hazırlığını tamamlayamama endişesi taşıdıklarından okullardan ayrılmışlardır.

MEB bu tür stratejik kararları alırken ince eleyip sık dokumalı, özellikle öğrencilerin mağdur olmamaları için maksimum gayret sarf etmelidir.

Maksut BALMUK

 
Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum