Öğretmen Yer Değiştirme Sistemi Beklentileri Karşılıyor Mu?

Öğretmen Yer Değiştirme Sistemi Beklentileri Karşılıyor Mu?

Bu büyüklükteki çalışma grubunun şiddete maruz kalmaktan ücret politikasına, yer değiştirme sisteminden kariyer basamakları sistemine, ilkokul ve branş öğretmenlerinin zorunlu ders saat sayısından ödül sistemine birçok talepleri bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yaklaşık 1 milyon öğretmen görev yapmaktadır.  Bu büyüklükteki çalışma grubunun şiddete maruz kalmaktan ücret politikasına, yer değiştirme sisteminden kariyer basamakları sistemine, ilkokul ve branş öğretmenlerinin zorunlu ders saat sayısından ödül sistemine birçok talepleri bulunmaktadır.

İL İÇİ YER DEĞİŞTİRME SİSTEMİ EŞİ ÇALIŞMAYAN ÖĞRETMENLERİ MAĞDUR EDİYOR.

Bu yazımızda öğretmenlerin yer değiştirme problemleri üzerinde durmak istiyorum. Milli eğitim Bakanlığı geçtiğimiz günlerde 2020 yılı öğretmen yer değiştirme takvimini yayınladı. Takvime göre  il içi isteğe bağlı yer değiştirme işlemleri 20 Temmuz 2020’de başlayacak 28 Temmuz 2020 tarihinde sonuçlar ilan edilecek.

Fakat yıllardır bulunduğu okulda çakılı kalan, çoluğu çocuğu eğitim çağına gelmesine rağmen, on -on beş yıl ilçelerde, şehir merkezinden uzak bölgelerde çalışan hatta şehir merkezinde bir okulda yıllarca çalışan bir öğretmen bir türlü yerini değiştiremiyor. Bu durumun en büyük sebebi yeteri kadar boş kadro gösterilmiyor olmasıdır. Boş kadrolar özür grubu atamalarına saklanıyor. Çözüm önerisi olarak eğitimciler MEB’den il içi yer değiştirmelerde sıranın işletilmesini talep ediyor. Eşi çalışmayan ve yer değiştirmek isteyen öğretmenler biraz küskün biraz da kızgın bir şekilde düşük motivasyonla işini yapmaya çalışıyor.

İLLER ARASI YER DEĞİŞTİRME İHTİYACI KARŞILAMIYOR

Yayınlanan takvime göre 6 Ağustos’ta başlayan başvuru işlemleri 11 Ağustos’ta neticelenecek ve ataması yapılanlar 12 Ağustos’tan itibaren görevden ayrılma işlemlerini başlatabilecek. İnsanların istedikleri şehirde, bu şehir genellikle doğduğu şehir oluyor, çalışma istekleri çok makul bir istek. Fakat yine özür grubuna tabi olmayan öğretmenler için illerde çok az okul ve kontenjan açılıyor. Kendi şehrine gitmek isteyen ve eşi çalışmayan öğretmenler yıllarca bulundukları yerde çakılı kalıyorlar. Bu durum sahte evliliklere, eşi çalışmasa da eşini bir iş yerinde sigortalı göstermeye ve çeşitli hilelere sebebiyet veriyor.

ÖZÜR GRUBU ATAMA YÖNTEMİ SİSTEMİ TIKAYABİLİR

Öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirmeleri iki aşamada yapılacak. 1. Aşama 12-17 Ağustos’ta 2. Aşama 20-24 Ağustos’ta yapılacak. Elbette ailelerin birleşmesi çok önemli, parçalanmış aileler anne baba yolu gözleyen çocuklar yürekleri burkar. Fakat burada mazerete bağlı yer değiştirme bir ayrıcalığa dönüşmekte kimi zaman.  Şu anda sözleşmeli öğretmenlik uygulaması ile bir öğretmen 3 yıl bulunduğu yerde çalışırsa kadroya geçiyor ve tayin hakkı elde ediyor.

Bu öğretmenimize istediği şehirde ne kadar açık kadro varsa açılıyor, hatta ihtiyaç olmasa bile il ilçe emirlerine bu öğretmenler atanıyor. A ilçesine atanan öğretmene okul bulunması gerekiyor ve o şehrin hangi okulu olursa olsun hizmet puanına bakılmaksızın ataması yapılıyor. Atandığı okulda başka bir öğretmenin norm fazlası olmasına sebep olabiliyor. Sırasını bekleyen diğer öğretmenler beklemeye devam ediyor bu durumda.

MAZERETE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME HAKKI  İL İÇİNDE SINIRLANDIRILMALI

İstanbul, Ankara gibi birkaç il dışında il içinde mazerete bağlı yer değiştirmeler sınırlandırılmalı. Bir öğretmen il içinde sürekli yer değiştiriyor. Yani şehir merkezindeki bir ilçeden diğer merkez ilçeye özür grubundan tayin istiyor ve talebi gerçekleşiyor. Fakat eşi çalışmayan öğretmenler yıllarca sıranın kendisine gelmesini bekliyor fakat 20-30 puanlı genç öğretmenler şehrin merkezindeki okula gelirken 200-300 hatta 400 puanı olan öğretmenimiz çaresiz ve umutsuz yollara revan oluyor.

Gerçekten yer değiştirme sisteminde tüm çalışanların vicdanında kabul görecek iyileştirmelere ihtiyaç var. Mazeret grubu tayin sistemi böyle giderse tıkanacak zira öğretmenler arasında çalışan eşlerin oranı önümüzdeki 10 yılda yüzde 80’lere varacak. Yani uzak okullara gönderilecek tek maaşlı öğretmen bulunamayacak.

Hacı Sarı

memurpostasi.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.