Öğretmenlikte Her Şey Sil Baştan!

Öğretmenlikte Her Şey Sil Baştan!

Yapılan değişiklikle öğretmen yetiştirme programları uygulama ağırlıklı olarak yeniden yapılandırılacak; belirli alanlarda öğretmenlik programı tercihi, fakülteye girişten sonra yapılacak...Adayların mesleğe uygun olup olmadığı kurul tarafından...

Ayşegül Kahvecioğlu

Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) üç ayrı bakan döneminde gündeme gelen ve hazırlığı 5 yıl süren öğretmen yetiştirme sistemini baştan aşağı değiştiren,"Öğretmen Strateji Belgesi" dün yayımlandı.

Öğretmen yetiştirme sisteminde köklü değişiklikleri içeren, "Öğretmen Strateji Belgesi", eski Milli Eğitim Bakanları Ömer Dinçer ve Nabi Avcı dönemlerinde sıklıkla gündeme getirilmiş ancak bir türlü çıkarılamamıştı.

Yaklaşık 5 senedir merakla beklenen ve dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren strateji belgesinde yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

Öğretmen yetiştirmeye yönelik öğretim programları, uygulama ağırlıklı olarak yeniden yapılandırılacak. Lisans programlarından mezun olanlara uygulanacak öğretmen yetiştirme programları da uygulama ağırlıklı hale getirilecek.

Öğretmen yetiştirmede belirli alanlarda program tercihlerinin, fakülteye girişten sonra yapılabileceği yeni bir sistem oluşturulacak.

Öğretmenlik mesleğine akademik gerekçelerle veya sağlık, psikoloji gibi nedenlerle uygun olmadığı oluşturulacak komisyonca tespit edilen eğitim fakültesi öğrencilerine diğer fakülte ve bölümlere geçiş imkanları sağlanacak.

'FAALİYET' STANDARDI

Öğretmen yetiştirmeye yönelik programların açılabilmesi ve faaliyetlerine devam edebilmesi için standartlar belirlenecek. Öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı, uluslararası ölçütlere uygun hale getirilecek.

İSTİHDAM MODELİ DEĞİŞİYOR

Mesleğe girişte adayların psikomotor ve duyuşsal becerilerini de göz önüne alan, "Öğretmen Yeterlikleri"çerçevesinde seçme sınavları ile lisans başarısı, ürün seçki dosyası, öğretmenlik uygulaması değerlendirmesi, mülakat değerlendirmelerini esas alan bir istihdam sistemi oluşturulacak.

Aday öğretmen olarak atanabilmek için gerçekleştirilecek sınavlara asgari puan şartı getirilecek. Öğretmen projeksiyonuna göre öğretmen ihtiyacına yönelik olarak her alana ilişkin doluluk oranları her yıl kamuoyu ile paylaşılacak. Üniversitelerin kontenjanları bu ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenecek.

Öğretmen Yeterlikleri çerçevesinde bir performans yönetim sistemi kurulacak. Performans sonuçları, öğretmenin mesleki gelişim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik tedbirlerin alınması, kariyer gelişimi, terfi, hizmet puanının hesaplanması gibi alanlarda kriter olarak kullanılacak.

ÖĞRETMEN AKADEMİLERİ

İstihdam edilen tüm öğretmenler, her 4 yılda bir Öğretmen Yeterlikleri çerçevesinde yapılacak sınava tabi tutulacak. Bu sınav puanı da yine kriter olacak.

2017 sonuna kadar eğitim öğretim alanında bilimsel, teknolojik gelişmeleri incelemek, danışmanlık hizmeti sunmak, MEB personeli için hayat boyu öğrenme fırsatları oluşturmak, öğretmen yetiştiren kurumlara yönelik standartları belirlemek, aday öğretmen yetiştirme programı, pedagojik formasyon eğitimleri ile kariyer basamağında yükselmelere dönük eğitimler düzenlemek amacıyla Öğretmen Akademileri kurulacak.

Aday öğretmenlik sistemine içerik ve yöntemleri zenginleştirilerek devam edilecek. Sözleşmeli öğretmenlik modeli yeni ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilecek.

Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum