OHAL Komisyonu: Kılı kırk yaran titizlikle çalışıyoruz

OHAL Komisyonu: Kılı kırk yaran titizlikle çalışıyoruz

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu Başkanı Salih Tanrıkulu, 125 bin başvurunun nasıl ele alındığını anlattı. AİHM tarafından ziyaret edilen komisyon, çalışmalarındaki titizliğiyle takdir topladı.

FETÖ'nün 15 Temmuz ihanet girişiminin ardından terör örgütleriyle irtibatlı oldukları gerekçesiyle kamudan ihraç edilenlerin itirazlarını incelemek için oluşturulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, uluslararası kuruluşlara "şapka çıkartacak" bir sistemle görev yapıyor. 17 Temmuz 2017'den itibaren başvuruları almaya başlayan komisyona toplam 125 bin itiraz ulaştı. 7 üye ve 80'i raportör 250 personelle non-stop görev yapan komisyonun başkanı Salih Tanrıkulu, karar sürecini AKŞAM Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı ve Ankara Haber Müdür Yardımcısı Osman Nuri Cerit'e anlattı.

AİHM'DEN 30 BİN DOSYA

Başvurulardan yaklaşık 30 bini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından yönlendirildi. AİHM, komisyonumuzu iç hukuk yolu kabul etti. Biz her türlü bilgiyi kaynağından topladık. Her türlü bilgi ve belge kayıt altına alındı. 435 bin evrakın tasnif ve arşivleme işlemi tamamlandı. Her bir itiraz dilekçesiyle ilgili olarak tüm hazırlıklar yapıldı. Emniyetten, istihbarattan, mahkemelerden, MASAK'tan tüm verileri sistemimizde topladı. Bugüne kadar 36 bin dosyayı inceleyip karara bağladık. Karara bağlanan itirazlardan 2 bin 300'ü haklı bulunup kabul edildi, 33 bin 700'ü ise reddedildi.

AVRUPA'DAN TAKDiR GELDi

AİHM ve Avrupa Konseyi heyetleri Ankara'ya gelerek komisyonumuzu ziyaret ettiler. İnceleme ve karar kriterlerimiz zaten bu kriterlere uygun olarak işliyor. Tüm dosyaların iki yıl içinde karara bağlanacağını belirttik, bu süreyi olumlu karşıladılar. Avrupa Komisyonu Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, sistemin iyi işlediğini bizzat ifade etti. Komisyonumuz, Türkiye'nin etkili bir iç hukuk yolu olarak kabul görüyor. Ama biz gelenlere şunu söylüyoruz; 'Bu bizim insanımızın meselesi ve biz hukuk normları içinde azami dikkatle çalışıyoruz.'

HAFTADA BiN 200 DOSYA

Her hafta yaklaşık bin 200 dosyayı karara bağlıyoruz. Kaliteli bir hızlılıkla görev yapıyoruz. Her dosyayı 20'den fazla kurum ve kuruluştan temin edilen bilgiler üzerinden mercek altına alıyoruz. KPSS soruşturmaları, talimatla Bank Asya'da hesap açılması, ByLock kullanıcılığı, adli kovuşturma veya soruşturma gibi kriterler önemli. Birden çok kriterin şüpheye yer bırakmayacak şekilde örtüşüp örtüşmediğine dikkat ediyoruz. Bank Asya konusunda para hareketleri ve tüm verilerin yer aldığı özel bir yazılım oluşturduk. Her şey tek tuşla görülebiliyor.

BYLOCK iÇiN DE ÖZEL iNCELEME

Başta ByLock ve Bank Asya olmak üzere tespit edilen tüm kriterleri detaylı incelemeye tabi tutuyoruz. ByLock'la ilgili olarak sadece kullanıcı bilgisiyle yetinmedik. İçerik tespitlerini de değerlendiriyoruz. Bank Asya da öyle. Bir başvurucu 2011'de Bank Asya'dan konut kredisi almış ve hesabı da halen açık duruyor. Beyanında evin ipotekli olduğunu, hesabın da kapatılamadığını söylemiş. FETÖ bağlantısını ortaya koyacak başka bulgu yok. İtirazını haklı bulduk. 17-25 Aralık'tan sonra para yatıran ve başka bağlantıları bulunan bir kişinin itirazını ise reddettik.

OSMAN NURİ CERİT

AKŞAM

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.