Okullarda Serbest Kıyafet Uygulaması Ve Psikolojik Sonuçları

 

Okullarda Serbest Kıyafet Uygulaması Ve Psikolojik Sonuçları

(Aidiyet-Kimlik    duygusu çerçevesinde)

E.Öğretim Görevlisi-Bilim Uzmanı (EğitimYönetimi ve Denetimi) Hasan Güneş [email protected]

         Okullarda öğrencilere serbest uygulamaları sürerken; A&G araştırma şirketinin yaptığı araştırma, velilerin ve öğretmenlerin büyük kısmının, öğrencilerin okula serbest kıyafetle gitmesine karşı olduğunu ortaya koydu.

       Araştırmada serbest kıyafet konusunda serbest uygulamaların velilerin başlıca çekinceleri bulunuyor. Bunlardan önemlisi; velilerin en çok kaygı duyduğu konular; öğrencilerin kıyafet ve marka yarışına girmesi ve ailelerin zor durumda kalması (yüzde 86.6 ), dar gelirli ailelerin çocuklarının psikolojilerinin kötü yönde etkilenmesi (yüzde 82.4)dür.

      Kuşkusuz, yukarıda anılan değişkenlerin hepsi önemli. Ancak, konumuz açısından en çok önemli olan değişkenlerden kıyafet ve marka yarışına gidilmesidir. Çocukların kıyafet açısından eşit olanaklara sahip olamaması diğer arkadaşları tarafından kabul edilmemeyi beraberinde getirecektir. Gerçekten de Haluk Yavuzer ( 2001: 96-İstanbul:remzi Kitapevi –okul çağı çocuğu ) “ giyim görünümündeki farlılığın diğer arkadaşlarınca ret edilme riskini artırttığını” belirtmektedir. Reddilme aidiyet duygusunu azaltan etkenlerden biridir.

     Aidiyet duygusu (kimlik ) öğrencilerin okulda, arkadaşlarıyla bir onların içinde, onlardan biri gibi hissedebilmek duygusudur.

      Ancak, yukarıda anılan değişkenler, yürürlükteki uygulamanın devam etmesi durumunda, aidiyet duygusunun yokluğuna; ve dolayısıyla  çocuğun yabancılaşmasına neden olacaktır. Yani çocuk okulda psikolojik açıdan kaygılı, sinirli ve tedirgin, yakın çevresine düşmanca duygular içinde olma, karamsar olacaktır.

        Bu durum kaygı verici bir durumdur. Akranlarla olumlu arkadaşlıklar kuruldukça önemli hale gelir. Çocuklar, yaşıt arkadaşlarından oluşan destekleyici bir gruba uyum sağlamak ve ait olmak ister. Bir akran grubuna uyum sağlamak çocuğun yüksek benlik saygısına ulaşmasında oldukça önemlidir. Bu nedenle, çocuğun aidiyet duygusunu geliştirmek için, kılık kıyafet yönetmeliğinin yeniden gözden geçirmek yararlı olacaktır.

     Yine; okulun hedeflerine ve çocuklarımızın bilişsel ,sosyal, duygusal ve devinişsel  alanlarda gelişmesi, psikolojik açıdan sağlıklı olması ile mümkündür. Başka bir ifadeyle, genel anlamda  ülkemizin çağdaş düzeye ulaşması, bir ölçüde çocuklarımızın  psikolojik sağlığında önem taşıyan aidiyet duygusu büyük bir öneme   sahiptir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.