Ombudsman 'savcı' yetkisi istedi

Ombudsman 'savcı' yetkisi istedi

Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Ömeroğlu, 3.5 yıldır kabul ettiği başvuruları daha sağlıklı sonuçlandırmak için resen araştırma yetkisi ve tavsiye kararlarına uymayan idarelere karşı dava açma yetkisi talep etti

Kamuoyunda ombudsmanlık olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu 3.5 yıldır kabul ettiği başvuruları daha sağlıklı sonuçlandırmak için TBMM'den "savcı" yetkisi istedi.

Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Nihat Ömeroğlu, Dilekçe-İnsan Hakları Karma Komisyonu'nda, 2015 faaliyetlerini anlattı. 2015'te 6 bin 55 başvuru yapıldığını bunların yüzde 60'a yakınının e-başvuru yoluyla yapıldığını belirten Ömeroğlu, başvurulardan yüzde 37'si hakkında idari yollar tüketilmeden yapıldığı için gönderme, yüzde 29'u hakkında da incelenemezlik kararı verildiğini söyledi.

Konuşmasında kamuoyunda ombudsman olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu'nun yetkilerinin artırılmasını isteyen Ömeroğlu, bu konuda yaptıkları yasa taslağı çalışması hakkında da bilgi verdi.

Ömeroğlu istedikleri yetkileri ise, "Kuruma resen araştırma yetkisinin verilmesi, tavsiye kararlarından hukuka mutlak aykırı olduğu, uymayan idarelere karşı dava açma, Meclis Başkanlığı ya da karma komisyonda Kurum kararlarının yerine getirilmesi yönünde mekanizma geliştirilmesi" olarak sıraladı.

Ömeroğlu, "Bu yetkiler bizim tavsiye kararlarımıza uyum oranında hem toplumsal barışın hem de bireyin bürokrasiden olan sorunlarını asgariye indirecektir" dedi.

Başarısızlığımıza gerekçe değil

Ömeroğlu'nun, Portekiz ombudsmanı ve İspanya ombudsmanının Anayasa Mahkemesi'ne yasaların iptali davası açma yetkisi bile olduğunu söylerken, "Aynı zamanda ombudsmanın Meclis'e sunulan yasa tekliflerine görüş bildirme yetkisi bile var. Gerekirse yasa tekliflerini Meclis Başkanı'na sunma yetkisi var. Yanlış anlaşılmasın ben bu kadar yetki istiyorum anlamında değil sadece Avrupa ombudsmanlarındaki mevcut mekanizmayı arz etmeye çalışıyorum" sözleri de dikkati çekti.

Önder Yılmaz / Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.