“Örgütlenmenin Sınırlarını Genişletmek Gerekiyor”

“Örgütlenmenin Sınırlarını Genişletmek Gerekiyor”

“Örgütlenmenin Sınırlarını Genişletmek Gerekiyor”

Örgütlenmenin sınırlarını genişletmek gerekiyor

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, BBN TÜRK’te gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’de dört milyonu bulan kamu görevlisi ve iki milyonu aşkın emekli memur kitlesi olduğuna vurgu yapan Yalçın, “ Dört milyon memur kitlesinde sadece iki buçuk milyonun örgütlü olma hakkı var bunun artırılması gerekiyor” dedi.

BBN Türk ekranlarında Fahrettin Damga’nın gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, örgütlü olma hakkı bulunan iki buçuk milyon memurdan 1 milyon 700 bin kişinin sendikalara üye olduğunu belirtti. Oransal olarak yüzde 64’lük bir memur kitlesinin örgütlü olduğuna vurgu yapan Ali Yalçın, “Toplu sözleşmeden sonra yukarı doğru bir trend oluştu ve üye sayımız her geçen gün artıyor. Ancak, örgütlenmenin sınırlarının genişlemesi ve örgütlenme hakkı bulunmayan iki buçuk milyonun üzerindeki memurların da örgütlenmesi gerekiyor. Türkiye’deki memur sendikacılığının kapsam kısmının yeniden ele alınarak daha geniş bir bakış açısıyla değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yanında toplu sözleşmeye tabi olan ancak örgütlenme hakkı olmayan emeklilerin de ele alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ali Yalçın, sözleşmeliler konusunda büyük mücadele verdiklerini, konuyu defalarca toplu sözleşme masasında çözmek adına çalıştıklarını söyledi ve 6. Dönem Toplu Sözleşme ile bu sorunu da 2022 yılı içerisinde yetkili konfederasyon ve bakanlığın çalışarak bir karara bağlayacağını söyledi. Sözleşmeliler konusunda tarihi nitelikte bir karar alındığını belirten Yalçın, ”Çünkü biz dersimizi çalıştık. Konuyu gündemde tuttuk ve yetkililerinde gündeminde kalması için çaba sarf ettik. Burada da çeşitli konularda ayrımlar mevcut. Bu konuları da 2022 yılı içerisinde çalışıp karara bağlamış olacağız” dedi.

Emekli İkramiyelerinde Artış Olacak

İlk toplu sözleşmeden günümüze kadar 3600 ek gösterge konusunda büyük mücadele verdiklerini ifade eden Yalçın, ek gösterge çarpanı üzerinden memurlar üzerinde bir statü belirlemesi yapıldığının altını çizerek, “Ek gösterge özlük haklarıyla beraber emekli ikramiyesini de değiştiren bir husus. Burada belirli adaletsizlikler göze çarpıyordu. Biz bu konuyu defalarca masaya getirdik ancak bize bu konunun toplu sözleşme masasında çözülemeyeceği söylendi. Biz memur kitlemizden gelen talep üzerine ısrara devam ettik. Çünkü bizim için talebin zorluğu değil doğruluğu önemlidir. Biz de bu haklı talep üzerinden mücadelemizi sürdürdük ve meslek grubu açısından kapsayıcılığını da genişleterek 3600 ek göstergenin 2022 yılı içerisinde karara bağlanması üzerine bir sonuca ulaştık. Bu konu tamamlandığında emekli maaşlarında 700 ile 1100 TL arasında bir artış olacak. Emekli ikramiyelerinde 30 bin TL’yi bulan iyileştirmeler olacak” şeklinde konuştu.

Mutabakatla sonuçlanan 6. Dönem Toplu Sözleşme’deki kazanımların da oldukça kıymetli olduğunu söyleyen Yalçın, “Bu toplu sözleşme ile sendikalı olan ile olmayan arasında bir makas oluşturduk. Örgütlü olan memurlar 2022 yılı itibariyle 400 TL toplu sözleşme ikramiyesi alacak. Oransal anlamda ise sendikasız memur yüzde 28,61’lik bir artış elde ederken örgütlü olan kamu görevlileri için yüzde 30 ile yüzde 40 arasında bir oransal zam mevcut. Bununla birlikte hizmet kollarında birçok yeni kazanım elde ettik ve toplamda 7 milyar liralık bir kazanıma imza attık” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde devlet memurları ile ilgili sözlerine de değinen Ali Yalçın, “ Bu açıklamayı hiçbir şekilde tasvip etmiyorum. Kamu bürokrasisi üzerinden memur kitlesini örselemeye yönelik bu tarz eylemler çok sağlıklı değil. Memurlar yasal çerçeve içerisinde görev yapar. Elinizde bunun aksini iddia eden gerçek bir belge veya veri varsa savcılıklara başvurabilirsiniz. Ancak tüm memur kitlesini, yöneticileri ve bürokratları zan altında bırakmaya kimsenin hakkı yoktur. Biz kendisine ‘Kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız’ sözüne istinaden CHP’li belediyelerde işten çıkarılan 734 kişilik memur listesini teslim ettik. Ancak hiçbir işlem yapmadılar. Dolayısıyla önce kendi belediyelerindeki bu tip haksızlıkları çözüp sonra genele ilişkin cümleler kurmalarının daha doğru olacağını düşünüyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.