Otomotivde vergi ile ilgili çarpıcı açıklama

Otomotivde vergi ile ilgili çarpıcı açıklama

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca hazırlanan 'Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi'nde, otomotiv sektöründeki yüksek vergi yükü nedeniyle iç pazardaki daralmadan yakınılıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca hazırlanan "Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi" uygulamaya girdi. Otomotiv sektöründeki yüksek vergi yükü nedeniyle iç pazardaki daralmadan yakınılan belgede, sektördeki atıl kapasitenin fiyatlara yansıdığı ifade edildi. Planda, araçların güç ünitesi ile kontrol sistemlerinin de yerli olarak üretilmesi gerektiği kaydedildi. 2016-2019 yıllarına ilişkin Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

ALTERNATİFLER GİDEREK ARTIYOR

Planda, sektörde yüksek rekabet nedeniyle karlılığın son derece sınırlı olduğu belirtilerek, "Üretimde Türkiye karşısında alternatif merkezler giderek artıyor. Dünya üretimi doğuya kayıyor. Üretim potansiyeli, daha uygun üretim ve pazar koşullarının olduğu BRIC ülkeleri gibi merkezlere kayıyor" denildi. Planda, sektörün en önemli sorunlarından birinin kapasite kullanım oranının düşüklüğü olduğuna işaret edildi: "Atıl kapasitenin yüksek olması, işletme maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor. Bu da ürün fiyatlarına yansıyor ve pazarlama faaliyetleri zorlaşıyor." Planda sektörün zayıf yönlerine de dikkat çekilerek şunlar kaydedildi: "Otomotivle ilgili işlemler tek bir kurum veya çatı altında yürütülmüyor.

İç pazar gelişmiş ülkelere göre düşük. Ortalama araç yaşı yüksek. Taşıt araçları satışındaki vergi yükü yüksek. Bu nedenle iç pazar daralıyor." Komşu ülkelerdeki istikrarsızlık da sektör için tehdit olarak gösterilirken, Çin ve Doğu Avrupa'da daha düşük maliyetle üretim yapılması da sektör için tehdit olarak gösterildi.

KAMU ALIMINDA ÖNCELİK

İşte planda yer alan hedeflerden bazıları:

Yerel yönetimler ve bağlı kuruluşlar dahil tüm kamunun araç alım ve kiralamasında üretilecek yerli marka aracın tercih edilmesi hedefleniyor.

Otomotiv tedarik sanayiine yönelik ihtisas OSB'leri kurulacak. Yerli ve yabancı firmalar için uygun şartlarda yer belirlenecek.

Belgelendirme, test, denetim, muayene, tescil gibi işlemlerin tek elden yürütüldüğü bir kurum kurulması için fizibilite çalışması yapılacak.

Vergilendirme sisteminde araçların salınım düzeyindeki farklılık dikkate alınacak.

Alternatif yakıtlı araçların kullanımı teşvik edilecek.

Deniz ÇİÇEK / Haber Türk

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.