Hüseyin ÖZKAN

Hüseyin ÖZKAN

Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinde Neler Değişti?

ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinde yapılan başlıca değişiklikleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Eğitsel değerlendirme ve tanılama işlemleri yapılırken rehberlik ve araştırma merkezine (RAM) gelemeyecek durumda olan özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitsel değerlendirme ve tanılamasıyla ilgili iş ve işlemlerin bu bireylerin bulunduğu ortamlarda yapılabileceğine dair düzenleme yapılmıştır.

Türkiye’de eğitimine devam eden veya edecek olan yabancı uyruklu bireylerin RAM’larda sunulan eğitsel değerlendirme ve tanılama hizmetlerinden yararlanacağına dair fıkralar eklenmiştir.

Bakanlığa bağlı yurt dışındaki Türk okullarında eğitimlerini sürdüren özel eğitim ihtiyacı olan bireylere Türkiye’deki RAM’larda eğitsel değerlendirme ve tanılama hizmeti sunulacağı belirtilmiştir.

Kademeler arası geçişlere dair yeni bir madde düzenlenmiştir. Bu madde ile özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitim hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanabilmesi için kademeler arasındaki geçişlerde yapılması gereken iş ve işlemlerin açıklanması yapılmıştır.

Eğitim tür ve kademelerindeki özel eğitim hizmetlerine dair yeni bir madde düzenlenerek özel eğitim ihtiyacı olan bireyler için açılan okul veya kurumlarda eğitim öğretim hizmetlerinin yürütülmesinde yaşanan sorunların ve uygulama farklılıklarının giderilmesi, eğitime erişimin arttırılması, özel eğitim alanına ilişkin benimsenen bilimsel yaklaşımların mevzuata yansıtılması ile Bakanlığımızın yeniden yapılandırılması sürecinde başlatılan mevzuat sadeleştirme çalışmaları kapsamında sunulan özel eğitim hizmetlerinde yapılan değişiklikler düzenlenmiştir.

Özel eğitim ihtiyacı olan bireyler için tam zamanlı ve yarı zamanlı kaynaştırma eğitimin nasıl sürdürüleceği açıklanmıştır. Hangi tür ve kademede Kaynaştırma/Bütünleştirme yoluyla eğitim verileceği açıklanmıştır. Kaynaştırma/Bütünleştirme yoluyla yapılacak eğitim kapsamında iş ve işlemlerin nasıl yürütüleceği açıklanmıştır.

Destek eğitim odası başlıklı madde ile destek eğitimin BEP geliştirme biriminin planlaması doğrultusunda okulun ders saatleri içinde veya dışında ihtiyaç halinde hafta sonu da planlanabileceğine ilişkin hükme yer verilmiştir. Böylelikle ihtiyaç halinde özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin hafta sonu da destek eğitimden yararlanmalarına olanak sağlanmıştır. Özel yetenekli bireylerin destek eğitimi çalışmalarının nasıl yapılacağı tanımlanmıştır. Destek eğitim odaların da kimlerin görev alıp alamayacakları belirtilmiştir.

Özel eğitim ihtiyacı olan bireyler için açılan okul öncesi eğitim kurumları başlıklı maddede 36 ayını tamamlayan ve 66 ayını doldurmayan çocuklar için özel eğitim anaokulu; 36 ayını tamamlayan ve 66 ayını doldurmayan çocuklar için ilkokul kademesinde eğitim veren özel eğitim okulları, bağımsız anaokulları ve diğer ilkokullar bünyesinde özel eğitim anasınıfları açılması planlanarak özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitime erişimlerini sağlamak ve kolaylaştırmak üzere düzenleme yapılmıştır

Evde eğitim hizmeti başlıklı maddede Lise kademesinde evde eğitim hizmeti kapsamında verilecek ders saati sayısının artırılması öngörülmüştür. Evde eğitim hizmeti alan öğrenciler için öncelikli olarak seçilecek dersler açıklanmıştır. Hangi öğretmenlerin evde eğitim kapsamında görev alacaları ile ilgili hükme eklemeler yapılmıştır. Mesleki ve teknik eğitim programlarının uygulandığı okullarda kayıtlı olan öğrencilerden sadece 9 uncu sınıf öğrencileri için evde eğitim hizmeti sunulması ile ilgili hüküm eklenmiştir. Bu hüküm doğrultusunda evde eğitim alan öğrencilerin hangi sınıfta evde eğitim alacakları belirtilmiştir. Evde eğitim hizmeti alacak öğrencilerin belirlenme süreci detaylandırılmıştır.

Erken çocukluk dönemi eğitimi başlıklı maddede ders saati, süreleri ve eğitim öğretimin nasıl yapılacağı düzenlenmiştir. Erken çocukluk dönemi eğitim hizmetlerinin çocuk ve ailenin ihtiyaçları doğrultusunda evlerde de yürütülebileceği ibaresi eklenmiş ve bu çocukların eğitime erişimleri sağlamak amacıyla düzenleme yapılmıştır.

Hastanede eğitim hizmeti başlıklı maddede lise kademesinde hastanede eğitim hizmeti kapsamında verilecek ders saati sayısının artırılması öngörülmüştür. Hastanede eğitim hizmeti alan öğrenciler için öncelikli olarak seçilecek dersler açıklanmıştır. Mesleki ve teknik eğitim programlarının uygulandığı okullarda kayıtlı olan öğrencilerden sadece 9 uncu sınıf öğrencileri için hastanede eğitim hizmeti sunulması ile ilgili düzenleme yapılmıştır. Bu hüküm doğrultusunda hastanede eğitim alan öğrencilerin hangi sınıfta eğitim alacağı belirtilmiştir. Hastane sınıflarının açılma sürecinde Sağlık Bakanlığı’nın görüşünün alınmasına ilişkin güncelleme yapılmıştır.

Özel yetenekli bireylerin eğitimi amacıyla açılan kurumlar başlıklı maddede eğitim ve öğretim etkinlikleri BİLSEM’ lerde öğrencinin örgün eğitim saatleri dışındaki zamanlarda hafta içi veya hafta sonu planlanabilir hükmü getirilerek öğrencilerin eğitime erişimlerinin kolaylaştırılması sağlanmıştır. BİLSEM’ lerde eğitim öğretim etkinliklerinin nasıl ve hangi dönemlerde yapılacağı tanımlanmıştır. BİLSEM’ lere öğretmen seçimin nasıl yapılacağı açıklanmıştır.

Grup eğitimine hazırlık uygulaması başlıklı maddede özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden grup eğitimine uyum sağlayamayan öğrencilerin eğitimine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte söz konusu öğrenciler grup eğitimine katılmazlarken yayımlanan yönetmelik ile birebir eğitim uygulaması dışında kalan sürelerde bu bireylerin grup eğitimine katılmaları ve böylelikle eğitim hizmetlerinden daha fazla yararlanmaları amaçlanmıştır. Ayrıca birebir eğitimde alacakları ders saati sayısı ve öğretmenin nasıl görevlendirileceği ile ilgili açıklama yapılmıştır.

Bilim ve sanat merkezlerinin eğitim programlarına ilişkin madde ile BİLSEM’ lerde öğrencilerin hangi programlarda eğitime tabii tutulacağı açıklanmıştır.

Kayıt kabul ve nakil işlemleri başlıklı maddede Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları yönetmeliği ile uyumlu hale getirilmiştir. BİLSEM’ lere kayıtlarla ilgili ibare eklenmiştir. Hastane sınıflarına kayıt ile ilgili ibare eklenmiştir. Farklı sebeplerle okula başlaması gecikmiş olan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin yaş, gelişim özellikleri ve eğitim performansına uygun olarak özel eğitim okullarına kayıt yaptırmalarına ilişkin ibare eklenmiştir.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitim kurumları arasındaki nakil veya geçiş işlemleri zamana bağlı olmaksızın yapılır ibaresi eklenmiştir. Bu düzenlemeler ile eğitime erişimde kolaylık sağlanmıştır. Ortaöğretim programı uygulanan okullardan özel eğitim meslek okuluna her sınıf seviyesinden geçişi sağlanan öğrencilerin eğitimlerine 9 uncu sınıftan devam etmeleri sağlanır denilmiştir. Bu düzenleme ile öğrencilerin geçiş ve nakil işlemlerinde öğrencinin yaşaması muhtemel sorunların giderilmesi amaçlanmıştır. Alan ve dallarla ilgili düzenleme yapılarak nakil ve geçiş işlemlerinde yaşanması muhtemel sorunların önüne geçmek amaçlanmıştır.

Devam-devamsızlık ve ilişik kesme başlıklı maddede BİLSEM’ lere devamsızlık ile ilgili ibare eklenmiştir. Zorunlu öğrenim çağında olup örgün eğitim kurumlarına devam edemeyen ve evde eğitim hizmetinden yararlanamayacağını belgelendiren öğrenciler için okula devam zorunluluğu aranmayacağı ibaresi eklenmiştir. Özel eğitim okulları ile özel eğitim sınıflarında sürekli devamsızlık yapan öğrencilerin yaşlarına uygun sınıftan öğrenimlerine devam etmelerine ilişkin ibare eklenmiştir.

Öğrenci başarısının değerlendirilmesi başlıklı maddede özel yetenekli öğrencilerin sınıf yükseltmelerine ilişkin ibare eklenmiştir. Başarı değerlendirmelerinde engel türlerine göre yapılacak düzenlemeler açıklanmıştır.

Seçmeli dersler ve ders dışı eğitim çalışmaları başlıklı madde eklenmiştir. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin engel türlerine göre sınıf mevcutları farklılaştığından dolayı düzenleme yapılmıştır.

Ücretsiz taşıma başlıklı madde ile Yaygın eğitim hizmetlerinden yararlanan öğrenciler ücretsiz taşıma kapsamına dâhil edilmiştir.

Tamamlayıcı eğitim faaliyetleri başlıklı madde ile öğrencilerin gelişimlerini desteklemek amacıyla ek bir eğitimin önü açılmıştır.

Hüseyin ÖZKAN

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum