PYD ve CHP aynı masada

PYD ve CHP aynı masada

Türkiye rest çekti, PKK’nın Suriye kolu PYD’yi Cenevre’de masaya oturtmadı. Oysa aynı PYD, CHP ile Sosyalist Enternasyonal’da aynı masada.

Suriye’de 380 bin kişiyi katleden Beşar Esad rejimi ile ortak hareket ederek sivilleri hedef alan, Sünni Arap ve Türkmenleri yurtlarından kovan PYD, Türkiye’nin yoğun diplomasi çabaları sonucu barış görüşmelerinin yapılacağı Cenevre’de masaya alınmadı.

Türkiye, hem Amerika ve Avrupa ülkelerinin, hem de Rusya’nın çabalarına rağmen bunu başardı. Öte yandan son dönemde yaşanan terör olaylarında Suriye’den gelen PYD’lilerin terör örgütü PKK saflarından asker ve polisimize saldırdığı ortaya çıktı. Amerika, Avrupa ülkeleri ve Rusya’nın PYD’ye verdiği silahların da PKK tarafından kullanıldığı belirlendi.

GAYRİ MİLLİ TAVIR
Tüm gelişmelerin ardından Sosyalist Enternasyonal Birliği’ne Kasım ayı sonunda “Danışma Üyesi” olarak kabul edilen PYD, burada ana muhalefet partisi CHP ile aynı masada oturuyor. MİT TIR’ları ihanetine sahip çıkan Esad’ı koruyan, 24 Kasım’daki uçak krizinin ardından Rusya’dan yana tavır alan ve Paralel Yapı’ya kalkan olan CHP,  PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan terör örgütü PYD’nin birliğe üye olmasına hiçbir tepki vermediği gibi aynı masaya oturdu. Türkiye’nin, dünyaya “PYD terör örgütüdür” dediği bir dönemde CHP’nin, PYD ile aynı masada “sosyalist kardeş particilik” oyunu oynaması, Türkiye’nin milli menfaatleri gereği yapılan hamleleri sekteye uğratıyor.

29 KASIM’DA ÜYE
Suriye’de Demokratik Birlik Partisi adı altında legalleşmeye çalışan terör örgütü PYD, Halk Savunma Birlikleri (YPG) adını verdiği silahlı gruplarını kendisinden ayrı bir oluşum gibi göstermeye çalışıyor. Sosyalist Enternasyonal Birliği’ne üyelik başvurusu yaparken de “Terörle bir bağlantım yok” şeklinde bir niyet mektubu vermeyi ihmal etmedi. PYD, şimdi Avrupa Birliği üyesi çok sayıda ülkenin eski ve yeni başbakanı, bakanı veya ana muhalefet partisi liderinin yer aldığı birliğe, 27 Kasım’da yaptığı başvurunun ardından 29 Kasım’da üye oldu. Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının 24 Kasım’da düşürülmesinin ardından PYD’nin birliğe katılması ise dikkat çeken bir başka ayrıntı oldu.

ÜST YAPI KCK
Türkiye, PYD’nin terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olduğunu belirterek, dünyaya bütün  terör örgütleriyle mücadeleye çağırdı. Buna karşın terörle mücadelede ikircikli tavrını sürdüren Batı PYD ve PKK’nın hamiliğini yapmaya devam etti. Oysa terör örgütü PKK, bir kaç yıl önce  üst yapı olarak kurduğu Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) üzerinden Kürt nüfusun yaşadığı Türkiye, Irak, Suriye ve İran’da örgütlenmeye gitmişti. PYD ise KCK’nın Suriye’deki yapılanması olarak ortaya çıkmıştı.

KILIÇDAROĞLU PYD’NİN AVUKATI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  PYD’nin Sosyalist Enternasyonal’a üye olmasının ardından konuyla ilgili sessizliğini sürdürüyor. Bugüne kadar PYD’ye herhangi bir tepki göstermeyen Kılıçdaroğlu, geçmişte birçok kez terör örgütü PYD’nin avukatlığını yapmıştı. Devletin, PKK ve PYD’nin Türkiye’ye karşı birlikte savaştığına dair belgeler sunmasına rağmen Kılıçdaroğlu daha önce yaptığı açıklamalarda PYD’nin vatanını kurtarmak için örgütlenmiş bir oluşum olduğunu ve Türkiye’ye saldırmadığı sürece terör örgütü olarak ilan edilemeyeceğini savunmuştu. (Star)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum