Rusya doğalgazı keserse işte Türkiye'nin stoğu

Rusya doğalgazı keserse işte Türkiye'nin stoğu

RUSYA doğalgazı keserse ne olacak? Türkiye'nin doğalgaz stoğu bakanlık verilerine göre 15-20 gün idare edebilir.

Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, Türkiye'nin doğalgaz stoğuna ilişkin verileri bugünkü köşesinden paylaştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin elinde 15-20 gün yetecek kadar doğalgaz stoğu var.

Sağlam şunları yazdı:
"Enerji Bakanlığı yetkilileri, Rusya gazı keserse, Türkiye'nin mevcut stoklanyla 15-20 gün idare edebileceğini söylediler. Burada önemli olan noktanın basınç olacağını, basınç düşeceği için bu sürede sonullar yaşanabileceğini kaydettiler. 

Geçen hafta doğalgaz depolarındaki yetersizlik yazım üzerine arayan Bakanlık yetkilileri, 3 günlük değil 15-20 gün idare edebilecek gaza sahip olduğumuzu söylediler. Silivri'deki TPAO depolarında 2.5 milyar metreküp stok olduğunu kaydeden yetkililer, gaza dayalı elektrik santrallerine gaz vermeyip, ikinci yakıta geçilebileceğini de kaydettiler. ikincil yakıtla elektrik üretiminin pahalı olduğunu ama mecbur kalınca yaptıklarını, 2 bin 500 megavatlık bir elektriğin bu yolla üretilebileceğini söylediler.

2 yıl öncesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle LNG tedariki ve terminallerinde artık daha iyi program yapar hale geldiklerini, bağlantıları çok önceden yaptıklarını, boşaltım programlarının hazırlandığını belirttiler. Tek sorunun kötü hava koşulları nedeniyle LNG gemilerinin limana yanaşma sorunu olabileceğini, geçmişte bu nedenle birkaç günlük boşaltım sorunu yaşadıklarını hatırlattılar.  Yetkililer Rusya'dan Batı hattından gelen gazın Avrupa'ya da gittiğini hatırlatarak, bu nedenle hattın kesilmesinin çok zor olacağını belirttiler.  Buna karşılık doğalgaz stok hacmimizin çok düşük olduğunu kabul eden bir üst düzey bakanlık yetkilisi, şu anda 3-3.5 milyar metreküp olan depolama hacminin en az 6-6.5 milyar metreküpe çıkarılması gerektiğini, bu konuda çalışmaların hızlandığını söyledi. Bu rakamın en pik kullanım hesabıyla en az 30 günlük depo hacmi anlamına geldiğini kaydeden yetkili, "Ama Türkiye enerjide hub olacaksa bu hacmi en az 3-4 kat daha artırmak zorundayız" şeklinde konuştu.

Tuz gölü civarındaki yeraltı depolama işinde geç kalındığını kabul eden yetkili, Çinlilerle ortak çalışmanın başladığını kaydetti. Yanısıra özel sektörün geliştirdiği Tarsus'taki yeraltı deposunda da işlerin ilerlediğini,yakında projenin başlayabileceğini, bunların depolama hacmine önemli katkı yapacağını söyledi.  Aynı yetkili, doğalgaz ithalatı yapanların depo hacmine sahip olması gerektiğini, bu konuda yakında zorunlu depo hacmi konusunda düzenleme yapılacağını, bunun da ülke doğalgaz depolama hacmini önemli ölçüde artıracağını söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.