Rusya sonuçlarına katlanır

Rusya sonuçlarına katlanır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir Rus savaş uçağının yine hava sahamızı ihlal etmesi üzerine Rusya'yı sert şekilde uyardı: Bu ihlal, Rusya'nın bölgedeki krizi tırmandırma çabasının bir sonucudur. Böyle devam ederse sonuçlarına katlanırlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere dün Şili'ye gitti. Erdoğan, Şili'ye hareketi öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı. Erdoğan, dün (önceki gün) öğle saatlerinde Rusya Hava Kuvvetlerine ait olduğu tespit edilen bir savaş uçağının Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiğini bildirerek, "Rusya, Türkiye'nin egemenlik haklarına yönelik ihlallerine devam ederse sonuçlarına katlanacaktır" dedi. Erdoğan özetle şunları söyledi: 
 EGEMENLİĞİMİZ İHLAL EDİLİRSE...: Dün öğle saatlerinde (Rusya) Hava Kuvvetleri'ne ait olduğu tespit edilen bir savaş uçağı, bizim hava sahamızı ihlal etti. İngilizce ve Rusça olarak tüm ikazlara rağmen gerçekleşen bu ihlali Rusya'nın bölgedeki krizi tırmandırma çabasının bir sonucu olarak görüyoruz. İhlal edilen hava sahası aynı zamanda NATO hava sahası olduğu için konu NATO'nun da takibindedir. Zaten bizden önce NATO bu tespiti yapmış bulunuyor. Rusya, Türkiye'nin egemenlik haklarına yönelik bu ihlallerine devam etmesi halinde sonuçlarına katlanmak mecburiyetinde kalacaktır. 
 PUTİN"DEN DÖNÜŞ OLMADI: Bu tür sorumsuz adımların, ne Rusya'ya, ne NATORusya ilişkilerine, ne de bölgesel ve küresel barışa faydası yoktur, tam tersine ciddi zararı vardır. Bütün bu hususlar, dün akşam Dışişleri Bakanlığımıza davet edilen Rusya Büyükelçisi'ne açıkça anlatılmış, yaşanan olaylar şiddetle protesto edilmiştir. Bu arada da ben Dışişleri Müsteşarımıza, Rusya tarafıyla görüşün, 'Sayın Putin ile bizzat görüşmek isterim' demişimdir. Fakat oradan bir dönüş olmadığını, Büyükelçiliğimiz buraya bildirmiştir. 
 ESAD'I AYAKTA TUTMA ÇABASI: Rusya'nın bölgedeki operasyonlarının terörle mücadeleyle hiçbir ilgisinin olmadığı, tamamen Suriye rejimini ayakta tutma çabasına dönüştüğü açıktır. Bu saldırıların DAEŞ'le yakından uzaktan alakası yoktur. Suriye Türkmenlerinin yaşadığı bölgelere yönelik bombalamalar söz konusudur. Uluslararası toplumu bu aleni insan hakları ihlalleri karşısında daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. 
 TERÖR ÖRGÜTÜYLE MASAYA OTURAMAYIZ: PYD bir terör örgütüdür. Biz bir terör örgütüyle neyi konuşacağız? O zaman bu teklifi getirenler DAEŞ'le de masaya otursunlar. Efendim PYD DAEŞ'e karşı savaşıyormuş. Bunlar bizi ikna etmez. Rusya'nın PKK ile görüşme yapmak suretiyle sicili kirli hale gelmiştir. Onlara gerekli desteğin verileceği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. 

NATO: RUSYA SORUMLU DAVRANMALI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk hava sahasını ihlal eden Rusya'yı sorumlu hareket etmeye ve NATO hava sahasına saygı göstermeye çağırdı. Stoltenberg, yaptığı yazılı açıklamada, "Rusya bu tür ihlallerin tekrar yaşanmaması için gerekli tüm tedbirleri almalıdır. NATO, Türkiye ile dayanışma içinde ve müttefikimiz Türkiye'nin toprak bütünlüğünü destekliyor" ifadelerini kullandı. 

RUS SAVAŞ UÇAĞI SINIRIMIZI İHLAL ETTİ
Türk hava sahasını daha önce ihlal eden ve angajman kuralları çerçevesinde savaş uçağı düşürülen Rusya, önceki gün de hava sahamızı ihlal etti. Gaziantep yakınlarında saat 11.46 sularında yaklaşık 20-25 saniye süreyle Türk hava sahasını ihlal eden Rus SU-34 tipi savaş uçağı, uyarılar üzerine sınırı terk etti. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak "İhlal ettiğiniz bölge sadece Türk hava sahası değil aynı zamanda NATO hava sahası" uyarısı yapıldı. Dışişleri açıklamasında Rusya'nın sorunların tırmanmasına yönelik eylemlerinin yeni ve somut bir göstergesi olduğuna dikkat çekilerek "Rusya'ya sorumlu davranmak için açık ve net çağrıda bulunuyoruz. Ortaya çıkabilecek vahim gelişmelerin sorumluluğunun bütünüyle Rusya'ya ait olacağını bir kez daha vurguluyoruz" denildi. Türk Silahlı Kuvvetleri de Rus uçağının Türkiye hava sahasını ihlal etmesinin ardından, her an her şeye hazırlıklı olmak anlamına gelen "Turuncu alarma" geçti. 

SABAH

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum