Sağlık bilgileri okula verilen öğretmene 5 bin TL tazminat

Sağlık bilgileri okula verilen öğretmene 5 bin TL tazminat

Sağlık verileri okula verilen öğretmen 5 bin TL tazminat kazandı

Attila Gökçe, Ankara ili Çubuk ilçesi Çubuk Anadolu İmam Hatip Lisesinde öğretmen olarak görev yapmaktadır. Artvin ili Şavşat ilçesi Çok Programlı Lisesinde öğretmen olarak görev yaptığı 2012 yılında okul müdürlüğü ile ek ders ücretiyle ilgili bir anlaşmazlık yaşamış, bu anlaşmazlıkla ilgili okul müdürlüğü Şavşat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bir yazı göndermiştir. Bu yazıda sevkli olduğu günlere ait 1. ve 2.kademe sağlık kuruluşlarının verilerinin incelendiği belirtilmekte ve ekler kısmında 01/09/2010-31/12/2010 tarihleri ve hatta 2012 yılına kadar ki Şavşat Devlet Hastanesi ve Sağlık Ocağı kayıtları yer almaktadır. Bu kayıtlar üçüncü kişilere resmi bir talep olmaksızın verilmesi mümkün olmayan kayıtlardır. Bu nedenle üyemiz Artvin ilinde söz konusu yıllarda muayene ve tedavi işlemlerini yaptırdığı Şavşat Devlet Hastanesi'ne 24.10.2013 tarihinde dilekçeyle başvurmuş ve söz konusu kayıtların verilmesiyle bilgi talep etmiştir. Eğitim Sen üyesi öğretmenin bu başvurusuna Sağlık bakanlığa bağlı Türkiye kamu Hastaneleri Kurumu Artvin İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Şavşat Devlet Hastanesi Baştabipliğince verilen cevapta adı geçen okul müdürlüğünden hastaneye yazı yazılmadığı gibi hastaneden de adı geçen okul müdürlüğüne bilgi verilmediği belirtilmektedir. Böylece adı geçen okul müdürlüğünce üyemizin sağlık bilgilerinin resmi yazışmalar dışında yasal olmayan yollarla öğrenildiği ortaya çıkmıştır.

Bu nedenle öğretmen Eğitim Sen Hukuk Bürosunun yönlendirilmesiyle anayasa ve iç hukuk hükmündeki uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan kişisel verilerinin parçası sayılan sağlık verilerinin Şavşat Devlet Hastanesinden yasa dışı yollarla edinilmesi, öğrenilmesi eylemi nedeniyle Sağlık Bakanlığa 5.000,00 TL manevi tazminat ödenmesi istemiyle başvuru yapmış, bu başvurunun reddi üzerine de Eğitim Sen Hukuk Bürosunca açılan ve takip edilen davada Rize İdare Mahkemesi 8.10.2015 gün ve E: 2015/304, K: 2015/603 sayılı kararıyla davanın kabulüne karar vermiştir.

Anılan kararda; "kişisel veri kavramı, belirli veya belirlenebilir olmak şartıyla, bir kişiye ilişkin bütün bilgileri ifade etmektedir. Bu bağlamda kişisel veri niteliğindeki sevkli olduğu günlere ilişkin 1.basamak ve 2.basamak sağlık verilerinin hukuka aykırı şekilde paylaşılmasının davacının nezdinde, kişisel verilerinin muhafazası ile yükümlü bulunan idarece bu yükümlüğünün kusurlu işletildiği hususunda yaratılan şüphe ve ruhsal çöküntü manevi tazminat talebinin karşılanması gereğini ortaya koymaktadır." denilmektedir.

   

Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.