Sayıştay'ın yanlış ek ders kararı

Sayıştay'ın yanlış ek ders kararı

Sayıştay Başkanlığı, Samsun 19 Mayıs Üniversitesine ilişkin soruşturmada ilginç bir karar verdi. Başkanlık, ek ders ödemelerinde kamu zararını tespit ederken net ödemeyi değil, brüt ödemeyi esas aldı.

Sayıştay Başkanlığı, 19 Mayıs Üniversitesinin 2007 hesaplarına yönelik soruşturmasında 2010/609 nolu ilamla ek ders ödemelerinde kamu zararı oluştuğuna karar vermiştir.

İtirazlar üzerine konu Temyiz Kuruluna gelmiş, Temyiz Kurulunun tespit etmiş olduğu eksiklik sonrasında, konu 8. Dairede bir kez daha görüşülerek kesinleşmiştir.

Ancak, zarar tespitinde önemli bir yanlış yapılmıştır. Ek derz ödemelerinde zimmet çıkarılırken net ödeme üzerinden değil, brüt ödeme üzerinden zimmet çıkarılmıştır. Oysaki ek ders ödemelerinden matraha bağlı olarak yüzde %15 veya yüzde %27 Gelir Vergisi ve ayrıca damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Sayıştay 8. Dairesinin ilgili ilamında, kişi başına, brüt ödemeler üzerinden kamu zararı çıkarılmıştır. Devletin öğretim üyesine vermediği gelir ve damga vergisini de istemesi, bugüne kadarki en yanlış kararlardan birisi olacaktır.

http://www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.