SGK Okullardan Ne İstiyor?

SGK Okullardan Ne İstiyor?

SGK, okullar için ciddî problem olmaya devam ediyor. 2011'den beri çalıştırdığı personelin primlerini düzenli ödeyen okullara uygulanan % 5'lik indirimi, pardon sizin böyle bir hakkınız yokmuş diyerek faiziyle geri isteyen SGK, okulları rapor ve iş kazala

SGK, okullar için ciddî problem olmaya devam ediyor. 2011'den beri çalıştırdığı personelin primlerini düzenli ödeyen okullara uygulanan % 5'lik indirimi, pardon sizin böyle bir hakkınız yokmuş diyerek faiziyle geri isteyen SGK, okulları rapor ve iş kazalarıyla da mağdur ediyor.

Bilindiği gibi meslek lisesi öğrencileri son  sınıfta işletmelerde staj yaparlar. Staj süresince de asgarî ücretin üçte biri kadar maaş alırlar. Bir öğrenci staj günününde kazara raporlu olsa ve bunu okula bildirmese, okul her rapor için 850 TL ceza ödemek zorunda kalıyor. Aynı şekilde iş kazası yapan öğrenci, iş kazası yaptığını üç iş günü içinde okula bildirmese ve SGK bunu hastane kayıtlarında görüp okula her iş kazası için 5200 TL ceza kesiyor.

SGK, öğrencinin insafına kalmış okula ne kadar da kolay ceza kesiyor. Üstelik bu ceza, okul müdürüne geliyor. Zira okul müdürü iş veren görünüyor. Bu cezayı okul aile birliğinden ödese hem müdürlüğünden olur, hem de parayı faiziyle okul aile birliğine teslim etmek zorunda kalır.

Okul müdürlüğü hakikaten ateşten gömlek oldu. Örneğin son sınıfında 250 öğrenci bulunan bir meslek lisesinde 5 - 10 sorumsuz öğrenci çıksa, Allah korusun okul müdürü evine ekmek götüremez, ocağına incir ağacı dikilir.

SGK, bütün bu işleri yaparken sırtını 5510 Sayılı Kanun'a dayıyor. Ancak kanun ihtiyacı karşılamaktan uzak görünüyor. Hastane sisteme rapor ya da iş kazasını girince, SGK bunu hemen görüyor, okul göremiyor, öğrencinin insafına bırakılıyor. Öğrenci haber vermediği zaman, okul ceza tebliğatı aldığı zaman acı gerçekle yüzleşiyor.

Devlete yakışan nedir? Ortada bir sistemsel sorun olduğu aşikâr. Yapılacak iş; hastane, okul ve iş yeri arasında eş güdüm sağlayacak bir yazılım geliştirmektir. Stajyer öğrenci ile ilgili resmî işlem, anında ortak ekrana yansımalı. SGK, böyle sistem kuruluncaya kadar kestiği cezaları da iptal etmeli. Ancak bu eş güdümü sağlayacak olan da MEB'le Sağlık Bakanlığı'dır.

MEB ve Sağlık Bakanlığı'nı göreve davet ediyoruz. Meslek Liselerini bu sıkıntıdan kurtarın. 


Erol Ermiş 
Eğitim-Bir-Sen 
İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum