Siyasi partilere üye olanlar Devlet memuru olamaz mı?

Siyasi partilere üye olanlar Devlet memuru olamaz mı?

Anayasamıza göre vatandaşlar siyasi partilere üye olmakta serbesttir. Ancak bir siyasi partiye üye olanlar daha sonra memuriyete girmek istediklerinde, bu üyeliğinin sıkıntı oluşturup oluşturmayacağını sürekli merak etmektedir.

YSK'YA PERSONEL ALIMI

Hali hazırda tespit edebildiğimiz tek engel, Yüksek seçim Kurulunun teşkilatını da düzenleyen 298 sayılı KHK'nın 31. maddesinde şu düzenlemedir.

"Genel Müdürlüğün devamlı, geçici ve sözleşmeli personeli, evvelce herhangi bir siyasi partiye üye, herhangi bir seçimde siyasi parti listesinden aday olmamış kişiler arasından seçilir."

Bu düzenlemeye göre, bir siyasi partiye üye olmuş olanlar sadece Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) personel alımında, memur veya sözleşmeli personel olamamaktadır.

Bunun dışında başkaca bir kısıtlayıcı düzenlemeye memurlar.net olarak rastlayamadık.

POMEM'E POLİS ADAYI ALIMI

Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliğinin 7. maddesinde "ğ) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya parti kollarına üye bulunmamak, daha önceden üyeliği var ise ayrıldığını belgelemek, terör eylemleri ile organize suç faaliyetlerine katılmamış olmak" hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre, sadece başvuru tarihinde üyeliğin bulunmaması gerekmektedir. Bu nedenle, herhangi bir siyasi partiye üye olanların başvuru tarihi öncesinde bu üyeliği sonlandırması gerekmektedir. Üyeliği olanların ayrıldığını belgelemesi yönündeki düzenlemenin, 31 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede, Bakanlar Kurulu Kararıyla yayımlanan "Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin" 8. maddesine göre değiştirilmesi uygun olacaktır. Ancak bu yönde bir düzenleme yapılıncaya kadar adayların YSK bürolarına bilgi edinme kapsamında başvuru yapıp, üye kayıt bilgisi alması mümkün bulunmaktadır.

DİĞER DEVLET MEMURU KADROLARI

657'nin 7. maddesinde "Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar" hükmü yer almaktadır. Bu hüküm memur olanlara ilişkindir. Memur olacaklara ilişkin değildir. Memur olarak atanmaya hak kazananların, atanma öncesinde, siyasi parti üyeliğini sonlandırması yeterlidir. Şu hususu da belirtmek gerekmektedir. Memuriyete giriş şartlarını düzenleyen 657 sayılı Kanunun 48. maddesinde, "daha önce siyasi partiye olanların memur olamayacağı" yönünde bir hüküm bulunmamaktadır.

GÜVENLİK SORUŞTURMALARI

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmelik hükümleri gereğince, "Devletin güvenliğinin, iç ve dış menfaatlerinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgeleri, bunların toplanmasını ve işlemini yürüten" kurumların bazı birimleri için güvenlik soruşturması yapılması mümkündür. Yönetmeliğin 11. maddesinde hangi hususların araştırılacağı yazılıdır. Tıklayınız. siyasi parti üyeliğinin araştırılacağı yönünde bir düzenleme bulunmamakla birlikte, bu durumun da araştırma konusu olabilmesi mümkündür. Ancak bu durum araştırılsa ve kişinin daha önce siyasi parti üyesi olduğu tespit edilse dahi bu nedenden dolayı, "personel alımının" olumsuz sonuçlanmaması gerekmektedir. Olumsuz sonuçlanması halinde, Danıştay kararları gereğince, iptal davası açmak ve kazanmak mümkündür.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.