“Sözleşmeli İstihdam Ülkenin Kanayan Yarasıdır”

“Sözleşmeli İstihdam Ülkenin Kanayan Yarasıdır”

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Akit TV’de, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Akit TV canlı yayınına katılan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu görevlilerinin taleplerine, Ağustos ayındaki toplu sözleşme görüşmelerine ve gündeme ilişkin görüşlerini paylaştı.

5. Dönem Toplu Sözleşme döneminde makul tekliflerin kabul görmediğine dikkat çeken Yalçın, bu tekliflerin kabul görmediğini, Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’nin de hakemlik etiketine yakışmayacak şekilde noter vazifesi gördüğünü ifade etti.

Yalçın 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleriyle birlikte 3 konunun tartışmaya açılmış olduğunu kaydederek tartışmaya açılan maddeleri şu şekilde sıraladı: “ Kamu Görevlileri Hakem Heyeti'nin özerkliği, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunun yeterliliği, Kamu İşvereni'nin güvenilirliği."”

Memur-Sen’in uzun bir süredir gündemden düşürmediği “kadrolu istihdam esas olmalıdır” taleplerine de değinen Yalçın, kamuda sözleşmeli istihdam rejiminin, ülkenin kanayan bir yarası olduğunu ifade ederek, kamuda istihdam modelinin sadece “kadrolu” olması gerektiğini söyledi.

Kamuda her kurumun farklı bir sözleşmelilik modeli benimsediğine dikkati çeken Yalçın, kamuda 350 bin sözleşmeli için 41 farklı sözleşme modelinin bulunduğunu ifade ederek, “Bu ciddi bir keşmekeş. Devlet mevzuat açısından bu kadar çeşitli ve farklılık doğru bir uygulama değil. Devlette çalışma esası 657/A’dır yani kadroludur. Ancak gelinen noktada az önce de dediğim gibi 41 farklı sözleşme modeli bulunuyor. Kadroluyla sözleşmeli arasında ise 26 çeşit fark var. Kamu işvereni bile bu kadarına vakıf mıdır bilmiyorum. Aynı işi yapıyorsunuz, ama çok farklı değerlendirmelerle karşılaşıyorsunuz, bunlar kabul edilemez durumlar. Biz bu konuları gündemde tutmayı sürdüreceğiz, tekrar buradan belirtmek istiyorum: kamuda sözleşmeli istihdamı bir an önce kadroluya çevrilmeli” dedi.

Yalçın el değiştiren belediyelerde yaşanan sendikal zorbalıklara da değindi. Yalçın, “31 Mart Yerel Seçimleri ile el değiştiren belediyelerde, yıllardır görev yapan sözleşmeli personellerin işlerine iki satırlık tebligat ile son verildi. Mart'ın sonu bahar diyenler kara kışı getirdi. Bunun cinayetten hiçbir farkı yok” diyerek, belediyelerde yaşanan baskıların bir an önce son bulması gerektiğini ifade etti.
Canlı yayının tamamı;

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.