Sözlü sınavda elenen aday, hangi durumda kazanır?

Sözlü sınavda elenen aday, hangi durumda kazanır?

Sözlü sınavda elenen aday, hangi durumda kazanır?

SORU: Üniversitemde yapılan görevde yükselme sınavında şube müdürü kadrosu için başvuruda bulundum. Yazılı sınavda 85 puan aldım ve sözlü sınava katılma hakkı kazandım. Sözlü sınavda ise 68 puan verilerek elendim. Neden 68 puan aldığıma dair hiçbir fikrim yok. Bence son derece başarılı bir şekilde soruları cevapladım. Bu konuda ne yapabilirim?

CEVAP: Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinde, "Şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki diğer görevlere atanacaklardan yazılı sınavda en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro sayısının beş katına kadar aday, yazılı sınavın Başkanlıkça merkezi olarak veya kurumlarca müstakil olarak yapılmasına bakılmaksızın, ilgili kurumlarca sözlü sınava alınır. Son adayla aynı puana sahip olan personelin tamamı sözlü sınava alınır. İlgili personel, sınav kurulunun her bir üyesi tarafından; a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi, b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu, ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, d) Genel kültürü ve genel yeteneği, e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, esas alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanı tespit edilir. Sözlü sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılırlar." hükmü bulunmaktadır.

Bu hüküm, Genel Yönetmelikteki hükümle paraleldir. Çoğu kurumun yönetmeliğinde, bu sayılan ölçütlerin yüzdelik ağırlığı belirlenmemiştir. Zira Genel Yönetmelikte böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Genel Yönetmelikte ve kurumsal yönetmeliklerde, sınav komisyonundaki her üyenin verdiği puanını gerekçelendirmesi yönünde bir zorunluluk da yer almamaktadır. Ancak, Danıştay 2. Dairesinin Milli eğitim Bakanlığına karşı açılmış bulunan bir davada 19/02/2015 tarihli ve Esas No: 2014/8821, Karar No: 2015/1537 Kararında, ".değerlendirme kriterlerinden bir kısmının somut bilgi ve belgeye dayandırılması zorunluluğu bulunmakta iken, bir kısmının gözlem ve kanaate dayalı olduğu açıktır. Ancak, sözlü sınava ilişkin Görevde Yükselme Sözlü Sınavı Değerlendirme Formunda yer alan kriterlerden bir kısmı gözlem ve kanaate dayalı olmakla birlikte, söz konusu kriterler çerçevesinde bir bütün olarak yapılan değerlendirme sonucunda adayın başarılı ya da başarısız olduğunun belirlendiği dikkate alındığında; gözlem ve kanaate dayalı kriterler yönünden ilgilinin başarısız olarak değerlendirilmesine etki eden hususların ortaya konulması, somut bilgi ve belgeye dayandırılması mümkün olan haneler bakımından ise başarısız olarak değerlendirilmesine etki eden hususların somut bilgi ve belge ile kanıtlanması gerekmektedir. davacının girmiş olduğu görevde yükselme sözlü sınavında hukuken itibar edilebilir herhangi bir sebep ortaya konulmaksızın davacının başarısız sayıldığının anlaşılması karşısında, söz konusu sınavın başarı düzeyini oluşturan puanların belirlenmesinde davacının bilgi ve yeterliliğinin objektif ve nesnel biçimde değerlendirildiğinden söz etmeye olanak bulunmamaktadır." gerekçesiyle bahsedilen Bakanlık aleyhine hüküm vermiştir.

Danıştay'ın bu kararına göre, sözlü sınav sonucuna göre elenen bir aday, sözlü sınav değerlendirmesinde eğer gözlem ve kanaate etki eden unsurlar belirtilmemiş ise veya somut bilgi ve belgeye dayanan durumlara dair somut bilgi ve belge yok ise, açılacak bir davada, davacı lehine karar çıkacaktır. Dava yoluna başvurmadan önce adayın, bilgi edinme yoluyla, sözlü sınavın değerlendirilmesine dair bilgileri edinmesi uygun olacaktır.(memurlar.net)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.