Talip Geylan, Yök Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ı Ziyaret Etti

Talip Geylan, Yök Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ı Ziyaret Etti

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 17.08.2021 tarihinde yeni göreve başlayan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ı ziyaret etti.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 17.08.2021 tarihinde yeni göreve başlayan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ı ziyaret etti.

Genel Başkan Takip Geylan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a  Türk Eğitim-Sen’in hazırladığı “Yükseköğretim Kurulu Hakkında Tespitler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu raporu da sundu.

YÖK Başkanı Özvar’a yeni görevinde başarılar dileyen Geylan; Türk Eğitim-Sen olarak, ülkemizin geleceğini kurarken önemli görev biçilmiş olan yükseköğretim kurumlarımız da emek veren akademisyen ve diğer çalışanların sorunlarını yakından takip ettiklerini kaydetti. Geylan, meselelere sorumlu sendikacılık anlayışı ile yaklaşarak; tespit edilen tüm problemleri belirleyip YÖK, TBMM, MEB ve yetkili makamlara ilettiklerini vurguladı.

Akademik personelin sorunları çözülmelidir.

50/d statüsünde çalışan genç akademisyenlerimizin gelecek kaygısından kurtarılması gerektiğini bildiren Genel Başkan,  genç akademisyenlerimizin 33/A kadrosuna alınmasını istedi.

Öte yandan Geylan, akademik yeterlilik taşıyan ve gerekli koşulları sağlayan tüm bilim insanlarımıza akademik kadroları verilmesi gerektiğini söyledi.

Genel Başkan, akademik personelin maaş ve ek ders ücretlerinin iyileştirilmesini de talep etti.

Üniversite seçim usulüne yeniden dönülmelidir.

Üniversite yönetimlerinde keyfiliğin sonlandırılması, liyakat ve ehliyeti esas alan mevzuat düzenlemelerinin yapılmasını isteyen Geylan, “Üniversitelerde rektör ve dekanların belirlenmesinde seçim usulüne yeniden dönülmelidir. Dekan ve rektörlük seçimlerinde tüm akademik ve idari personelin oy kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.” dedi.

Geylan, sözlerini “Doçentlik sözlü sınavlarını kaldıran yasal düzenlemede üniversitelere sözlü sınav talep etme imkân ve yetkisi verilmiştir. Hatta bazı üniversitelerde bu durum; doçentlikte sözlü sınava tabi tutulmadı ise süresi dolduğu takdirde profesörlük atamasında da talep edilmektedir. Bunun yenine tarafsız bilimsel kriterleri sağlayan kişiler için sözlü sınavın tamamen kaldırılması ve doçent olabilmesi için adayın yayın aşamasından geçmiş olması yeterli görülmelidir” şeklinde sürdürdü.

Eğitim-öğretim ödeneği akademik personele de ödensin.

Genel Başkan Geylan, her yıl öğretmenlere Eğitim-Öğretim yılının başında ödenen Eğitime  Hazırlık Ödeneğinin tüm akademik personele de verilmesini istedi.

Akademik Teşvik Başvuru sürecinde YÖKSİS kayıtlarında var olan problem çözülmelidir.

Geylan, ayrıca “Akademisyenlerin YÖKSİS kayıtlarını ve mezuniyet bilgilerini sistemden çekmesi sürecinde, sadece doktora eğitimi olan veya yurtdışında doktora eğitimi alarak denklik almış olan kişilerde problemler ortaya çıkmaktadır. Bu sürecin tamamlanabilmesi için ilave süre verilmeli veya bu bölümde elle girilme imkânı verilerek ilgili birimlerin kayıtları kontrol edip onaylaması ile akademisyenlerin mağduriyeti ve gereksiz bürokratik iş yükü kaldırılmalıdır” diye konuştu.

İdari Personelin sorunları çözülmelidir. 

Nakil durumları açısından diğer memurlardan farklı uygulamalara maruz kalan üniversitelerde görev yapan idari personelin bu yönüyle büyük mağduriyetler yaşadığını kaydeden Geylan; bu çalışanların özür durumu, eş durumu vb. mazeret nedenlerinin dikkate alınmasını, tayin taleplerinin karşılanmasını istedi. Geylan ayrıca üniversitelerde görev yapan idari personellere, üniversiteler arasında nakil ve becayiş (Karşılıklı yer değiştirme) yapabilme hakkı tanınması gerektiğini bildirdi.

Ayrım yapılmaksızın tüm çalışanlara eşit davranılması gerektiğini kaydeden Geylan, “YÖK ve üniversitelerde belli aralıklarla yönetim kadrolarının değişimleri ile birlikte mobbing yaygınlaşmaktadır. Bu uygulamaların önlenmesi için sendika temsilcileri, akademik ve idari temsilcilerden oluşan izleme kurulları oluşturulmalı ve etik kurullar amacına uygun olarak etkin ve bağımsız bir biçimde çalıştırılmalıdır.” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.