Talip Geylan'dan Alparslan Türkeş Paylaşımı: Ölümsüzlük işte böyle bir şeydir!

Talip Geylan'dan Alparslan Türkeş Paylaşımı: Ölümsüzlük işte böyle bir şeydir!

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Türkiye'nin siyasi hayatına damgasını vuran en önemli isimler arasında yer alan Alparslan Türkeş'i vefatının 21. yılı nedeniyle andı.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Türkiye'nin siyasi hayatına damgasını vuran en önemli isimler arasında yer alan Alparslan Türkeş'i vefatının 21. yılı nedeniyle andı.

Geylan sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda şu açıklamalarda bulundu:

"Ölümsüzlük işte böyle bir şeydir; Vatanın her köşesine saçtığı tohumlar öylesine kök saldı ki, tarihin derinliklerinden geleceğe köprü olan o sağlam kökler, Türk milleti var oldukça Türk Devleti’nin teminatı olacak. Dua, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhu şad olsun."

Türkiye'nin siyasi hayatına damgasını vuran en önemli isimler arasında yer alan Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997'de hayatını kaybetti.

İşte Alparslan Türkeş ile ilgili derlediğimiz kısa bilgiler:

1917'de Kıbrıs Lefkoşe'de doğduğunda ailesi ona Alp Arslan adını verdi. 1933'te ailesi ile birlikte İstanbul'a geldi. 1936'da Kuleli Askeri Lisesi'ni, 1938'de de Harp Okulu'nu bitirdi.

1939'da teğmen olarak orduya katıldıktan bir yıl sonra da Muzaffer hanımla evlendi.

1944 yılında "Turancılık" suçlaması ile yargılandı. Nihal Atsız ile 9 ay 10 gün hapis yattıktan sonra Askeri Yargıtay kararı ile beraat etti.

1960 askeri darbesini düzenleyen askerler arasında yer aldı. 27 Mayıs 1960 Cuma sabahı radyodan darbe bildirisini okuyan isim oldu.

37 kişilik Milli Birlik Komitesi içinde yer aldı, Başbakanlık Müsteşarlığı görevini üstlendi. Ülkedeki yapısal değişiklikleri yapmadan seçime gidilmesine karşı çıkan "14'ler" arasında yer alınca darbecilerle ters düştü. TSK'dan emekli edilerek büyükelçi olarak Hindistan'a gönderildi.

Darbenin liderliğine getirilen Cemal Gürsel'e, Adnan Menderes ve arkadaşlarını idam etmeyin çağrısı yaptığı mektubu Milli Yol dergisinde yayınlandı. 23 Şubat 1963'te Türkiye'ye döndüğünde binlerce milliyetçi genç tarafından karşılandı.

1965'te CKMP'nin başkanı oldu, uzun tartışmalardan sonra parti tüzüğünde 9 Işık Doktrini yer aldı.

1975'ten sonra Milliyetçi Cephe adı verilen koalisyon hükümetlerinde başbakan yardımcılığı görevinde bulundu. Bu dönemde sağ ve sol çatışması arttı.

12 Eylül darbesi sırasında Milli Güvenlik Konseyi başkanı, diğer üç parti başkanlarının teslim olduğunu, Alparslan Türkeş'in de teslim olmasını, aksi taktirde suçlu durumda olacağını belirten bir bildiri yayınladı.

12 Eylül darbesinden sonra 9 Nisan 1985'e kadar 4,5 yıl tutuklu kaldı. 12 Eylül döneminde idam cezasıyla yargılanan Türkeş, bu davadan beraat etti.

1987'de siyaset yasağının kalkmasıyla birlikte Milliyetçi Çalışma Partisi'ne girdi ve aynı yıl yapılan olağanüstü kongrede genel başkanlığa seçildi. 1991 genel seçimlerinde RP ve IDP ile seçim ittifakı yapan MÇP lideri Türkeş, Yozgat milletvekili olarak yeniden parlamentoya girdi.

Bu sırada 1992'de 12 Eylül darbesi ile kapatılmış olan partilerin eski adlarını alması hakkında Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılan değişiklikle MÇP'nin ismi de 1993 yılında MHP olarak değiştirildi. 1995 genel seçimlerinde parlamento dışı kalan Türkeş, 9 Işık başta olmak üzere siyasi ve tarihi görüşlerini içeren kitaplar yazdı.

İlk evliliği, 1940 yılında, Muzaffer Hanım ileydi. Muzaffer Hanım 1974 yılında ölmüştür. Çocukları:

Ayzit, Umay, Selcen (XXIII.Dönem Bursa milletvekili Hamza Hamit Homriş ile evlidir.) Sevenbige (Çağrı), Yıldırım Tuğrul ( XXIII.ve XXIV. Dönem Ankara milletvekili)

Türkeş'in ikinci evliliğini 1976 yılında Seval Hanım ile yaptı. Bu evlilikten Ayyüce, Ahmet Kutalmış (XXIV. Dönem İstanbul milletvekili) isimli iki çocuğu oldu.

Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da yaşama veda etti. Kabri, Ankara Beştepe'de bulunmaktadır.

Turkiyeegitim.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.