Talip Geylan'dan, Eğitime Dair Önemli Açıklamalar!

Talip Geylan'dan, Eğitime Dair Önemli Açıklamalar!

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Vekili ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, eğitime dair önemli açıklamalar yaptı.

Evet, 45 bin öğretmen ataması son yıllarda yapılan en yüksek atamadır. Ancak yeterli değildir!

Geride bıraktığımız eğitim-öğretim yılında 80 bin ücretli öğretmenin çalıştırıldığını, dolayısıyla son yapılan 45 bin atamanın ihtiyacı karşılamadığını söyleyen Geylan, şunları kaydetti: “Eğitimde karşılanması gereken en öncelikli ihtiyaç, öğretmen açığının giderilmesidir. Çünkü eğitimin asli unsuru ve taşıyıcı kolonu öğretmendir. Sınıfta öğretmeniniz yoksa yaptığınız yatırımların hiçbir anlamı kalmaz! Evet, 45 bin öğretmen ataması son yıllarda yapılan en yüksek atamadır. Ancak yeterli değildir. Dolayısıyla öğretmen açığını giderecek sayıda bir atama yapılması elzemdir.”

MEB takvimi revize edilmeli ve parlamento açılır açılmaz öğretmenlere vaat edilen dokunuşlar yapılmalıdır.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili açıklamalar yapan Geylan, parlamento açılır açılmaz ilk yapılması gerekenin meslek kanununun içinin doldurulması, eksiklerinin giderilmesi olduğunu söyledi. Geylan, şöyle konuştu: “Geride bıraktığımız eğitim-öğretim yılında öğretmenlerimizi meşgul eden bir meslek kanunu süreci yaşadık. Meslek kanunu çok tartışıldı, öğretmen camiası çok yoruldu. Seçim sathı nedeniyle konuya birtakım siyasiler de müdahil olunca, bu sadece meslek kanunu olmaktan çıktı, adeta siyasi didişmenin mezesi haline getirildi. O dönemde, ‘Bırakın öğretmenlerin meselesini öğretmenler tartışsın. Herkes işine baksın!’ demiştim. Ama ne yazık ki irademizin dışında bir süreç yaşandı.

Meslek kanunu çıkarılmadan önce de kariyer basamaklarının sınav esasına dayalı yapılmasını istemediğimizi ifade ettik. Çünkü sınav sadece bilgiyi ölçer. Dolayısıyla öğretmenlerin kariyerleri belirlenirken; deneyim, tecrübe ve hizmet yılı esas ilke olmalıdır. Tabi maalesef bu olmadı ve kanun yürürlüğe girdi.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer, seçim öncesinde yaptığı açıklamada, mevcut düzenlemede revizyon yapılacağını; uzman öğretmenlik için 10 yıllık kıdem şartını 5 yıla indireceklerini, kıdem yılı 20 yıl ve üzeri olan uzman öğretmenlerimizin baş öğretmen olmak için uzmanlıkta bekleme süresi olan 10 yılı kaldıracaklarını, doktora mezunu öğretmenlerimizin doğrudan başöğretmen olması gibi dokunuşlarla düzenleme yapılacağını ifade etmişti. Umuyorum ki, yeni parlamento göreve başlar başlamaz bu düzenleme ele alınır. Bu noktada MEB gerekirse takvimi de revize etmeli ve parlamento açılır açılmaz öğretmenlere vaat edilen dokunuşlar yapılmalıdır.”

Kervanı yolda takip etmeyi bırakacağız, parlamento açılır açılmaz meslek kanununun içini dolduracağız.

Meslek kanununun bütünüyle ele alınması gerektiğini, adı Öğretmenlik Meslek Kanunu olan bir kanunun öğretmenlerin muhatap olduğu tüm mevzuatı ve süreçleri ihtiva etmesi gerektiğini kaydeden Geylan, “Mevcut çıkarılan kanun, bunun çok uzağındadır. Elbette meslek kanununun çıkarılmış olması olumlu bir adımdır ama kanun bu haliyle kalmamalıdır. Kanunun içi doldurulmalıdır. ‘Kervan yolda dizilir’ mantığı gelişmiş bir ülkenin refleksi olamaz. Kervanı yolda takip etmeyi bırakacağız, parlamento açılır açılmaz kanunun içini dolduracağız. Kanun; öğretmen atama, yönetici atama, ödül ve ceza, tayin ve nakiller, öğretmene yönelik şiddet dahil eğitimin tüm süreçlerini ihtiva etmelidir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.