Talip Geylan'dan Yusuf Tekin'e MEB'deki Çeteleşme Uyarısı!

Talip Geylan'dan Yusuf Tekin'e MEB'deki Çeteleşme Uyarısı!

Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi 20.04.2024 tarihinde “Türk Eğitim Sisteminde Proje Okulları” temasıyla bir çalıştay düzenledi.

Çalıştaya; Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Genel Merkez Yöneticileri ile alanında uzman eğitimciler ve akademisyenler katıldı.

Proje okulları adeta kadrolaşmanın bir aparatı haline getirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını Genel Başkanımız Talip Geylan yaptı. Proje okullarında yönetici atamalarının Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yönetici Atama Yönetmeliğine tabi olması gerektiğinin altını çizen Genel Başkan, “Proje okulları meselesi ne yazık ki adeta ‘kafama göre yönetici ve öğretmen atarım’ projesine dönüştü. Güzide okullarımız adeta ‘Birilerin’ arka bahçesine dönüştürüldü.

Oysa proje okulları; bölgesel, ulusal ve uluslararası projelerde okullarını, bölgelerini ya da ülkelerini temsil etmeleri için ve proje geliştirmeleri için kurulan okullardı.Aslında bu okullar doğru bir mantıkla kuruldu. Ancak gelinen noktada 2 bin 300 civarında proje okulu var ama ne projesi üretiliyor belli değil! Proje okulları adeta kadrolaşmanın verimli bir aparatı haline getirildi” dedi.

Önceden fen liselerine öğretmenlerin sınavla alındığını hatırlatan Geylan, “Evet, sınavla öğrenci alınan okullara gerekirse sınav ile öğretmen alınsın. Yönetici atamaları da Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yönetici Atama Yönetmeliği’ne tabi olsun.” diye konuştu.

Genel Başkan Geylan, sınav ile öğrenci alan, akademik başarısı en yüksek ve ülkemizin geleceği olan öğrencilerimizin okuduğu bu okullarımızın yönetici ve öğretmen atamalarında keyfiyetten kurtarılmasını istedi.

Genel Başkan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, geçen yıl proje okullarına yönelik yönetmelik hazırlayacağını, keyfiyeti ortadan kaldıracağını, hem öğretmen hem de yönetici atamalarında kriterler getireceğini ifade ederek geçen yıl atamaları bir yıl ertelediğini ve mevcut yöneticilerin görev süresini bir yıl uzattığını belirterek, “Ancak verilen sözler havada kaldı. Ne bir yönetmelik yayınlandı, ne de bu konu hakkında girişimde bulunuldu.” dedi.

MEB Taşra teşkilatındaki çeteleşmeler o kadar güçlendi ki, Bakanın iradesini dahi yok sayıyorlar!

Türk Eğitim-Sen olarak yıllardır proje okullarının sayısının azaltılması gerektiğini dile getirdiklerini hatırlatan Genel Başkan Geylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Proje okulu yönetici atama sürecinde yıllardır süregelen aymazlıklara maalesef bu sene yine şahit olduk. Hatta Bakanlık tarafından ataması yapılan kimi okul yöneticilerinin kararnameleri iptal edildi. Bunu da anlamakta zorlanıyoruz. MEB taşra teşkilatında nasıl bir çeteleşme sözkonusu ise Bakan imzasıyla ataması yapılmış kimi okul müdürlerimizin kararnameleri iptal ediliyor ve göreve başlatılmıyor. Yani bu paralel yapılanmalar o kadar güçlendirilmiş ki, Milli Eğitim Bakanının dahi iradesini yok sayacak seviyeye gelmiş!

Öte yandan 1.200 civarında okulumuz proje okulu kapsamından çıkarıldı. Söz konusu okullar için yönetici başvuruları alındıktan sonra ve hatta atamanın ilan edileceği gün böyle bir kararın duyurulması büyük kaos yarattı. Türk Eğitim-Sen olarak proje okullarının sayısının azaltılması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Bu bakımdan, Bakanlığın, bir kısım okulları proje kapsamından çıkaracak olması kararı olumludur. Ancak birtakım sıkıntılı durumları da görmek gerekir.”

Proje kapsamından çıkarılan okulların, HANGİ KRİTERLERE göre belirlendiği eğitim kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır.

Genel Başkan, “Proje kapsamından çıkarılacak okulların hangi kriterlere göre belirlendiği eğitim kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır. Çünkü %2’lik %3’lük dilimdeki köklü Anadolu ve Fen Liseleri proje okulu kapsamından çıkarılırken, özellikle belli tür okulların bu proje okulu kapsamından çıkarılmadığı ifade edilmektedir.”

Gelin Sayın Bakan bir talimat verin, proje okullarına atananların hangi STK’ya üye olduğunu belirlensin.

Genel Başkan Geylan, proje kapsamından çıkarılacak fakat sınavla öğrenci alan bu okullarımızda, öğrenci alımı ve öğretmen ataması konusunda bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği hususunda da kafa karışıklığına meydan vermeyecek tedbirlerin hızlı şekilde alınması gerektiğini kaydetti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e de çağrıda bulunan Geylan, yıllardır süregelen keyfiliklere meydan verilmemesi için, görevlendirmelerde mensubiyete göre değil, liyakat ve ehliyet esasına göre usul ve esasların belirlenmesinin şart olduğunu da bildirdi.

Açılış konuşmalarının ardından komisyon çalışmalarına geçildi. Komisyonların Oturum Başkanlığını Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Temel Çalık ile Prof. Dr. Feridun Sezgin yaptı.

Çalıştayda, “Proje Okullarının Statüsü, Yapısı ve İşlevi” ve “Proje Okullarının İnsan Kaynakları” teması altında;

“Proje okulları nedir?”,“Proje okullarının amacı nedir?”,“Proje okullarının işlevi nelerdir?”, “Proje okulu kriterleri nelerdir?”, “Proje Yürütme Kurulu olan okulların durumu nedir?, Ne olmalıdır?”, “Geçmişte hangi eğitim kurumlarının yerine ikame edildi?”, “Kurum meslek liseleri (Meteoroloji, Sağlık, Demiryolları, Tapu vb.) ile bağlantısı var mı?”, “Gelecekte mesleki ve akademik olarak nasıl bir yerde konumlandırılmalıdır?”, “Türkiye Yüzyılı ve Türk Asrı için proje okullarının önemi nelerdir?”, “Proje okullarına yönetici seçimi nasıl olmalı?”, “Proje okullarına öğretmen seçimi nasıl olmalı?”, “Proje okullarına öğrenci seçimi nasıl olmalı?”, “Proje okullarından mezun olacak öğrenciler için nasıl bir misyon belirlenmelidir?” konuları masaya yatırıldı.

Komisyon çalışmalarının ardından komisyon üyelerine Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından sertifikaları takdim edildi.

Gün boyunca yapılan komisyon çalışmalarının ardından hazırlanan raporlar komisyon sözcüleri tarafından haziruna sunuldu. Komisyonların hazırladığı raporlar Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine sunulacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.