Taşerona kadroda 'Taslak Düzenlemede' Flaş Ayrıntılar...

Taşerona kadroda 'Taslak Düzenlemede' Flaş Ayrıntılar...

Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını öngören düzenlemenin çok sayıda taşeron işçiyi yine açıkta bırakacağı bildirildi.

Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını öngören düzenlemenin çok sayıda taşeron işçiyi yine açıkta bırakacağı bildirildi.

Hükümetin hazırladığı taslak düzenlemeye göre,kadroya alınacak işçilerin belirlenmesinde, işin personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığına bakılacak.

Kamunun doğrudan personel ihtiyacını karşılayan taşeron işlerde çalışan işçiler kadroya alınırken, makine ve ekipmanlarla hizmet sağlayan taşeronların istihdam ettiği işçiler kapsamın dışında kalacak.

Buna göre;

Malzemeli yemek hazırlama,

Araç ve yakıt taşeron şirketine ait çöp toplama işleri,

Memur ve işçi servisleri ile diğer personel taşıma işleri,

Araç kiralama,

Bakım onarım hizmetleri,

Tıbbı görüntüleme ile laboratuvar ve raporlama gibi tıbbi hizmetler personel alımı dışında kalan işler sayılıyor.

3 ŞARTA DİKKAT

Hazırlanan taslak düzenlemeye göre, bir işin personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığı konusunda Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) yayımladığı genel tebliğ esas alınacak.

Personel ağırlıklı işlerin şartlarını belirleyen genel tebliğin 78'inci maddesine göre, bir ihalenin ‘personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı' sayılabilmesi için öncelikle, ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlenmiş olması gerekiyor.

İkincisi, personelin çalışma saatlerinin tamamının kamu kurumu için kullanılması, üçüncüolarak da yaklaşık maliyetinin en az yüzde 70'lik kısmının işçilik giderinden oluşması şartları aranıyor.

Bu şartları taşıyan taşeron işlerinde çalışan tüm işçilerin koşulsuz kadroya alınacağı belirtiliyor.

BU İŞÇİLER KAPSAM DIŞI

Kanunun 4'üncü maddesinde ise personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmetler, yani kadro garantisi olmayan işler sayılıyor. Buna göre malzemeli yemek hazırlama, araç ve yakıt taşeron şirketine ait çöp toplama işleri, Memur ve işçi servisleri ile diğer personel taşıma işleri, araç kiralama, bakım onarım hizmetleri, tıbbı görüntüleme ile laboratuvar ve raporlama gibi tıbbi hizmetler personel alımı dışında kalan işler sayılıyor.

ÇÖP TOPLAYAN İŞÇİLER YANDI

Düzenlemede son dakika değişikliği yapılmaması halinde, özellikle belediyelerin çöp toplama ve temizlik işlerinde çalışan 100 binden fazla işçinin kamuda kadroya geçmesi mümkün olmayacak. Çünkü çöp toplama ihalesinde maliyetin asıl büyük kısmını işçilik giderleri değil, çöp kamyonları, kepçe ve dozerler oluşturuyor.

Aynı şekilde memurların öğle yemeğini malzemeli olarak ihaleyle alan taşeronların işçileri de yemek maliyeti daha yüksek olduğu için kadro dışı kalabilecek. Bunun yanı sıra kiralık araçların şoförleri ile çağrı merkezi, veri girişi ve bilişim uzmanları da kamuda kadro alamayabilecek.

Düzenlemeyi KHK ile çıkarmaya karar veren hükümetin, normal yasa olarak Meclis'e tasarı getirmemesinin arka planında, önergelerle kapsamın çok fazla genişlemesinden duyulan endişenin yattığı da belirtiliyor. Bununla birlikte gelen şikayetler ve Türk-İş'in temasları sonucunda kapsam dışında kalan KİT personeli de dahil olmak üzere bazı taşeron işçiler için kapsamın genişleyebileceği ifade ediliyor.

Kaynak: Sözcü

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.