TEOG Puan Hesaplama (2016) Nasıl yapılır? MEB Lise Taban Puanları kaç?

TEOG Puan Hesaplama (2016) Nasıl yapılır? MEB Lise Taban Puanları kaç?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) sonuçlarının açıklanmasının ardından şimdi de lise tavan ve taban puanları araştırılmaya başlandı. Veliler ve öğrenciler lise tavan ve taban puanlarını MEB'in resmi internet adresinden görebilirler.

Lise tavan taban puanlarını buradan görebilirsiniz. Hangi lise kaç puan ile öğrenci alıyor? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) sonuçları bugün açıklandı. Öğrenciler TEOG sonuçlarının ardından Lise taban puanlarını merak etmeye başladı. Yerleştirmeye Esas Puanın (YEP) Hesaplanması Öğrencilerin 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacaktır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecektir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır. Tüm illerin lise tavan ve taban puanlarını Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sisteminden öğrenebilirsiniz.

Ölçme Değerlendirme Ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü

PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yıl Sonu Başarı Puanı Hesaplaması

Öğrencinin tüm derslerden aldığı puanların aritmetik ortalaması, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılarak ağırlıklı yıl sonu puanları hesaplanacaktır. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de yıl sonu başarı puanı elde edilecektir. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerin ortak sınavlardan aldığı puanlar, 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanı hesaplamasında da kullanılacaktır.

Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı Hesaplaması

Ortak sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılacaktır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacaktır.

Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır.

Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması Öğrencilerin 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacaktır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecektir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.

Yerleştirmeye esas puanın hesaplanmasına dair örnek Ek-3'te verilmiştir.

Velisinin yurt dışında bulunduğu sürede öğrenimlerinin bir kısmını veya tamamını Bakanlığa bağlı olmayan yurt dışındaki eğitim kurumlarında gören öğrencilerin, yerleştirmeye esas puanın hesaplanması, ortak sınav puanı ile yurt içinde öğrenim gördükleri yıllara ait yıl sonu başarı puanları dikkate alınarak hesaplanacaktır.

KKTC' deki ortaokullarda öğrenim görenlerin yıl sonu başarı puanları, Türkiye'de öğrenim gören öğrencilere uygulanan hükümlere göre belirlenecektir.

6, 7 ve/veya 8'inci sınıf öğrenimlerinin bir kısmını veya tamamını yurt dışında tamamlayan öğrencilerin “yerleştirmeye esas puan" hesaplaması aşağıdaki gibi yapılacaktır.

- Üç öğretim yılından bir yılını yurt dışında tamamlayan öğrenciler için örnek hesaplama:

6'ncı sınıf – yurt içi

7'nci sınıf - yurt dışı

8'inci sınıf - yurt içi

-Üç öğretim yılından iki yılını yurt dışında tamamlayan öğrenciler için örnek hesaplama:

6'ncı sınıf – yurt içi

7'nci sınıf - yurt dışı

8'inci sınıf - yurt dışı

YEP = ( (YBP6 + ((YBP6 + YBP8) /2) + YBP8) + AOSP )/2

YEP = ( (YBP6 x 3) + AOSP )/2

Eğitimlerinin tamamını yurt dışında tamamlayan öğrencilerin YEP'i, AOSP'nın ötelenmesiyle hesaplanacaktır.

-Üç öğretim yılının tamamını yurt dışında tamamlayan öğrenciler için örnek hesaplama:

Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin yerleştirmeye esas puan hesaplaması yapılabilmesi için, öğrenciler her iki dönem yapılacak olan ortak sınavlara katılmak zorundadırlar. Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğünce yapılan sınavlarda 1'inci dönemde alınan başarılı puan (45 ve üzeri), 2'nci dönem okul tarafından yapılan yazılı puanı olarak kullanılacaktır.

Ek Puan

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecektir.

Öğrencilerin, TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarına katıldıkları yıla ait yıl sonu başarı puanına, yıl sonu başarı puanının

- Altın madalya alan veya birinci olanlar için % 10'u,

- Gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için % 9'u,

- Bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için % 8'i,

- Bu etkinliklere katılanlar için de % 7'si oranında ek puan eklenir.

Öğrenim gördüğü yıl içinde TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarına katılıp her iki sınavda da başarılı olan öğrencilerin almış oldukları en yüksek derecenin tamamı, diğer derecenin de yarısı hesaplamada dikkate alınır.

Ekip ya da takım olarak TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında ulusal elemelerden geçtikten sonra uluslararası sınavlara katılıp başarılı olan öğrencilerin aldıkları ek puan, yıl sonu başarı puanlarına ilave edilir.

Ek puan hakkından, derece veya katılım belgelerini ÖDSGM'ye ibraz eden öğrenciler yararlanabilir.

YEP = (AOSP / 700) x 500

Öğrenciler konu ile ilgili belgelerini ve dilekçelerini ders yılı bitimine kadar ÖDSGM'de olacak şekilde göndereceklerdir. Süresi içerisinde ÖDSGM'ye ulaşmayan belge ve dilekçeler işleme alınmayacaktır.

Ülkemizi temsil etme hakkını kazandığını belgeleyemeyen öğrencilerin başvuruları, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi gereğince dikkate alınmayacaktır.


 



Örnek tabloda yer alan öğrenci notları dikkate alınarak yapılan sınav değerlendirme hesaplamaları aşağıdadır:

1* : ORTALAMA HESABI: Sınavlar ve ödevlerden alınan puanların aritmetik ortalamasıdır.

ORT=(SP1+SP2+SP3+PP+PRP)/5

Ortalama(Türkçe) = ( 75 + 85 + 70 + 75 ) / 4 = 76.2500

2*: AĞIRLIKLI ORTALAMA HESABI: Her ders için hesaplanan ortalamaların, o dersin haftalık ders saatine çarpımının, ders saatleri toplamına bölünmesi ile elde edilen değerdir.

AORT=(ORTxDS)/Toplam Ders Saati

Ağırlıklı Ortalama(Türkçe) = ( 76.2500 x 5 ) / 34 = 11.2132

3* : YILSONU BAŞARI PUANI: Her iki dönemde, her ders için hesaplanan ağırlıklı ortalama toplamlarının, aritmetik ortalamasıdır. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılır.

Yılsonu Başarı Puanı=(1.Dönem Ağırlıklı Ortalama Toplamı + 2.Dönem Ağırlıklı Ortalama Toplamı)/2

1. Dönem Ağırlıklı Ortalama Toplamı = 77.3407

2. Dönem Ağırlıklı Ortalama Toplamı = 79.6936

Yılsonu Başarı Puanı = ( 77.3407 + 79.6936 ) / 2 = 78.5172

AĞILIKLANDIRILMIŞ ORTAK SINAV PUANI: Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılır.

Çarpımların toplamından elde edilen değer, derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle her bir dönem için dönemsel ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı elde edilir. Dönemsel ağırlıklandırılmış ortak sınav puanlarının aritmetik ortalaması ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılır.

1.Dönem Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (OSP1)

OSP1 = ((( (SPTürkçe x AKTürkçe + SPMat x AKMat + SPFen x AKFen + SPİnk.Tar.x AKİnk.Tar. + SPYab.Dil x AKYab.Dil + SPDin x AKDin) / AKTop.) / 100) x 700)

= ((( (85x4 + 35x4 + 90x4 + 85x2 + 60x2 + 75x2) /18) / 100) x 700)

= 497.7778

2.Dönem Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (OSP2)

= ((( (90x4 + 75x4 + 70x4 + 80x2 + 70x2 + 75x2) /18) / 100) x 700)

= 540.5556

Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) = (OSP1 + OSP2) / 2

= (497.7778 + 540.5556 ) / 2

= 519.1667

8.Sınıf Yılsonu Başarı Puanı 78,5172

7.Sınıf Yılsonu Başarı Puanı 68.9781

6.Sınıf Yılsonu Başarı Puanı 75.8759

Ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı 519.1667

Yerleştirmeye esas puan (YEP) 371.2689

Yerleştirmeye Esas Puan: 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılır.

Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) = ( YBP8 + YBP7 + YBP6 + AOSP ) /2

= (78.5172 + 68.9781 + 75.8759 + 519.1667 ) / 2

= 371.2689

 





ORTAK SINAVLARIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR

a. Ortak sınavlara giriş şartlarını taşımadığı hâlde öğrencinin sınava girmesi,

b. Cevap kâğıdının, dönüş sınav güvenlik kutu/çantasından çıkmaması, zarar görmüş ya da eksik çıkması,

c. Öğrencinin herhangi bir öğrenciden ya da dokümandan kopya çektiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi,

ç. Başka öğrencinin sınav evrakının kullanılması,

d. Öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi,

e. Cevap kâğıdının okunmasını engelleyecek gereksiz karalamalardan dolayı optik okuyucu tarafından okunamaması,

f. Her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile cep telefonu, telsiz vb. iletişim araçları ve defter, kitap, sözlük, hesap cetveli gibi araçları sınav anında öğrencinin yanında bulundurması,

g. Sınav evrakının dönüş sınav güvenlik kutuları dışında posta ya da farklı bir yolla Bakanlığa gönderilmesi,

ğ. Öğrenci tarafından sınav evrakına zarar verilmesi (soru kitapçığını ve/veya cevap kâğıdını yırtmak, teslim etmemek ve benzeri) durumlarında Millî Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesi'nde belirtilen sınav kuralları ihlal edildiği için sınav görevlilerinin ve yetkililerin tuttuğu tutanaklar da dikkate alınarak öğrencinin sınavı geçersiz sayılacaktır.

h. Ortak sınavı geçersiz sayılan öğrenciler mazeret sınavına alınmayacaktır.

Lise tavan taban puanlarını görmek için haberimizden faydalanabilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kapmasında yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) sonuçlarının açıklanmasının ardından şimdi de lise tavan ve taban puanları araştırılmaya başlandı. Veliler ve öğrenciler lise tavan ve taban puanlarını MEB'in resmi internet adresinden görebilirler. İşte tüm detaylar.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.