Trafik Eğitiminde Yeni Anlayış

 

İçinde bulunduğumuz hafta Trafik Haftası’dır. Öğrencilerimizin  ilkokullarda trafik güvenliği, ortaöğretim kurumlarında ise trafik ve ilk yardım derslerinde öğrendiği bilgileri günlük hayatlarına aktarmaları ve trafik kurallarına uymaları son derece önemlidir.

 

2012 yılı verilerine göre Türkiye’de meydana gelen trafik kazaları sonucunda hayatını kaybedenlerin % 7’sini, yaralananların ise % 11,8’ini 0-14 yaş aralığındaki genç ve çocukların oluşturduğu tespit edilmiştir. Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında bu oranın ortalama 2.5 kat daha yüksek olduğu görülmektedir. Bu durum, çocukların trafik içindeki güvenliklerini sağlamakta eğitim eksikliğinin olduğunun bir göstergesidir.

 

Milli Eğitim Bakanlığı bu eksikliğini gidermek amacıyla Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü bünyesinde Trafik ve Sürücü Eğitimleri Grup Başkanlığını kurmuştur. Başkanlık, hem Bakanlığın Trafik eğitimi politikasını belirlemekte hem de MTSK Kursları, Gemi Adamı Yetiştirme Kursları, Özel Pilot Yetiştirme Kurslarına ilişkin iş ve işlemleri takip etmektedir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığını Karayolu Trafik Güvenliği Kurulunda temsil etmekte ve 2918 Sayılı Karayolu Trafik Kanunu ile Milli Eğitim Bakanlığına tevdi edilen okul içi ve okul dışı Trafik Eğitim Genel Planını hazırlama sorumluluğunu üstlenmektedir.

 

Başkanlık, 1987 yılında uygulamaya konulan ve adeta kangrene dönüşmüş olan MTSK Yönetmeliğini Avrupa Birliği normlarına uygun bir şekilde düzenleyerek yayımlanma aşamasına getirmiştir. Bu süreçte tüm paydaşların katkısını alarak örnek bir yönetim tutumu sergilemiştir. Ayrıca eğitim programlarının içeriklerini de güncelleyip trafik güvenliği eğitiminde yeni düzenlemeler yaparak bu eksiklikleri minimuma indirmeye çalışmıştır.

 

Başkanlık, Trafik Eğitim Genel Planını hazırlama çalışmalarını yürütmekte olup, bu planı diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşma ve uygulama sürecinin etkin şekilde yürütülmesini sağlama sorumluluğunu da üzerine alarak gelecekte Trafikle ilgili güzel işler yapılacağını göstermiştir.

 

 

Doğan CEYLAN
Yönetim Bilimi Uzmanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum