Türk Eğitim-Sen'den Öğretmenlik Meslek Kanunu Çalıştayı Kararı

Türk Eğitim-Sen'den Öğretmenlik Meslek Kanunu Çalıştayı Kararı

Genel Başkan Yardımcıları Selahattin Dolgun ve Orhan Kütük, 07-08 Aralık 2022 tarihlerinde Burdur İl Milli Eğitim Müdürü Nesrin Kakırman’ı ziyaret ederek, eğitim gündemini değerlendirdi.

Burdur’un Bucak İlçesinde Şehit Muhittin Talha Çalışkan Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Mehmet Gültop, Ayşe Sak Ortaokulu Müdürü Ayhan Ören, Müdür Yardımcıları Osman Karaca, Ali Ökte, Mehmet Cadıl Anadolu Lisesi Müdürü Hüseyin Kahraman, Emekli Okul Müdürü Azmi Özkurt’u ziyaret eden Genel Başkan Yardımcıları, öğretmenler ve eğitim çalışanları ile bir araya gelerek, yaşanan sorunları masaya yatırdı.

Genel Başkan Yardımcıları, Burdur Şubesi’nin istişare toplantısına da katıldı. Toplantıda Burdur Şube Başkanı Orhan Akın, şube yönetim kurulu üyeleri, ilçe ve işyeri temsilcileri, şube kadın komisyonu üyeleri ile üyelerimiz hazır bulundu.

Dolgun: Yetkiye yürüdüğümüz her geçen yılda, artan üye sayımızın sorumluluğu ile hareket ediyoruz.

Toplantıda bir konuşma yapan Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Dolgun, Türk Eğitim-Sen’in, eğitim-öğretimin en önemli paydaşlarından birisi olduğuna dikkat çekerek, “İlkem, önce ülkem” misyonuyla hareket ettiklerini, her türlü olumlu çalışmanın destekleyicisi ve tamamlayıcısı olarak katkı sunduklarını, eğitim alanındaki olumsuzlukların da karşısında yer aldıklarını, sorunları, talep ve beklentileri her daim gündeme taşıdıklarını bildirdi. Yetkiye yürüdükleri her geçen yılda artan üye sayılarının sorumluluğu ile hareket ettiklerini bildiren Dolgun, 2023 yılında gerçekleştirilecek toplu sözleşme sürecinde yetkili sendika olarak masaya oturacaklarını kaydetti.

Dolgun: ÖMK Çalıştayında kapsamlı çalışmalar yapacağız.

Dolgun, Türk Eğitim-Sen’in Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun içinin doldurulması, zenginleştirilmesi noktasında 13-15 Ocak 2023 tarihlerinde bir çalıştay gerçekleştireceğini söyleyerek, bu çalıştay’da öğretmen yetiştirme süreci, öğretmen istihdamı, atama ve tayinler, ödül sistemi, disiplin süreçleri, teşvik uygulaması, yönetici atamaları ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddet konularında kapsamlı çalışmalar yürütüleceğini kaydetti. Kariyer basamaklarının hizmet yılına göre belirlenmesi, yönetici atamalarında mülakatın kaldırılması, yazılı sınav sonuçlarına göre atamaların yapılması, şeffaf bir ödül sistemi getirilmesi, ücretli ve sözleşmeli öğretmenliğe son verilerek, sadece kadrolu istihdam yapılmasının önemine dikkat çekilecek çalıştayda ayrıca, son yıllarda eğitim çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarının da yakın plana alınacağını bildiren Dolgun sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk Ceza Kanunu’nun 112’inci maddesinde düzenleme yapılmalı, şiddeti önleyici tedbirler ve caydırıcı müeyyidelerin getirilmesi sağlanarak eğitim çalışanlarının güvenlik içinde çalışması yasal koruma altına alınmalıdır. Ayrıca, eğitimcilere şiddet uygulandığında bir şikâyete bağlı kalmaksızın, fail hakkında kamu davası açılması ve en ağır cezai müeyyidelerin uygulanmasını talep ediyoruz. Bu husus mutlaka Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer almalıdır.”

Kütük: Sözleşmeli öğretmeler kadroya alınırken, diğer sözleşmelilere tanınan haklara sahip olmalıdır.

Toplantıda konuşma yapan Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kütük, aynı işi yapan kamu çalışanlarının farkı statülerde istihdam edilemeyeceğini söyledi. Kütük, “sözüm ona sözleşmelilerin kadroya alınması düzenlemesine öğretmenleri de dahil ettiler. Sözleşmeli öğretmenleri kadroya alacaklarını, ancak dört yıllık süreleri dolana kadar tayin hakkından mahrum kalacaklarını bildirdiler. Bunu kabul etmiyoruz! Sözleşmeli öğretmenleri kadroya alıyorsanız, onların da diğer sözleşmelilere tanınan haklara sahip olması gerekmektedir.

Öte yandan bazı bölgelerde öğretmen istikrarının sağlanamadığından dem vuruluyor. Bunun yolu öğretmenleri çakılı sözleşmelilikle esir etmek değil, teşvik etmektir. Bu noktada 23 Ekim 2018 tarihinde Eğitimde Vizyon Belgesi’nde de yerini bulan teşvik uygulaması getirilmelidir” diye konuştu.

Kütük: MEB Yönetici Atama Yönetmeliği’nden bağımsız gerçekleştirilen bir yönetici atama süreci düşünülemez!

Adalet ve liyakat ilkeleri konusundaki hassasiyetlerini ifade eden Kütük, ilkelerinden taviz vermeyen insanların ne yazık ki makamlarından uzaklaştırıldığını, yandaş ve candaşlara ise mülakatlar marifetiyle makam dağıtıldığını bildirdi. İlk atamalarda, yönetici atamalarında, görevde yükselmelerde mülakatların tamamen kaldırılıp, sadece yazılı sınav puanına yöre atama yapılması gerektiğini bildiren Kütük, özellikle proje okullarına yapılan yönetici atamalarının MEB Yönetici Atama Yönetmeliğine bağlı olmamasına tepki gösterdi. Türkiye’nin en seçkin okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin hiçbir kritere bağlı kalmadan atanmasının eğitimin kalitesini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Kütük, “Liyakatli ve ehliyetli insanların iş başına gelmesini hedefliyorsak, önceliğimiz bu okullara yapılan çarpık yönetici atamalarına son verilmelidir. MEB Yönetici Atama Yönetmeliği’nden bağımsız gerçekleştirilen bir atama süreci düşünülemez!” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum