UAESEB, Türk Dünyası İdealinin Vücut Bulmuş Halidir.

UAESEB, Türk Dünyası İdealinin Vücut Bulmuş Halidir.

Türk dünyası kendi kaderini ilgilendiren konularda, birlik iradesini ortaya koyduğunda küresel ya da bölgesel çapta güce sahip olan devletlerin bizim sınırlarımızı çizmesi mümkün değildir.

Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) 14. Temsilciler Kurulu Toplantısı, 28.06.2022 tarihinde Bakü’de başladı. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Romanya, Makedonya ve KKTC’den gelen eğitim sendikası temsilcileri hem Türk Dünyası’nın sorunlarını hem de salgın sonrası eğitimin geleceğini masaya yatırdı.

Toplantıya, Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB)   Genel Başkanı Talip Geylan, Azerbaycan Hemkarlar İttifakları Konfederasyonu Genel BaşkanıSettar Möhbalıyev, Azerbaycan Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Firudin Qurbanov, Kazakistan Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Aygül Mukaşeva, Kırgızistan Cumhuriyeti İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Asilbek Toktoqulov, Kıbrıs Türk Memur-Sen Genel Başkanı Akın Manga, Kuzey Makedonya Ufuk Derneği Genel Başkanı Elvin Hasan, Romanya Türk Tatar Kökenli Öğretmenler Derneği Başkan Vekili Vildan Bormambet, Özbekistan Eğitim ve İlim  Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Ravşan Bedilov,  Türk Eğitim-Sen Genel Merkez Yöneticileri ve üye kuruluşların temsilcileri de katıldı.

Asli misyonumuz, Türk dünyasında eğitim çalışanlarının sorunlarına kalıcı çözümler üretmektir.

Toplantıda bir konuşma yapan Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı Talip Geylan, Türk devletleri arasında eğitim, kültür ve bilimsel işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlayan UAESEB’in, Türk Dünyası’nın kültürde, dilde, işte birliğinin tesis edilmesi hedefi doğrultusunda değerli bir sorumluluğu üstlendiğinin farkında olduğunu kaydetti.

Geylan, eğitim çalışanlarının ortak sorunlarının, uluslararası kuruluşlar nezdinde siyasi platformlarda savunulması misyonunu, kuruldukları günden itibaren üstlendiklerini belirten “Bu yönüyle, ortak projeler ve iş birliği imkânları arayan bir kültür teşkilatı olduğumuz gibi, asli misyonumuzun, Türk dünyasında eğitim çalışanlarının sorunlarına kalıcı çözümler üretmek olduğunun şuurundayız” dedi.

Türk dünyası kendi kaderini ilgilendiren konularda, birlik iradesini ortaya koyduğunda küresel ya da bölgesel çapta güce sahip olan devletlerin bizim sınırlarımızı çizmesi mümkün değildir.

Genel Başkan konuşmasında, Türk devletlerinin kimsenin toprağında gözü olmadığını, ancak Türk cumhuriyetlerinden herhangi birisinin toprak bütünlüğü ya da güvenliğine ilişkin bir tehdit veya saldırının da asla karşılıksız bırakılmayacağını söyledi. Bu kararlı tavrın en güzel ve son örneğinin, Azerbaycan’ımızın Karabağ savaşı sırasında vücuda geldiğini kaydeden Geylan, “Karabağ zaferi göstermiştir ki, Türk dünyası kendi kaderini ilgilendiren konularda, birlik iradesini ortaya koyduğunda küresel ya da bölgesel çapta güce sahip olan devletlerin bizim sınırlarımızı çizmesi mümkün değildir.” dedi.Geylan bu tarihi zaferin, 20. Yüzyılın başında meydana gelen, Türklere yönelik katliam, zorla göç ettirme ve zulüm politikalarının yüz yıl sonra Türkler tarafından değiştirildiği yeni bir jeopolitiği doğurduğunu da kaydetti.

Dil ve eğitim alanında atılacak adımlar çok önemlidir.

Latin alfabesine geçiş sürecinin hızlanmasının; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ve bütün Türk dünyası arasında iletişimi güçlendirerek, gönül köprülerini sağlamlaştıracağını bildiren Geylan, “Türk Dünyası’nın dört bir tarafında, Hoca Ahmet Yesevi’yi, Mahdumkulu’nu, Yahya Kemal’i, Cengiz Aytmatov’u, Zeki Velidi Togan’ı, İsmail Gaspralı’yı, Cemil Kırımlıoğlu’nu, Abay Kunanbayev’i, Abdullah Tukay’ı, Ahmet Cevat’ı, Necdet Koçak’ı, Dr. Sadık Ahmet’i; Velhasıl daha birçok zirve şahsiyeti ortak bir değer olarak görmek ve onların fikirlerine sahip olmak ancak dil ve eğitim alanında atılacak adımlarla sağlanabilecektir” diye konuştu.

Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı ve geleceğinin bölge barışı açısından belirleyici bir faktör halini aldığını belirten Geylan, “Akdeniz’deki enerji varlığı bölgenin jeopolitik ehemmiyeti, Türk dünyasının ortak geleceği bakımından da ülkelerimiz açısından ortak bir diplomasinin ortaya çıkmasını zorunluluk haline getirmiştir” dedi.

Kırım Türk’lerine yönelik insan hakları ihlallerine şiddetle karşı çıkılması gerektiğini bildiren Geylan, Suriye’de yapılanan terör örgütlerine karşı, ortak hareket zemini geliştirilmesinin de önemine dikkat çekti.

Rusya-Ukrayna savaşına değinen Geylan, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü çerçevesinde, kalıcı bir barışın tesisinin bütün Türk Dünyası açısından hayati bir öneme sahip olduğunu bildirdi.

Doğu Türkistan’da yaşanan insanlık dramının Türk dünyasının ortak yarası ve gelişmiş dünyanın utancı olduğunu söyleyen Genel Başkan, “Daha fazla vakit kaybetmeden, vicdanları ekonomik ve diplomatik önceliklere kurban etmeden yaşanan insan hakları ihlallerine karşı uluslararası kuruluşlar ve devletler açık tavır geliştirmelidir” diye konuştu.

Geylan, Batı Trakya’da, Romanya’da, Kosova’da, Bulgaristan’da ve Makedonya’da Türkçe’nin ve Türk kültürünün yaşatılabileceği gerçek bir demokrasi zeminine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, Balkanlar’da Türk kültür varlığının korunmasının UAESEB’in öncelikli hassasiyetleri olduğunu söyledi.

Türk dünyası ile ilgili önerilerini de sıralayan Geylan, şunları bildirdi:

-“Türk Dünyası Üniversiteler Birliği” kurularak, ortak bir yükseköğretim politikasının temelleri atılmalıdır.

-Bilim ve teknoloji politikalarında ortaklık sağlanabilmesi için, “Türk Bilim Kentleri” kurulmalıdır.-“Türk Dünyası Öğrenci ve Bilim İnsanı Değişim Programları” hayata geçirilmelidir.

-Ortak tarih ve kültür politikaları, hükümetlerimiz tarafından desteklenmelidir.

-Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde, “Eğitim ve Teknoloji İşbirliği Platformları” kurulmalıdır.”

UAESEB toplantısı kapsamında Genel Başkan Talip Geylan ve beraberindeki heyet, 27.06.2022 tarihinde Bakü’de Azerbaycan Büyükelçisi Cahit Bağcı ile bir araya geldi. Genel Başkan Geylan, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin tarihi bir döneminde başarıyla görev ifa eden Azerbaycan Büyükelçisi Bağcı’ya teşekkürlerini sundu.

Temasların ikinci gününde Genel Başkan Geylan, Genel Merkez Yöneticilerimiz ile şehitliği ve merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kabrini ziyaret etti. Geylan, Kafkas İslam Ordusu, 1. Karabağ Savaşı, Hocalı, 20 Yanvar ve 2. Karabağ şehitlerini de rahmetle andığını bildirdi.

Ziyaretler dahilinde Genel Başkan Talip Geylan ve beraberinde heyet 30.06.2022 tarihinde Azerbaycan Eğitim Bakanlığı’nı ziyaret ederek, Bakan Yardımcısı Sayın Firudin Qurbanov ile görüş alışverişinde bulundu. Genel Başkan Geylan, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) heyeti adına, nezaketi dolayısıyla Sayın Bakan Yardımcısına teşekkürlerini ifade etti.

Öte yandan, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) 14. Temsilciler Kurulu Toplantısında Özbekistan Eğitim ve İlim Çalışanları Sendikasının UAESEB üyesi olduğunu bildiren Genel Başkan Geylan,  “Sayın Ravşan Bedilov’un şahsında gücümüze güç katan Özbekistan’lı meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum. Her zaman söylediğimiz gibi; UAESEB, Türk Dünyası birliği idealinin vücut bulmuş halidir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.